Paroda „Drobėje“: kodėl ekspozicijos autorės neapsiėjo be keiksmažodžių?

„Pagaliau“, – kalbėjo į Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus (LDS KS) galeriją „Drobė“ susirinkę šio skyriaus dailininkai.

Šeštadienio popietę, kai buvo atidaryta metinė šio skyriaus narių paroda, čia buvo ankšta. Daug žmonių ir daug meno kūrinių: tapybos, akvarelės, grafikos, tekstilės, keramikos, stiklo darbų, fotografijų, skulptūrų, objektų, instaliacijų ir kitų mišrios technikos darbų.

Pasak dailininkų, tokios parodos labai reikėjo. Tai pirmoji apžvalginė ekspozicija po daugelio metų Kaune, kurioje galima išvysti naujausius dailininkų kūrinius.

„Aš nepamenu tų laikų, kai vykdavo bendros LDS KS narių parodos. Ilgą laiką jas iš dalies atstodavo Kauno paveikslų galerijoje rengtos „Geriausio metų kūrinio“ parodos, tačiau ir jos jau kuris laikas nevyksta. Be to, minėtoms parodoms savo kūrinius galėjo teikti ir ne dailininkų sąjungos nariai. O šioje parodoje – tik mūsų, profesionalių dailininkų, LDS KS narių, kūryba, nieko iš šalies nepriėmėme“, – sakė LDS KS pirmininkė Rebeka Bruder, „Kauno dienos“ skaitytojų išrinkta „Metų kauniete 2022“.

Kai pamačiau sukrautus visus tuos darbus, kuriuos reikės išeksponuoti, visą valandą keikiausi. Sakiau: „Čia nieko nebus, čia bus šakės“.

Ji pripažino: tokio dydžio parodai, kaip ši, reikėtų didesnės erdvės.

„Dabar mes čia smarkiai susispaudę, tačiau čia mūsų, LDS KS, naujieji namai, todėl paroda ir vyksta čia“, – paaiškino pašnekovė.

Šiuo metu LDS KS vienija 315 narių, savo kūrinius parodai pateikė 112.

Parodos ekspozicijos autorės – R. Bruder ir tapytoja Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė – prisipažino, kad įrengti parodos ekspoziciją, santykinai nedidelėje erdvėje ne bet kaip išeksponuoti visus parodai pateiktus kūrinius buvo rimtas iššūkis.

„Pasakysiu atvirai: kai pamačiau sukrautus visus tuos darbus, kuriuos reikės išeksponuoti, visą valandą keikiausi. Sakiau: „Čia nieko nebus, čia bus šakės“. Tačiau Rebeka pasakė: „Menas menu, bet man svarbiausia žmonės“. Pagalvojau ir supratau, kad man tai visaip būna: kartais žmonės, o kartais menas svarbiau. Prisiminiau filmo „Skrydis virš gegutės lizdo“ herojų, kuris pasakė: „Aš bent jau pabandžiau“. Pagalvojau, kad ir aš pabandysiu. Taigi, pabandžiau. Ir štai – pirmas blynas. Nemanau, kad labai prisvilęs“, – nuotaikas įrengiant parodos ekspoziciją prisiminė E. Balsiukaitė-Brazdžiūnienė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Parodos atidaryme kai kurie autoriai gausiai fotografavo savo kūrinius, darėsi prie jų asmenukes. Viena tokių – grafikė Serena Pečiūnaitytė, prisipažinusi, kad šios asmenukės greičiausiai keliaus į socialinius tinklus.

„Menininko kūrinys yra menininko dalis, neatsiejama nuo menininko. Jeigu jau selfini save –tai pats didžiausias džiaugsmas, malonumas ir grožis kada pasidarai asmenukę prie savo kūrinio, – paaiškino grafikė. – Aš myliu save ir savo meną, todėl prie jo fotografuojuosi ir tų nuotraukų neslepiu.“

Simboliška, kad paroda atidaryta minint Kultūros dieną.

Parodoje eksponuojamus kūrinius galima įsigyti, parodos lankymas nemokamas. Paroda vyks iki gegužės 13 d. Galerija įsikūrusi Žemuosiuose Šančiuose, buvusio Drobės fabriko patalpose, adresu Drobės g. 62-308, Kaunas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kuo šlykščiau,

Kuo šlykščiau, portretas
tuo didesnis meee nas ...dddd

Kokie meninykai ,toks

Kokie meninykai ,toks portretas
ir mens,tokia ir retorika. Didesnė dalis ekspozicijos yra primityvus ,vulgarus mėšlas o ne menas ..

tokia mūsų kultūra

tokia mūsų kultūra portretas
jų tokia kultūra, kitaip jos nemoka
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių