Pažaislio muzikos festivalio pradžia – su Lietuvoje negirdėta opera

  • Teksto dydis:

XXVI Pažaislio muzikos festivalis šiemet prasideda su nauju moto: "Nauja. Klasika", kuris atspindi didžiausio Lietuvoje klasikinės muzikos festivalio ištikimybę tradicijoms ir nepaliaujamą naujų raiškos būdų paiešką.

Muzikinio palikimo klasika tapę kūriniai gali būti nauji ir dar nepažinti, o novatoriški programų pateikimo būdai gali priartinti muziką prie klasikinės vertės statuso. Tokiam požiūriui pritaria ir naujasis festivalio meno vadovas – visame pasaulyje pripažintas tenoras, publikos numylėtinis Edgaras Montvidas, kurio balsas skambės pradedamajame koncerte.

Dramatiškas siužetas

Festivalio atidarymo proga birželio 18 d. pakilia dvasia alsuojančiame Pažaislio vienuolyno kiemelyje pirmą kartą Lietuvoje nuskambės Giacomo Puccini opera "Vilisės".

Koncertiniu variantu atliekamas kūrinys nukels klausytojus į tuos laikus, kai būsimasis operos grandas pristatė publikai pirmąjį savo bandymą sukurti operą, kurios siužetas pasakoja slavų tautų legendą apie vilises – mistinio pasaulio būtybes, panašias į graikų sirenas (šia legenda grindžiama žymiojo Adolpho Adamo baleto "Žizel" istorija).

Opera prasideda pagrindinių veikėjų – Anos ir Roberto sužadėtuvėmis. Iškart po šventės Roberto privalo išvykti į Maincą tvarkyti paveldėjimo reikalų. Aną aplanko bloga nuojauta, kad ji niekada nebepamatys savo mylimojo, bet Roberto ją nuramina – ji galinti abejoti bet kuo, tik ne jo meile. Tačiau kelionėje Roberto užburia vilisė ir priverčia jį pamiršti Aną. Ana miršta iš ilgesio.

Pasakojama vilisių legenda: kai moteris miršta sudaužyta širdimi, vilisės priverčia neištikimą mylimąjį šokti iki mirties. Kai Roberto grįžta, pasirodo Anos dvasia, supama vilisių. Roberto maldauja atleidimo, bet yra prakeikiamas kaip išdavikas. Vilisės ir Ana šoka su Roberto tol, kol jis prie Anos dvasios kojų miršta nuo išsekimo.

Kauno kūrėjų opusai skamba Pažaislio muzikos festivalyje kiekvienais metais ir kaskart kviečia klausytojus tarsi iš naujo atrasti mūsų miesto kompozitorius.

Sudėtingas kūrinio likimas

Pirmoji italų kompozitoriaus G.Puccini opera "Vilisės" (it. "Le Villi") buvo parašyta 1883 m. vykusiam vienaveiksmių operų konkursui, bet dėmesio nesulaukė – galbūt todėl, kad skubotai parašytas operos rankraštis buvo beveik neįskaitomas.

Tačiau genialiojo kompozitoriaus kūriniui nebuvo lemta likti stalčiuose. Vos po vienų metų rėmėjų dėka "Vilisės" išvydo scenos šviesą. Premjeros naktį G.Puccini motina iš sūnaus gavo tokią telegramą: "Teatras pavergtas, didžiulė sėkmė, lūkesčiai viršyti, aštuoniolika kartų iškvietė į sceną, pirmo veiksmo finalas pakartotas tris kartus."

Opera tarp tradicinių to meto šio žanro kūrinių išsiskyrė dramatine galia, melodingumu ir svarbiu simfoninio orkestro vaidmeniu, padedančiu vystyti muzikinę dramaturgiją. Įkvėptas sėkmės, G.Puccini dar kelis kartus tobulino kūrinį.

XXVI Pažaislio muzikos festivalio pradedamajame koncerte klausytojai išgirs muzikuojant Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą, nuolatinį festivalio dalyvį – Kauno valstybinį chorą, parengtą naujojo meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Roberto Šerveniko. Solo partijas atliks visiems gerai pažįstamas naujasis festivalio meno vadovas E.Montvidas (tenoras), publikos išsiilgtas Vytautas Juozapaitis (baritonas) ir sėkmingai karjeros laiptais kopianti jaunoji solistė Kamilė Bonté (sopranas).

Auksiniam jubiliejui

Pirmasis XXVI Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis klausytojams žada dar du kamerinės muzikos koncertus. Birželio 19 d. Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriaus 50 metų jubiliejui paminėti skirtame koncerte "Didis esi" klausytojai išgirs Giedriaus Kuprevičiaus, Raimundo Martinkėno, Giedrės Pauliukevičiūtės, Algimanto Kubiliūno, Dalios Kairaitytės, Vidmanto Bartulio sakralinės muzikos kūrinius.

Atlikėjai: Lietuvos kompozitorių sąjungos auksiniam jubiliejui skirtame koncerte dalyvaus I. Goleckytė. / Organizatorių nuotr.

Kauno kūrėjų opusai skamba Pažaislio muzikos festivalyje kiekvienais metais ir kaskart kviečia klausytojus tarsi iš naujo atrasti mūsų miesto kompozitorius, geriau juos pažinti, muzikoje susitikti su tais, kurie šalia mūsų, ir tais, kurie jau paliko šią žemę. Koncerto atlikėjai – vieni ryškiausių jaunosios kartos solistų Ieva Goleckytė (sopranas), Egidijus Bavikinas (tenoras) ir tikras Kauno kompozitorių muzikos ambasadorius – Kauno styginių kvartetas (Karolina Beinarytė-Palekauskienė (I smuikas), Aistė Mikutytė (II smuikas), Eglė Lapinskė (altas), Saulius Bartulis (violončelė). Kvartetas už lietuvių autorių muzikos garsinimą Lietuvoje ir užsienyje buvo išrinktas Įsimintiniausiu Kauno kūrybiniu kolektyvu, o už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui apdovanotas Lietuvos Respublikos Vyriausybės premija. Koncertą ves Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriaus vadovė muzikologė Kristina Mikuličiūtė-Vaitkūnienė.

Muzikinė dvikova

Solo partijas atliks visiems gerai pažįstamas naujasis festivalio meno vadovas E. Montvidas, publikos išsiilgtas Vytautas Juozapaitis ir sėkmingai karjeros laiptais kopianti jaunoji solistė Kamilė Bonté.

Birželio 20 d. klausytojus į Žiežmarių kultūros centrą kviečia intiguojančią programą "Muzikinė dvikova" paruošę tarptautinių konkursų laureatas, Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas dainininkas Mindaugas Zimkus ir talentinga kamerinės muzikos programų iniciatorė ir atlikėja, meno daktarė, pianistė Paulė Gudinaitė.

Programos idėja – tam tikra muzikinė dvikova tarp Lietuvoje itin retai atliekamos rafinuotos prancūzų ir publikai puikiai atpažįstamos dainingosios italų vokalinės kamerinės muzikos. Tad publika kviečiama pasinerti į prancūzų ir italų, naujai atrastos ir jau puikiai atpažįstamos muzikos garsus bei nuspręsti – kuri gi pusė taps nugalėtoja.

Kas? XXVI Pažaislio muzikos festivalio pradedamasis koncertas.

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kada? birželio 18 d. 19 val.

 

Kas? Koncertas "Muzikinė dvikova".

Kur? Žiežmarių kultūros centre (Vytauto g. 13, Žiežmariuose).

Kada? birželio 20 d. 13 val.

 

Kas? Sakralinės muzikos koncertas "Didis esi".

Kur? Kauno Evangelikų Liuteronų Šventosios Trejybės bažnyčioje.

Kada? Birželio 19 d.17 val.

Įėjimas nemokamas. Būtina išankstinė registracija el. paštu info@pazaislis.lt, laiške nurodant vardą, pavardę ir tel. numerį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių