Žemsiurbė virsta plaukiojančiu sodu ir erdve kūrybai

Kauno rajone sužibs ir vienas ryškiausių "Europos kultūros sostinės 2022" akcentų. Tai unikalus upių technikos ir landšafto dizaino projektas "Nemuno7", kurio paskirtis – vieša kultūrinė erdvė vizualaus, scenos ir kitiems meno renginiams.

Lauks Zapyškyje

Tokiai veiklai adaptuota jau nebenaudojama žemsiurbė, virtusi plaukiojančiu sodu ir erdve kultūrai, bus prišvartuota kairiajame Nemuno krante ties Zapyškiu.

Laivas veiks kaip vizualaus meno, medijų ir technologijų, tarpdisciplininio bendradarbiavimo, mokslo, kūrybos ir kultūros centras.

Šią idėją įgyvendinančios "Ars Futuri" vadovė Asta Ivanauskienė pasakojo, kad projektas buvo pradėtas kurti nuo nulio: neegzistavo nei erdvė, nei turinys.

"Šiuo metu jau sukurtas vizualinis identitetas, laivo panaudojimo koncepcija, veiklų programa. Pagrindinės mūsų vertybės – vanduo, tvarumas ir dialogas", – pristatė projektą ir menininkams keliamus reikalavimus A.Ivanauskienė.

Pati žemkasė, kurios pavadinimas nuo senų laikų išlikęs "Nemuno7", projektui panaudota taip pat siekiant tvarumo: nieko neišmesti, o pakeisti, kad galėtų toliau tarnauti. Taip upių vagai gilinti skirtas laivas ne atsidūrė metalo lauže, o prisidės prie kultūrinio švietimo, kultūros sklaidos ir saviraiškos.

Ant denio ir viduje

Laive atsiras uždara 30 kv. m parodų erdvė. Parodos keisis kas mėnesį. Programa sudaryta jau penkiems mėnesiams į priekį. Veiks ekspozicija ir ant denio. Parengti devyni eksponatai, susiję su Nemuno flora, fauna, įvairiomis vandens formomis, šios upės politiniu-ekonominiu aspektu, bus galima išgirsti įvairių vandens sukeliamų garsų.

Kultūra padeda susikalbėti su skirtingų sričių specialistais, skirtingų kultūrų, pomėgių atstovais, žmonėmis, turinčiais skirtingus požiūrius.

Žemkasė bus apželdinta vadovaujantis pionieriška koncepcija. "Pionieriai – pirmieji įsitvirtinantys augalai. Ši idėja kilo, kai, atvažiavę apžiūrėti mums pasiūlytos kaip nors panaudoti nebenaudojamos žemkasės, ją radome kiek užžėlusią. Panašiai, kaip ant stogų želia berželiai, žolės. Tai kartu yra ir aliuzija į migracijos, įsitvirtinimo kitame krašte temą. Gamta pati mums parodė kelią", – dėstė projekto įgyvendintoja.

Parinkti augalai šiuo metu daiginami. Vėliau jie bus pervežti ir susodinti laive – taip jis virs ir aplinkos, kraštovaizdžio dizaino projektu.

"Esame aprašę kiekvieną augalėlį. Šiuo metu kuriami audiogidai. Kiekvienas augalas taps eksponatu. Tikimės sulaukti ekskursijų, nes jaučiame didelį susidomėjimą. Sodininkystės kultūra atsigauna", – kalbėjo pašnekovė.

Grafikas: kol laivas remontuojamas, vyksta antstato įrengimo darbai, dygsta augalai pionieriai, A.Ivanauskienė su komanda šiai būsimai išskirtinei erdvei rengia veiklų ir parodų programą. / T. Pabedinsko nuotr.

Ilgalaikis projektas

Šiuo metu žemkasė yra iškelta į krantą Vidaus vandens kelių direkcijos uoste. Laivas remontuojamas, valomas, tvarkomas, vyksta antstato įrengimo darbai. Zapyškyje jis apsistos pavasarį, o žiemoti grįš į Žiemos uostą.

"Tai ne vienų metų projektas. Kauno rajono savivaldybė ir konkrečiai meras V.Makūnas labai palankiai žiūri į kultūros projektus, supranta jų reikšmę, naudą bendruomenei. Duotas tonas ilgalaikiams projektams kurti", – pasakojo A.Ivanauskienė.

Šis projektas jau dabar sulaukia dėmesio. Kitais metais apsilankysiantieji Kaune ir Kauno rajone, sutinkančiuose Europos kultūros sostinės metus, neabejotinai aplankys ir "Nemuno 7". Tačiau kultūrininkė akcentavo, kad orientuojasi ne į didelius turistų srautus, o labiau siekia tiesiog būti įkvėpimu (per atstumą), pavyzdžiui, pastangoms būti matomiems internete, virtualiojoje erdvėje, kad vietos bendruomenei atneštų naudos, bet kad projekto sėkmė jai neapkarstų.

Kalbėdama apie kultūros reikšmę A.Ivanauskienė atkreipė dėmesį, kad menas, kultūra turi didžiulę mediacijos galią.

"Nemuno 7" taps dar viena taip reikalingo šiandienei visuomenei dialogo priemone. "Kultūra padeda susikalbėti su skirtingų sričių specialistais, skirtingų kultūrų, pomėgių atstovais, žmonėmis, turinčiais skirtingus požiūrius. Stengsimės būti tarpininkais, kalbėti aktualiomis temomis, sužadinti taip reikalingus pokyčius", – sakė entuziastė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Charly

Charly portretas
Besser das Geld nehmen um die Ufer der Nemunas von Plastilkmüll zu reinigen.

Charly

Charly portretas
Besser ist es das Geld zunehmen und die Ufer der Nemunas von Plastilkmüll zu reinigen.!!! Das wäre eine super Idee.

Taigi

Taigi portretas
bus grazu, matysit! Apsvies, nudazys, sklis muzika - tikrai orginaliai sugalvota.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių