Raudondvario dvare – įspūdingi medžioklės trofėjai iš viso pasaulio

Šuoliui pasiruošęs gepardas, baugšti antilopė, kiti egzotiniai ir Lietuvos miškuose sutinkami žvėrys įkurdinti Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje. Du mėnesius, iki liepos 15 d., truksiančioje parodoje „Gamta – visų namai“ eksponuojama 1,5 tūkst. geriausių Lietuvoje sumedžiotų žvėrių trofėjų, retų gyvūnų ir paukščių iškamšų ir muliažų.

Parke išdygo medžiotojų bokšteliai, žvėrių šėryklos, pasklido vabzdžiai, paukščiai, žvėrys. Žinoma, netikri, bet ne mažiau įspūdingi, užfiksuoti Mariaus Čepulio. Žymaus gamtos fotografo nuotraukos itin įspūdingai atrodo lauko ekspozicijoje.

Įspūdingi šeštadieniai

„Gaudysime drugelius, šikšnosparnius, susipažinsime su medžioklinių šunų veislėmis, retų ir nykstančių rūšių biologija ir išsaugojimo galimybėmis, medžioklės kultūra, žvėrių ir paukščių balsais, medžioklėje naudojamais plėšriaisiais paukščiais, vyks amatų ir medžioklės produkcijos dienos“, – žada parodos organizatoriai.

LNK reportažas:

Šiųmetę parodą organizavo Lietuvos medžiotojų sąjunga „Gamta“ kartu su Sūduvos medžiotojų sąjunga, Lietuvos medžiotojų draugija, Vytauto Didžiojo universitetu, erdves suteikė ir svariai padėjo Kauno rajono savivaldybė ir viešoji įstaiga „Raudondvario dvaras“.

„Paprastomis dienomis tai bus įprastai veikianti parodą, kurią lankyti galės visi besidomintys, o šeštadieniais vyks įvairiausi renginiai. Mano nuomone, vienas iš įdomesnių – charizmatiškojo Eugenijaus Skerstono paskaita „Moterys medžiotojos“, vyksianti birželio 17 d. E. Skerstonas yra sukaupęs didžiulį žinių bagažą, parašęs ne vieną straipsnį apie medžiokles Prancūzijoje“, – pasakojo „Raudondvario dvaro“ direktorė Snieguolė Navickienė. Ji taip pat iš renginių gausos išskyrė naktines edukacijas „Nakties sparnų gausmas“ ir „Pokalbiai su vilkais, elniais ir stirninais“.

Kauno raj. savivaldybės nuotr.

Turi ne vieną tikslą

„Paroda siekiama keisti dalies visuomenės neigiamą požiūrį į medžiotojus ir medžioklę. Kartais gamtoje natūralios atrankos nepakanka, vienų žvėrių atsiranda daugiau nei kitų. Medžiotojai atlieka reguliuotojų vaidmenį, juk turbūt niekas nenorėtų gyventi tarp vilkų“, – kalbėjo S. Navickienė.

Direktorei antrino Lietuvos medžiotojų sąjungos „Gamta“ vadovas Raimondas Ribačiauskas. „Būtina pakeisti visuomenės požiūrį, pagal kurį medžiotojas – truputį išgėręs, truputį chamas, vaikšto po privačius laukus, nieko neklauso, nieko nebijo, daro, kas šauna į galvą. Iš tikrųjų medžiotojai puikiai pažįsta gamtą, prisideda prie populiacijų reguliavimo. Kitose šalyse – Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Rumunijoje – būti medžiotoju yra didelė garbė. Mūsų tikslas – reabilituoti Lietuvos medžiotojų vardą“, – patikino R. Ribačiauskas.

Sąjungos „Gamta“ vadovas patikino: „Mes į medžioklę žiūrime ne tik kaip į šuns paleidimą ar žvėrių sumedžiojimą. Medžioklė visais laikais buvo neatsiejama Lietuvos istorijos ir kultūros dalis. Mes propaguojame teisingą medžioklę, o jos rezultatas yra geri trofėjai, turintys vertę. Visos medžioklės trofėjų parodos yra medžiotojų organizacijos įvertinimas. Parodos rengiamos kas ketverius penkerius metus, jose eksponuojami geriausi trofėjai, iš jų visuomenė gali spręsti apie medžiotojų ir medžioklės kultūrą.“

Paroda siekiama keisti dalies visuomenės neigiamą požiūrį į medžiotojus ir medžioklę.

Palaikymo sulaukia retokai

R. Ribačiauskas džiaugėsi, kad su Raudondvario dvaru užsimezgė bendradarbiavimas, parodos tapo tradicija. Šis dvaras, pašnekovo žodžiais, garsėja tuo, kad čia vykdavo karališkosios medžioklės, jis labai patrauklus savo geografija – į Raudondvarį patogu atvykti iš bet kurio Lietuvos kampelio.

„Mūsų šalyje labai mažai savivaldybių, kurios geranoriškai žiūri į tokius renginius ir padeda juos organizuoti. Santykiai su Kauno rajono savivaldybe ir Raudondvario dvaru yra labai geri, džiaugiamės, kad jie mus priglaudžia po savo sparnu“, – sakė R. Ribačiauskas.

Panaši paroda Raudondvaryje surengta prieš penkerius metus, ją aplankė ir gausus užsienio delegacijų skaičius, iš viso daugiau kaip 40 tūkst. žmonių. 2018 m. paroda rengta birželį, šiemet – anksčiau, kad ją iki vasaros atostogų galėtų aplankyti moksleiviai.

Pasak S. Navickienės, visuose Lietuvos dvaruose puoselėta medžioklės kultūra ir tradicijos, ne išimtis ir Raudondvaris. „Mes turime grafo Tiškevičiaus palikimą, jį puoselėjame, pilyje gausėja medžioklės trofėjų, Raudondvaryje Šv. Huberto dieną organizuojama tikra medžioklė, į kurią atvyksta medžiotojų iš visos Lietuvos“, – pasakojo „Raudondvario dvaro“ direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paxas-vaxas

Paxas-vaxas portretas
O nužudytų žmonių iškamšų parodos dar nesugalvojo?

Atsakymas ne medziotojui

Atsakymas ne medziotojui portretas
Avis ir galvijus reikia saugoti, ir tam skirti lesu, o ne imtis pigiausio metodo - viska naikinti, zudyti. Yra sunu veisles, saugancios nuo vilku, yra technines priemones, galima ir i aptvarus saugomus suvaryti, o ne palikti aviu banda pamiskeje be jokios apsaugos ir tiketis, kad nieko nenutiks (reali patirtis). Tas pats su visuom kuom kitu - savo turta turi saugoti, bet ne tokiomis priemonemis. Bet gi pinigai valdo, kodel nepasirinkus pigiausio metodo: storapilvis 'gamtos reguliuotojas' atvaziaves su dzipu pasaloje nusauna vilka ir po to giriasi savo pasiekimu. O jei nepavyksta nusauti, tada pradeda verkti ir reikalaukti, kad reikia legalizuoti naktinio matymo prietaisus, nes diena saule per daug spygina :D :D P.S. del briedzio ir pusaiciu tai cia jau is vis lazda perlenkei. Ai jo, pamirsau gi, pusaites tau irgi ne misko dalis, o medienos biznio.

ne medžiotojas

ne medžiotojas portretas
kas būtų jei jų nebūtų? Gamta seniai nesureguliuoja žvėrių skaičiaus. Priviso vilkų, pjauna avis, pjauna galvijus. Net šunis kieme po langais.per mažai jų medžioja. Jei nemedžiotų kaimų gyventojai į kiemą negalėtų išeiti. Šernai nukastų ką tik pasodintas bulves, briedžiai nuėstų pušaičių viršūnes.tai jiems delikatesas.Pramoga ar ne bet medžiotojai būtini.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių