Nežemiškas vakaras su tereminu: virtuozė K. Illényi instrumentu gros jo net neliesdama

  • Teksto dydis:

Spalio 21 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje visi norintys turės išskirtinę galimybę išgirsti neįprastą ir retai scenoje matomą instrumentą – tereminą. 60-metį šiemet švenčiantis Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ (vyr. dirigentas Giedrius Vaznys) kauniečiams ir miesto svečiams dovanos išskirtinį vakarą – koncertą „Claros Rockmore pasaulis“, kuriame pasirodys pirmą kartą Lietuvoje viešinti pasaulinė teremino virtuozė Katica Illényi (Vengrija).

„Grojimas tereminu – tai lyg tapymas pirštais ore“, – taip žinomas JAV kompozitorius, pianistas ir teremino atlikėjas Robas Schwimmeris atsiliepė apie vieną rečiausių pasaulyje muzikos instrumentų.

Iš pirmo žvilgsnio, tereminas – tik keistas radijo aparatas su dviem antenomis, skleidžiantis į žmogaus balsą panašius, paslaptingai kerinčius garsus. Tačiau įgudusių atlikėjų rankos šiuo muzikos instrumentu gali atlikti pačias sudėtingiausias melodijas, kurios dažną priverčia suabejoti: gal tai tik fonograma? O gal už scenos slepiasi dainuojantis koloratūrinis sopranas?

Karjerą pradėjusi kaip smuikininkė, K. Illényi nuo vaikystės siekė peržengti klasikinės muzikos rėmus. Išbandžiusi šokį, dainavimą ir kitas performatyvaus meno kryptis, ji nuolat ieško savitų išraiškos būdų ir naujovių, kuriomis galėtų dalintis su klausytojais. Vieną vakarą jos karjera pasisuko netikėta linkme: atsitiktinai naršydama internete, ji surado legendinės teremino atlikėjos C. Rockmore įrašą.

Clara Rockmore. / Organizatorių nuotr.

„Iš pradžių net nepastebėjau, kad atlikėja kažkuo groja, – „Kauno santakai“ pasakojo K. Illényi, – tik svarsčiau, kaip kažkas gali dainuoti taip aukštai... Bet vėliau pastebėjau, kad Clara judina rankas. Vaizdo įrašo pavadinime parašyta „tereminas“, tad puoliau gūglinti šį žodį. Pasirodo, tereminas – pirmasis pasaulyje elektroninis muzikos instrumentas!“

Tereminas taip pakerėjo K. Illényi, kad ji jau kitą dieną keliavo į vietinę muzikos instrumentų parduotuvę įsigyti „neliečiamojo“ instrumento.

Rusų fiziko Leono Theremino išrastas ir jo vardu pavadintas „elektronikos pirmagimis“ iš pradžių buvo sumanytas visai ne meniniais tikslais. Sovietų Sąjungai kurdamas judančių objektų sensorius, violončele grojęs L. Thereminas atsitiktinai sukūrė radijo bangų aparatą, leidžiantį judesiais išgauti neįprasto tembro garsus. Instrumentas veikia skleisdamas radijo bangas, kurias atlikėjas keičia fiziniu nuotoliu nuo dviejų antenų. Prie tiesiosios antenos esanti dešinioji atlikėjo ranka reguliuoja tereminu išgaunamą garso aukštį; aukštyn ir žemyn virš lenktosios antenos plasnojanti kairioji ranka koreguoja garsumą ir artikuliaciją.

Leonas Thereminas. / Organizatorių nuotr.

1920 m. pristatytas tereminas taip ir neaptiko nė vieno priešo ar artėjančio tanko – pasauliui jis liko žinomas kaip pirmasis elektroninis muzikos instrumentas.

Tereminą išgarsino Vilniuje gimusi litvakų kilmės smuikininkė ir teremino C. Rockmore (1911-1998), kurios 110-osioms gimimo metinėms pažymėti ir rengiamas „Ąžuolyno“ orkestro ir K. Illényi koncertas.

Karjeros proveržį JAV bandžiusi pasiekti Clara Rockmore jaunystėje susidūrė su rimta problema – artritas neleido jai tinkamai groti smuiku, tad šią karjerą jaunajai atlikėjai teko apleisti. Laimei, ji sutiko Leoną Thereminą, su kurio elektroniniu „muzikiniu aparatu“ pakerėjo didžiausias valstijų ir užsienio koncertų sales. Svarbu ir tai, kad termenvoksu (angl. termenvox) iš pradžių vadintam instrumentui C. Rockmore pasiūlė reikšmingus patobulinimus: ilgainiui sumažėjo jo korpuso dydis, o diapazonas prasiplėtė iki penkių oktavų.

Katica Illényi. / Organizatorių nuotr.

Sensacingai pradėjęs savo gastroles po pasaulį kaip „instrumentas iš kitų planetų“, tereminas visgi netapo populiariu soliniu instrumentu. Daugiausiai tai lėmė itin sudėtinga grojimo technika, mat tiksliai intonuoti garsą gali tik labai patyręs atlikėjas. O jau 1928 m. išradus Marteno bangas – elektroninį instrumentą, kurio klaviatūra galima išgauti panašų į teremino garsą – rusų fiziko instrumentas nugrimzdo užmarštin, retkarčiais išnirdamas mokslinės fantastikos filmų ar „senosios animacijos“ garso takeliuose.

Visgi elektroninės muzikos pionierių L. Theremino ir C. Rockmore veikla nebuvo užmiršta: ji įkvėpė ne vieną atlikėją pasišvęsti ilgoms darbo valandoms, siekiant prisijaukinti jautrųjį tereminą. Viena tokių – ir Kaune viešėsianti K. Illényi, už muzikinę veiklą pelniusi aukščiausius Vengrijos ir kitų šalių meno apdovanojimus.

Viso pasaulio koncertų salėse atpažįstama atlikėja pripažįsta nekantriai laukianti susitikimo su Kauno publika. „Būti kviestine atlikėja ir groti tereminu C. Rockmore gimtadieniui skirtame koncerte man – tikra garbė. Beje, šis vakaras man bus visiškai nauja patirtis, nes dar nesu grojusi su pilnos sudėties pučiamųjų instrumentų orkestru anksčiau. Tad koncertas Kaune man išties daug reiškia“, – atvirauja K. Illényi.

Organizatorių nuotr.

Koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ (vadovas Vaidas Andriuškevičius) koncerte „Claros Rockmore pasaulis“ išgirsite ne tik populiarias C. Saint-Seanso, J. Offenbacho, I. Berlino melodijas, kurias aranžavo Otto Rezsö. Charizmatiškoji K. Illényi dažnai siekia atlikti publikai gerai atpažįstamą muziką, tad vakaro metu skambės ir estrados klasiko Benjamino Gorbulskio dainos aranžuotė, kurią specialiai tereminui ir Kauno pučiamųjų orkestrui „Ąžuolynas“ parengė kompozitorius Jievaras Jasinskis.

Kokia tai daina? Ir ar tikrai įmanoma tereminu groti jo nė neprilietus? Visą tai patirsite patys, pasinėrę į užburiančio skambesio „Claros Rockmore pasaulį“ jau ateinančią savaitę!



NAUJAUSI KOMENTARAI

rusas

rusas portretas
"Rusų fiziko Leono Theremino" - Rusu kalboje nera garso TH. Rusu fiziko pavarde originalo kalba yra Lev Termen. Kam naudoti angliska pavardes rasyba lietuviu kalboje.

Nežiniukas

Nežiniukas portretas
"Gros juo net neliesdama" - būtų įvykis jei tereminu grotu ji liesdama.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių