Skulptorius E. Pauza pasaulį stebi nuo Pelėdų kalno

Kauno kolegijos Menų akademijai šie metai yra ypatingi – drauge su Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetu žymimas Kauno meno mokyklos 100-mečio jubiliejus.

Kiekvieną mėnesį Menų akademija, kviesdama į personalines absolventų parodas, nustebina ne tik faktais, kad tokie kūrėjai, kaip: fotografas Rimantas Dichavičius, menininkas Stasys Eidrigevičius, tarpdisciplininio meno kūrėjas Dainius Liškevičius ir daugelis kitų – savo kūrybinį kelią pradėjo būtent šioje vietoje, kurioje 1922-aisiais, per vieną naktį, dėl Justino Vienožinskio ryžto ir jo mokinių atsidavimo įrengti Kauno meno mokyklos pamatai, bet ir tuo, kad kiekvienas menininkas savo ekspozicija Menų akademijos „Pelėdų kalno“ galerijos erdvę atveria naujai.

Dviejų dešimtmečių kūryba

Penktoji 100-mečiui skirta paroda – skulptoriaus Evaldo Pauzos „Kalnas“. „Skulptorių parodos Kaune rengiamos retai. E.Pauza išsiskiria kaip vienas iš aktyviausiai savo kūrybą pristatančių menininkų“, – su parodos atidarymu sveikindama skulptorių ir Menų akademiją, akcentuoja Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus Tapybos sekcijos pirmininkė Rebeka Bruder.

Statiška baltų ekspozicinių pjedestalų kompozicine struktūra transformavus „Pelėdų kalno“ galeriją, žiūrovas raginamas susitelkti į konceptualius E.Pauzos darbus ir nenukreipti dėmesio į antraplanes detales. Ekspozicijoje pristatomi pastarųjų dviejų dešimtmečių skulptūros kūriniai, su kuriais į savo pirmosios meno mokyklos erdves skulptorius sugrįžta pirmą kartą.

„Parodoje eksponuojami darbai, kurių kiekviename galime įžiūrėti truputį ironijos ar sarkazmo, papildo vienas kitą, rodos, šnekučiuojasi tarpusavyje. Esu dėkinga menininkui už kelią, kuriuo į šią parodą ant Pelėdų kalno jis atvedė“ , – sako Menų akademijos vadovė, parodos kuratorė dr. Inga Valentinienė.

Skulptūra – svarbiausia

Į alma mater menininkas sugrįžta prabėgus keturiems dešimtmečiams. Tuomečiame Stepo Žuko taikomosios dailės technikume mokęsis E.Pauza sako, kad menų studijų pasirinkimas buvo aiškus ir kryptingas.

„Kiek tik save prisimenu – daug lipdydavau. Ir nors paauglystėje buvo abejonių, kurią vaizduojamųjų menų sritį pasirinkti, polinkis į skulptūrą galiausiai viską nulėmė“, – pasakoja kūrėjas.

Stilius: žvelgiant į buvusio Kauno meno mokyklos auklėtinio kūrinius nesunku atpažinti jo braižą – lengvas motyvų ir kontekstų žaismas, vyraujanti dviejų dimensijų plastika, tradicinis atlikimo būdas ir technologijos. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kūrybinio kelio pradžią dailės technikume menininkas prisimena su geromis emocijomis. „Piešimo, tapybos ir kitos menų disciplinos buvo aukšto lygio. Ypač piešimas. Paskaitos vykdavo kiekvieną dieną, po keletą valandų, o po paskaitų dar turėdavome kitai dienai padaryti šūsnį eskizų. Tikriausiai tai ir lėmė, kad užsidegėme piešimu. Ketvirtame kurse su grupiokais organizuodavome papildomus piešimo užsiėmimus mano namuose. Samdėme pozuotoją ir piešdavome“, – prisimena E.Pauza ir priduria, kad tvirtas menų dalykų žinių pamatas yra labai svarbus.

„Kuo daugiau žinių, tuo galimybės išreikšti save yra platesnės“, – pabrėžia skulptorius. Aistra piešimui išlikusi iki šiol. Galbūt nedaugeliui yra žinoma, kad menininkas kuria ir grafikos meno darbus. Bet kūrybos sričių skirtybių E.Pauza nesureikšmina ir sako, kad vaizduojamojo meno formos pasirinkimą paveikia kūrinio idėja. Tačiau skulptūra menininkui yra pati įdomiausia, todėl jo kūryboje ji – svarbiausia.

Prioritetas: nors formos pasirinkimą paveikia kūrinio idėja, skulptūra E.Pauzai pati įdomiausia. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Paskatinimas jaunajai kartai

Personalinėje parodoje „Kalnas“ eksponuojamos skulptūros – interpretatyvios, asociatyvios, susijusios su tam tikrais istoriniais laikmečiais („Figūrantas (šunų dresuotojas, pasirengęs šuns atakai)“, „Basanavičius“, „Žmuidzinavičius“, „Su meile“ ir kt.). Ekspoziciją papildo ir vystoma konceptualios skulptūros serija („maxitaxi 1“, „maxitaxi 2“, „maxitaxi 3“), kurioje menininkas įžengia į 3D erdvę.

Tematiškai skirtingus kūrinius sujungia kalno simbolis, siejamas su Žaliakalniu, kuriame menininkas praleido didžiąją savo gyvenimo dalį, ir su Pelėdų kalnu, ant kurio prieš šimtmetį pastatyta Kauno meno mokykla. Šioje vietoje ir dabar savo kūrybinį kelią pradeda daugybė jaunų, talentingų kūrėjų, kuriems E.Pauzos paroda gali būti paskatinimu atidžiau pažvelgti į juos supantį pasaulį. Pasak skulptoriaus, pasaulio stebėjimas – menininko misija.


Kas? E.Pauzos paroda „Kalnas“.

Kur? Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto Menų akademijos „Pelėdų kalno“ galerijoje (A.Mackevičiaus g. 27).

Kada? veikia iki birželio 5 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RR

RR portretas
Evaldas Pauza šio meto įdomiausias ir profesionaliausias Kauno skulptorius.

Q

Q portretas
su medžiu matyt nedirba .... kitaip neatiduotu kurybines dirbtuves piniguočiu ir žuliku namams , galėjo menininkas kovoti ir kviesti kitus , nes pinigu turėtojai ant altoriaus užlipo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių