Aistros dėl uždarytos Vilniaus gatvės: ragina atleisti verslininkus nuo miesto mokesčių

Kaune rekonstruoti uždarius pagrindinę Senamiesčio Vilniaus gatvę, opoziciniai konservatoriai ragina atleisti ten įsikūrusius verslininkus nuo miesto mokesčių.

„Tikrai suprantame, kad reikia ruoštis ir pasirengti tinkamai Europos kultūros sostinei ir vykstantiems renginiams kitų metų gegužės mėnesį, bet suprantame ir tokį dalyką, kad Kaune ir gyventojai gyvena, ir verslas kuriasi“, – tarybos posėdyje antradienį kalbėjo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.

Pasak jos, verslai, atsidarę Vilniaus gatvėje šią vasarą, turėjo itin mažai laiko, iki kol buvo priversti nutraukti veiklą.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Kai kurie planuoja užsidaryti ir visiems metams, laukti, kol gatvė bus rekonstruota, tai, manau, šiandieną jau reikia savivaldybės dėmesio ir parodymo, kad Kaunas tikrai yra draugiškas verslui. Siūlyčiau planuoti kompensacinius mechanizmus, būtent tiems verslams, kurie dėl Vilniaus gatvės rekonstrukcijos negali vykdyti veiklos, jų veikla yra apribota, arba tie, kurie apskritai turėjo nutraukti veiklą ir turės išsikelti į kitą kažkokią pasirinktą mieste vietą“, – kalbėjo politikė.

Verslas – gyvas organizmas, turintis prisitaikyti.

Konservatoriai pasiūlė atleisti verslininkus nuo žemės nuomos ir nekilnojamojo turto mokesčio, taip pat nuo rinkliavos už prekybą lauko kavinėse. Siūloma svarstyti šias nuolaidas verslams taikyti ir kitais metais.

Konservatorius Paulius Lukševičius atkreipė dėmesį, kad susidaro „neramus paveikslas“ dėl visų miesto vykdomų rangos darbų, turint galvoje medžiagų kainų kilimą ir darbo jėgos trūkumą statybos sektoriuje.

„Tai tiesiogiai koreliuoja su esamomis sąmatomis, kurios buvo viešuosiuose pirkimuose, t.y. su jų didėjimu, darbų grafikų vykdymu. Dėl to norėtųsi, kad administracijos direktorius kitam posėdžiui pristatytų savo matymą, kas gali nutikti, ar bus objektų darbai įvykdomi laiku, ar padidės, ar sumažės – aišku, kad jau nesumažės realiai – objektų sąmatos, kiek jos padidės, kaip tai koreliuoja su viešaisiais pirkimais“, – sakė P.Lukševičius.

Jis taip pat ragino kompensuoti verslininkams uždarymo padarinius ir kritikavo sprendimą vienu metu pradėti tiek daug rangos darbų visame mieste.

„Konservatorių atstovai tarybos posėdyje atkartojo tai, ką savivaldybei jau yra pateikusi Senamiesčio bendruomenė ir pavieniai verslininkai. Verslas – gyvas organizmas, turintis prisitaikyti. Tačiau miestas atviras dialogui, bet čia nevertėtų galvoti apie privilegijas ar išskirtinumus.

Laisvės alėja ir ne viena kita stambi gatvė Kaune jau yra kapitališkai sutvarkyta, tad ir šiuo atveju, vykstant Vilniaus gatvės darbams, bus atsižvelgta į ankstesnes patirtis, kaip tuomet verslininkams pavykdavo susidoroti su jiems tekdavusiais iššūkiais“, – teigė Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius.


Vykdo didelius projektus

Liepos 12 d. pradėjus rekonstrukciją, centrinė Senamiesčio pėsčiųjų gatvė liks uždaryta bent iki Kalėdų. Savivaldybė teigia, kad sprendimas uždaryti gyventojų ir miesto svečių traukos centru tapusią arteriją priimtas dėl saugumo ir siekiant kuo greičiau pabaigti darbus.

Šiuo metu rekonstruoti uždarytas transporto žiedas ties Kauno pilimi ir P.Vileišio tiltas. Šį svarbų transporto mazgą vėl atverti planuojama rugsėjį.

Savivaldybė taip pat vykdo keletą didelių statybų projektų: Nemuno saloje vyksta mokslo populiarinimo centro „Mokslo sala“ ir baseino prie „Žalgirio“ arenos statybos, tęsiama S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcija.

Daugumą darbų siekiama pabaigti iki 2022 m., kai Kaunas taps Europos kultūros sostine.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Spandau

Spandau portretas
Idealus konservatnikų mistas - tai duobėtas, šiukšlinas ir dulkėtas. su milijonus nešančiais otkatonominiais auksinių tualetų "projektasi"

Tam kaunietis

Tam kaunietis portretas
Esi trolis kregždučiu

Loreta

Loreta portretas
O Daukanto gatvės verslininkai ne tik kad mokėjo visus mokesčius, bet dar "Kauno švara" siuntė sąskaitas už rankinį valymą.. :) :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių