Aitvarams Zapyškis – geriausia vieta tarp žemės ir dangaus

Pernai dėl pandemijos tradicinis Aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus" perskrido iš gegužės vidurio į rugpjūčio pabaigą. Ir šiemet aitvarus iš visos Lietuvos į Zapyškį jis sutraukė priešpaskutinį vasaros šeštadienį. Šis festivalis – jau šešioliktasis, o nesikeičianti jo vieta Zapyškiui jau pelnė aitvarų sostinės vardą.

Išaugo iki nacionalinio lygmens

Savaitgaliai ir šiaip judrioje erdvėje prie senosios Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnytėlės, pagyvėjimas jautėsi dar gerokai prieš 11 val., kai pradėjo veikti aitvarų dirbtuvės – kas atvyko be jo, galėjo pasigaminti vietoje, patariant profesionalams.

12 val. oficialiai Aitvarų festivalį atidarė jo globėjas, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, kuris vaikystėje čia, savo gimtinėje, ne kartą skraidino aitvarą. "Tai gražus festivalis, kuris gimė prieš šešiolika metų ir jau tapo kultūros reiškiniu, vien todėl, kad buvo taikliai pasirinkta vieta, laikas ir tema – aitvarai. Tai renginys ne tik Kauno rajono bendruomenei, jis išaugo iki nacionalinio lygmens, ir mes tuo labai džiaugiamės. Čia gali ateiti šeimos, aitvarų gerbėjai ir draugai, bendraudami puikiai praleisti laiką, žemėje palikti savo rūpesčius, slogias mintis ir akimis kartu su aitvaru pakilti į mėlyną dangų", – sakė V.Makūnas.

Bendradarbiavimas: ypatingos dovanos šventėje sulaukė Kauno rajono policijos komisariatas. Jo viršininkui Aleksejui Chraminui (kairėje) dviejų keturračių raktelius įteikė Kauno rajono meras V.Makūnas. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Naujos festivalio spalvos

Ežerėlio kultūros centro renginių organizatorė Virginija Pūrienė pabrėžė, kad antri metai naujų spalvų festivaliui įnešė tai, kad jis tapo yra "Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022" bendruomenių programos "Visi kaip vienas" dalimi. "Ši programa yra orientuota į bendruomenes, jų skatinimą dalyvauti įvairiose veiklose ir projektuose, todėl ir pakvietėme gausų būrį bendraminčių. Be to, kiekvienas, šiandien atėjęs į festivalį, turėjo galimybę kurti bendruomeninį aitvarą", – šypsojosi V.Pūrienė. Šis aitvaras į dangų pakilo festivalio pabaigoje.

Kaita: Ežerėlio kultūros centro renginių organizatorė V.Pūrienė pabrėžė, kad antri metai naujų spalvų festivaliui įnešė tai, jog jis tapo „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ dalimi. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Savitą meninį aitvarą šiųmetiniam festivaliui sukūrė menininkas Vytenis Jakas. "Nusprendžiau supaprastinti harmoningo žmogaus įvaizdį ir sukurti tiesiog ženklą danguje, kad dar kartą atkreiptume dėmesį, ar dar esame žmonės, ar tik kokios nors skaitmeninės hologramos, ar dar kažkas", – aiškino aitvaro virvelės iš rankų pasakojo V.Jakas.

Įspūdingo dydžio vėliavinius aitvarus į dangų kėlė ir aitvarų meistras Tadas Surkys. Festivalio metu tarp žemės ir dangaus plazdeno ne tik pripažinimą pelniusių menininkų aitvarai, bet ir šimtai kitų: savadarbių ir pirktinių. Palankaus vėjo globojami į dangų kilo ne tik aitvarai, bet ir didžiuliai, neįprastų formų muilo burbulai.

Margumas: palankaus vėjo globojami į dangų kilo ne tik aitvarai, bet ir didžiuliai neįprastų formų muilo burbulai. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Gausus festivalio dalyvių būrys saugiai pasklido savitą aurą turinčioje erdvėje. Vieni patogiai įsitaisę ant sėdmaišių ar tiesiog ant žolės klausėsi Mažosios Akacijos koncerto, kiti triūsė bendruomeninėse kūrybinės veiklos dirbtuvėse, treti skubėjo registruotis aitvarų ir lėktuvėlių varžyboms, dar kiti stebėjo ar dalyvavo įvairiose: vėjo gaudyklių ir vėjo malūnėlių gamybos, piešimo šviesa, skrydžio imitatoriaus valdymo ir kitose edukacijose, siuntė atvirlaiškius iš Aitvarų festivalio pašto.

Bendruomeniškumas: prie 33 kv. m aitvaro kūrimo galėjo prisidėti visi norintieji. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Rungėsi ne tik vaikai

Kas aukščiau iškels aitvarą, šiemet varžėsi 38 dalyviai, o nugalėtojais tapo Liepa Jakštaitė (I vieta), Giedrė Aleksandravičienė (II vieta) ir Ugnius Gricius (III vieta). Be nugalėtojų apdovanojimų, surengta ir laimingiausio aitvaro loterija.

Lėktuvėlių varžybos pritraukė šiek tiek mažiau dalyvių, o greičiausiai juos aplink Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčią apskraidino Jonas Burčikas, nedaug nuo jo atsiliko sesė Eva, o trečią vietą užėmė Evija Juškevičiūtė.

Naujokai: Karolina ir Mindaugas su dviem sūneliais Aitvarų festivalyje dalyvavo pirmą kartą. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Aitvarams vis dar ieškant geriausios vietos tarp žemės ir dangaus, susirinkusieji mėgavosi grupės "Baltasis Kiras" atliekamais kūriniais. Kiek vėliau ją scenoje pakeitė Jurga su grupe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių