Šis savaitgalis Kaune – astronominis

Šeštadienį Kaune tęsėsi ketvirtadienį prasidėjęs jau ketvirtasis „Gallery Weekend Kaunas“- unikalus renginys ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, subūriantis kultūros senbuvius ir naujokus bei atveriantis netradicines menui erdves.

Įkvėpė Berlynas

Šiemet atskleisti dinamišką Kauno kultūros žemėlapį jis siūlo net 35 renginiais įvairiose – tiek įprastose, tiek netikėtose ekspozicinėse erdvėse, kurios ne tik greta viena kitos. Dauguma jų pritaikytos neįgaliesiems bei draugiškos augintiniams ir turi gidus anglų bei rusų kalbomis.

O šiųmetė astronominė šio puikiai Kaune prigijusio ir pavasarine jo tradicija tapusio meno festivalio metafora sujungia miesto galerijų ir kitų erdvių renginius į pasakojimą. Renginio lankytojai kviečiami tapti autonomiškais tarpplanetiniais tyrinėtojais bei savarankiškai gravituoti aplink vietinius meno kūrinius.

Renginį inicijavo „Post“ galerijos vadovas Andrius Pukis, kuris įkvėptas Berlyno nusprendė perkelti šią praktiką į Kauną. Šiemet jo suburta komanda jau išaugo iki simbolinio dešimties dalyvių skaičiaus. Į ją susibūrė žmonės iš skirtingų Kauno projektų: Kauno menininkų namų, Kaunas 2022, Vytauto Didžiojo universiteto, Kauno Bienalės ir kitų.

Zinai nusitaikė į ateivius

Šeštadienio programoje numatyta vienuolika renginių. Ji prasidėjo nuo vidurdienį Žaliakalnyje atsidariusių parodų.

Beveik tuo pačiu metu į Kauno menininkų namus pakvietė ir zinų – nepriklausomai leidžiamos spaudos, išsiskiriančios nestandartinėmis temomis bei meniniais sprendimais, piknikas. Jų vartymui, kaip skelbė organizatoriai, akompanavo vietoje gaminamas veganiškas maistas.

„Kol „Gallery Weekend Kaunas“ kviečia lankytojus tapti astronomais, zinų piknike žvelgsime į Kauną tolimo atvykėlio akimis. Kol žemės gyventojai šnekėjosi apie kultūros prieinamumą ir rinkimus, klimato pokyčiai ir kosminė radiacija nepastebimai pakeitė jos padėtį. Dabar žmones išvysti galite tik galaktikos infotekų archyvuose. O iki šiol vienintelis buvęs jų pėdsakų muziejus bus įrengtas Mėnulyje. Tačiau nuo šiol turėsite unikalią galimybę pasivaikščioti žemiečių pėdomis, atstatydami žemės miestus su autentiškomis planetos detalėmis“, - taip kūrybinių dirbtuvių, truksiančių šešias valandas, situaciją modeliavo renginio organizatoriai, siūlydami darbo įrankiais įvairių žurnalų bei Kauno archyvo medžiagą ir fotografijas.

Pasak renginio organizatoriaus Edvino Grinkevičiaus, zinų piknikas „Gallery Weekend Kaunas“ kontekste šiemet rengiamas jau trečią kartą. Tik ankstesniais metais jis buvo pritaikytas prie tuometinės festivalio metaforos. Ir tada susirinkdavo iki 100 žmonių. Pagrindinė renginio auditorija – moksleiviai bei studentai ir jaunos šeimos su vaikais.

Viena pirmųjų, vedini trejų bei šešerių metų dukromis Ona ir Agota, piknike pasirodo Nerijaus ir Agnės Smolų šeima. „Mes ateiname čia kiekvienais metais - prekiaujame savo zinais, kuriuos galėtume apibūdinti kaip šiuolaikinius meno komiksus“, - teigė sutuoktiniai, tikindami, kad ir dukrelės eina į zinų piknikus noriais, nes joms čia labai patinka.

Popierius irgi atsimena

Šeštadienį po pietų atsidarė parodos bei eksperimentinės meno ekspozicijos ir laikinojoje „Zoom“ galerijoje, bare „Godo“ bei M.K.Čiurlionio muziejuje.

Pastarajame savo instaliaciją „In a Picle“ (išvertus į lietuvių kalbą - „Marinate“), kurtą kelis mėnesius, demonstravo Londono menų universiteto magistrė Inga Linevičiūtė. „Šia instaliacija, sukurta iš rankų darbo animacijos pieštuku ir akvarele, norėjau pasijuokti iš šiuolaikinių žmonių priklausomybių telefonams, madai, maistui ir pan. Ir parodyti, kokios tos mūsų problemos vienadienės ir nereikšmingos“, - pasakojo kūrinio autorė.

Kitose netradicinėse menui erdvėse jo eksperimenatoriai kvietė kurti kartu: statyti amfibijos namą iš Venecijos architektūros bienalės nužengusioje Gedimino ir Nomedos Urbonų „Pelkių mokykloje“, įsikūrusioje VDU mokslo ir studijų centre, bei gaminti popierių Paveikslų galerijos baseine.

Į šias popieriaus gamybos dirbtuves pakvietusi Bendruomenių platformos „Mažosios istorijos“ kuratorė Auksė Petrulienė teigė, kad jos surengtos prieš J.Janonio fabrikui skirtos parodos „Atminties popierius“ atidarymą šioje Paveikslų galerijoje.

„Mes turime muziejuje dar daug šio fabriko pagaminto rašomojo popieriaus. Ir vėl jį pavertėme skysta mase – sumaldami. O po vėl rankiniu būdu formuosime naujus – jau labai asmeniškus ir individualius popieriaus lapus. Ir tai bus metafora, kaip iš istorijos galima ištraukti savo individualų supratimą apie ją. Taigi, popieriaus gamyba yra labai mistiškas procesas, primenantis visatos kūrimąsi,“ - dėjo akcentus prieš pradedant popieriaus gamybos dirbtuves A.Petrulienė, kuriai talkino savanoris Toma, kurio mama – japonė, o tėvas – indas. Tačiau šis jaunuolis kalba lietuviškai, nes studijuoja KTU pirmame kurse ir moka jau septynias kalbas. O dauguma į dirbtuves susirinkusių žiūrovų buvo buvę J.Janonio fabriko darbuotojai, atėję į jau minėtos parodos atidarymą.

Dar ne vakaras

Pavakarę kavinėje „Kultūra“ Karolis Žukas rengia sovietmečiu vyravusios video salonų bei VHS kasečių kultūros apžvalgą.

Galiausiai šeštadienio renginius vainikuos garso meno renginys galerijoje „Post“, kuriame dalyvaus Lietuvos bei užsienio menininkai, ir nuotaikingų ritmų kupinos dūzgės bare „O kodėl ne?“

Baigiamasis šio renginio, kurį iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, akordas - sekmadienį duris atversiantis projektas „Kita Neries pusė“. Vidurdienį jos Vilijampolės pakrantėje - Jurbarko gatvės pastate, pažymėtame užrašu „Keramika“, bus iškilmingai atidaryta Grafikos spaustuvė. Šiame turtingą istoriją turinčiame pastate bus galima aplankyti kūrėjų studijas, pamatyti jų darbus bei dalyvauti kūrybinėse lino raižinio dirbtuvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kodėl angliškai Lietuvoje parašyta,Ga llery weekend Kaunas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių