Raudondvaryje pagerbtas žymus kalbininkas A. Ružė

  • Teksto dydis:

Lapkričio 25 d. Raudondvario pilyje įvyko mokslinė konferencija, skirta Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VUKF) Lietuvių kalbos katedros vedėjui, akademinių reikalų prodekanui Albertui Ružei (1936–2021) atminti.

Renginį, bendradarbiaujant su Kauno rajono savivaldybe, organizavo VU Kauno fakultetas. Į konferenciją atvyko būrys akademinės bendruomenės atstovų, profesoriaus mokiniai, šeimos nariai.

Profesorė Danguolė Mikulėnienė pabrėžė, kad A. Ružė parengė darbui daug lietuvių kalbos ir literatūros pedagogų, nutiesė ne vieno absolvento kelią į žurnalistikos ir redakcijų erdves. Buvę jo studentai tęsia lietuvių kalbos tyrinėjimo tradicijas, puoselėja gimtąją kalbą. A. Ružė išleido „Lietuvių kalbos morfologiją“, drauge su kitais parengė „Akademinės lietuvių kalbos gramatikos“ 3 tomą, yra vienas iš „Dabartinės lietuvių kalbos gramatikos“ autorių.

Kauno rajone gyvena Vilniaus universiteto Kauno fakulteto profesorės Danguolė Satkauskaitė, Loreta Ulvydienė, Gabija Bankauskaitė, Saulė Juzelėnienė, docentės Jurgita Kerevičienė, Laura Nedzviegienė, Eglė Alosevičienė, Inga Stepukonienė, Egidija Kiškina, lektorės Jurgita Astrauskienė, Alina Kuzmickienė, Lina Fedorčenkienė, Giedrė Dubauskienė.

Dar XX a. pradžioje (1902 m.) Garliavoje gimė garsi filologė ir tautosakos tyrinėtoja Margarita Vymerytė. Mokslininkė tapo viena iš „Lietuvių tautosakos rinktinės“ rengėjų, parašė straipsnių apie kalbą ir tautosaką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių