Scenoje – dirbtinio intelekto ir žmogaus koprodukcija

  • Teksto dydis:

Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT) 2022-uosius pradės premjera „Frankenšteino kompleksas“. Spektaklis – kauniečių, kolegų iš Latvijos, tenykščio "Dirty Deal" teatro ir nematomo bendraautorio – dirbtinio intelekto (DI) – bendros kūrybos vaisius.

Neįprastas ir novatoriškas spektaklis – latvių dramaturgo ir aktoriaus Karlio Krūminio dialogas su DI, taip pat aktorių vaidinamos scenos, kurias rašė pats DI.

Pavadinimas „Frankenšteino kompleksas“ kildinamas iš mokslinės fantastikos autoriaus Aizeko Azimovo sugalvoto termino. Šią sąvoką jis vartojo apibūdindamas baimę, kurią provokuoja mechaninis žmogus. Baimę, kad intelektuali būtybė, kurią esame sukūrę, atsigręš prieš mus ir taps grėsme mūsų gyvybei.

Spektaklio pagrindu tapo realūs dirbtinio intelekto tyrimai ir kompanijos "OpenAI" sukurtas dirbtinės kalbos modulis GPT-3, nauja teksto generavimo programa, galinti kurti įvairaus tipo tekstus – rašyti kalbas, kurti dramos scenas, dialogus, generuoti naujienų straipsnius, kuriuos vertintojams sunku atskirti nuo žmogaus sukurtų. Tokios programos galimybės kelia daugybę svarbių klausimų apie mūsų ateitį.

Programa įrodė, kad DI gali sukurti ne mažiau įtaigius, paveikius, kūrybiškus, išmintingus tekstus nei gyvi autoriai.

Jau seniai robotai yra pakeitę daug žmogaus rankų darbo įvairiose srityse. Menininkai lig šiol jautėsi saugūs, nes vyravo įsitikinimas, kad mašinos nekūrybingos. Tačiau ši programa įrodė, kad DI gali sukurti ne mažiau įtaigius, paveikius, kūrybiškus, išmintingus tekstus nei gyvi autoriai. Dramaturgas K.Krūminis dalyvavo "OpenAI" paskelbtame konkurse ir gavo prieigą prie šios programos bei galimybę su ja dirbti ir eksperimentuoti.

Spektaklyje dalyvauja aktoriai, kurių užduotis yra įkūnyti DI sugeneruotą tekstą, kuriant skirtingus personažus. Kūrėjai kelia klausimus: ar iš tiesų vis dar reikia autorių? Mokykloje daug metų praleidžiama studijuojant rašytojų biografijas, bet ar tai taip svarbu? Ar asmeninio autoriaus gyvenimo pažinimas duoda kažką daugiau, padeda geriau suprasti meno kūrinį? Ar dirbtinis intelektas gali pranokti autorių kūrybiškumu?

Vaidinama anglų kalba, kad, kiek įmanoma, liktų išsaugotas DI rašytas tekstas, tačiau naudojamas ir vertimas – subtitrai lietuvių kalba.

Spektaklio režisierius – Valteris Sylis, kostiumų dailininkas ir scenografijos autorius – Ugis Berzinis, muziką komponavo Arvydas Saulytis, šviesos menininkas – Lauris Johansonas. Scenoje pasirodys latvių aktoriai Inga Tropa ir Karlis Reijeris bei NKDT aktoriai Deividas Breivė ir Vaidas Maršalka.

Spektaklį remia Latvijos valstybinis kultūros rėmimo fondas, Lietuvos kultūros ministerija. Pirmoji „Frankenšteino komplekso“ premjera vyks 2022 m. sausio 5 d. Rygoje, o jau sausio 9-ąją – NKDT Mažojoje scenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių