Unikaliame Kauno pastate – išskirtinė paroda

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 50 menininkų iš įvairių pasaulio šalių – nuo Australijos iki JAV ir Europos. Meno kūriniai – iki 30 cm. Kolektyvinė skulptūra, pasakojanti apie Kauną, kurią jungia du žodžiai – atmintis ir ateitis.

Vakar prie Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros esančiame pastate atidaryta pagal programą „Kaunas 2022“ surengta paroda, kurią įkvėpė Kauno tarpukario architektūra.

Paroda „Atmintis / Ateitis“ atveria visą pasaulį – tarptautinį bendradarbiavimą, partnerystes, gyvą dialogą apie Kauną pasaulyje ir pasaulį Kaune. Tai – atvira diskusija apie tai, kas esame ir kaip mus mato kiti.

Parodą inicijavo Vokietijos menininkų-kuratorių grupė „Konsortium“ (Larsas Breueris, Sebastianas Freytagas, Guido Münchas).

„Norėjome pagerbti miesto tarpukario modernizmą. Kiekvieną kartą, kai lankėmės ir dirbome Kaune (2014 ir 2015), žavėjomės miesto architektūrinių raiškų įvairove. Jaučiame laikmečio, kada Kaunas buvo laikinąja sostine, energiją. Reikėjo daug menininkų ir architektų pastangų, kad būtų sukurtas naujas miesto ir valstybės veidas.

Jaučiame laikmečio, kada Kaunas buvo laikinąja sostine, energiją.

„Konsortium“ bendradarbiauja su daugybe menininkų, keičiamės idėjomis ir kartu pristatome ekspozicijas įvairiose vietose ir įvairiomis progomis. Norėjome Kauną įtraukti į šį pasaulinį tinklą“, – sako vienas iš parodos kuratorių S.Freytagas.

Svarstant, kaip pristatyti Kauno modernizmą, pirmiausia kilo mintis apie didžiulį maketą, kuriame tilptų ir miesto praeitis, ir tai, ką galima sukurti ateityje.

„Tokia parodos koncepcija yra nemenkas iššūkis, nes norime išlaikyti ir pusiausvyrą, ir dermę. Tai tiek kolektyvinė, tiek individuali darbų ekspozicija, kurioje – daugiau nei pusšimtis darbų. Kūrėjai džiaugėsi galimybe pristatyti savo išties kontrastingus kūrinius“, – kalbėjo parodos kuratorius Larsas Breueris.

Menininkus įkvėpė ne tik tarpukario architektūra, bet ir tuomet buvęs architektų, dizainerių, menininkų bendradarbiavimas. Tarpukariu, kai Kaunas buvo valstybės sostinė, jame mezgėsi tarptautiniai ir tarpkultūriniai mainai, būrėsi architektai ir menininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Vokietijos, Lenkijos, Rusijos, Šveicarijos ir JAV. Todėl šis kolektyvinis meno kūrinys – tarsi simboliškas tarptautiškos miesto istorijos pagerbimas.

„Menininkams suteikėme galimybę į užduotį pažiūrėti lanksčiai ir atvirai. Papasakojome jiems apie istorinį Kauno kontekstą, miesto architektūrą ir leidome patiems rasti sprendimą. Dauguma menininkų niekuomet nesilankė Kaune, tačiau ketina atvykti į parodą“ –  sakė Larsas Breueris.

Įkvėpimas: S.Freytagas ir L.Breueris neslepia susižavėjimo Kauno architektūrinių raiškų įvairove. / J. Balašaičio nuotr.

„Kaunas 2022“ organizuojama paroda atidaryta Gimnazijos g. 4,   unikaliame renovuojamame pastate prie Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros.

Pastato istorija prasidėjo apie 1850 m., kada buvo pastatyti pirmieji du namai prie Gimnazijos gatvės. 1856 m. pastatą įsigijo Jonavos pirklys Vulfas Bregovskis. Viename iš namų buvo įrengti gyvenamieji kambariai, prie namo pristatytos parduotuvės – „lavkės“, stovėjusios fasadu į Mugių aikštę („Jarmoračnaja“, dab. Prezidentūros sodelis).

Kitame name taip pat įrengti gyvenamieji kambariai, o prie namo iš Šv.Gertrūdos g. pusės pristatytos parduotuvės. 1882–1883 m. viename iš pastatų laikinai veikė Valstybinė mergaičių gimnazija (dabar – „Aušros“ gimnazija).

Vėliau patalpos naudotos prekybai. Iki pastato renovacijos jame veikė Lietuvos samariečių bendrija, vairavimo kursai, kirpykla ir kt.

Paroda veiks antradieniais–sekmadieniais, 12–19 val. Ją aplankyti galima iki liepos 1 d. Lankymas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kada atidarymas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių