Ant Pelėdų kalno iškelta Šaulių sąjungos vėliava

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio vakarą Šaulio dienos proga Kaune, ant Pelėdų kalno, iškelta Šaulių sąjungos vėliava.

Šaulys – tautos karys, aktyvus savo valstybės pilietis. Taip yra sakęs Lietuvos šviesuolis Vladas Putvinskis-Pūtvis, vienas iš Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėjų. Birželio 24-ąją Lietuvoje švenčiama Šaulio diena.

Lietuvos šaulių sąjunga įkurta 1919 m. birželio 27 d. Kaune. Jos tikslas buvo įtvirtinti šalies nepriklausomybę kovojant su bolševikais, bermontininkais ir lenkais.

1920 m. birželio 27–29 dienomis Kaune įvykusiame pirmajame LŠS dalinių atstovų visuotiniame suvažiavime nutarta drauge su Joninėmis – birželio 24 d. minėti Šaulio dieną.


1922 m. birželio 23 d.  Kaune, prie Napoleono kalno buvo surengta pirmoji Šaulio dienos šventė, kuri tarpukario Lietuvos organizacijoje tapo tradicine.

Kasmet iki sovietų okupacijos Šaulio dienos ir Joninių laužai degdavo ant Napoleono ir Rambyno kalnų. Ypatingi Šaulio dienos renginiai vykdavo V.Putvinskio-Pūtvio tėviškėje – Graužikų dvare, ant Žvėryno kalno, kur į šventę suvažiuodavo ne tik šauliai, bet ir garbingi svečiai iš Laikinosios sostinės, Lietuvos Respublikos Prezidentas Antanas Smetona, tuometiniai ministrai pirmininkai, ministrai.

1989 m. atkūrus Šaulių sąjungą, pirmoji Šaulio dienos šventė buvo organizuota 1990 m. birželio 23–24 dienomis Kačerginėje.

Šiemet birželio 23-iąją, 19 val., Kaune, Šaulio dienos proga ant Pelėdų kalno buvo iškelta LŠS vėliava.

Birželio 27 d. visi šauliai raginami eiti į darbą vilkint šaulio uniformą ir skleisti žinią apie organizaciją, šauliškumo idėjas, pilietiškumą, socialiniuose tinkluose ši akcija žymima grotažyme #SušaulinkimeLietuvą

Birželio 27 d., 19 val. Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, organizuojama naujų šaulių iškilminga priesaikos ceremonija. Ateik švęsti kartu!

Tavęs reikia Lietuvai: ar žinai, ką gali ir turi nuveikti Tėvynės labui? Puiki proga tai daryti tapus šauliu!

Įsakymai šauliui:

    GINK LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĘ IR LIETUVIŠKĄJĄ ŽEMĘ

    ŠVIESKIS IR ŠVIESK

    STIPRINK VALIĄ IR KŪNĄ

    BŪK DRAUSMINGAS IR MANDAGUS

    GERBK GINKLĄ

    BŪK TIESUS IR TEISINGAS

    TESĖK ŽODĮ

    BŪK BUDRUS

    SAUGOK VALSTYBĖS TURTĄ

    BRANGINK ŠAULIO VARDĄ IR LIETUVOS GARBĘ



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Seime konservatoriai patyliukais įregistravo Šaulių sąjungos, Karo tarnybos ir Vidaus tarnybos statuto įstatymų pakeitimus.Permaina Nr.3 - Lietuvos šaulių sąjungos vadas yra pavaldus ne Krašto apsaugos ministrui, kaip buvo iki šiol, o Vyriausybei.??????????????????? RESPUBLIKA LAIKRAŠTIS INFO

Anonimas

Anonimas portretas
Seime konservatoriai patyliukais įregistravo Šaulių sąjungos, Karo tarnybos ir Vidaus tarnybos statuto įstatymų pakeitimus.Permaina Nr.3 - Lietuvos šaulių sąjungos vadas yra pavaldus ne Krašto apsaugos ministrui, kaip buvo iki šiol, o Vyriausybei.

Kaunietis

Kaunietis portretas
kokie Jūs šaunūs
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių