Apsileidimas ar meilė gamtai: vaizdas pro daugiabučio langą – tarsi į džiungles

Prieš daugelį metų per arti namų pasodinti medžiai ne vienam daugiabučio gyventojui sukelia nepatogumų. Didelių medžių kaimynystėje įsikūrusiems žmonėms trukdo jų šakos, siekiančios kelis aukštus. Po pat langais augantys medžiai užstoja saulę, todėl net dieną kambariuose tenka laikyti įjungus šviesą.

„Vaikščiodamas Kauno gatvėmis pastebiu nemažai daugiabučių namų, kurių gyventojams turėtų trukdyti prie langų prigludusios medžių šakos. Manau, kad per arti augantys medžiai su vešlia lapija – nemaža problema. Jie užstoja per langą patenkančią šviesą, todėl tikėtina, kad kambariuose net dieną būna prieblanda“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo V.Krėvės prospekto gyventojas.

Vyras teigė, kad vieta, kur medis labiausiai užstoja daugiabučio langus – Kovo 11-osios gatvėje esantis penkiaaukštis, pažymėtas 57-uoju numeriu. Šalia jo auga tuja.

Praėjusią savaitę su „Kauno dienos“ fotografu apsilankėme prie šio namo, paieškojome ir daugiau daugiabučių, po kurių langais – vos ne džiunglės.

Tokių namų per pusantros valandos aptikome nemažai: V.Krėvės pr. 41, Birželio 23-iosios g.1, L.Žemgulio g. 9, Taikos pr. 85, J.Basanavičiaus g. 34A.

„Gyvenu penktame aukšte, todėl man tuja netrukdo. Vis dėlto, jei gyvenčiau pirmame ar antrame aukšte, tikriausiai ji trukdytų“, – sakė prie Kovo 11-sios gatvės 57-ojo namo pirmos laiptinės sutiktas jaunas vyras.

Jis teigė nežinantis, ar pirmame ir antrame aukšte gyvenantys žmonės skundžiasi, kad tujos šakos jiems trukdo, nes su kaimynais apie tai nėra kalbėjęs.

Pakalbinti šiuose aukštuose gyvenančių  žmonių tą dieną nepavyko, nes laiptinė rakinama. Todėl prie daugiabučio apsilankiau dar du kartus.  Kovo 11-osios g. 57-ojo namo pirmame aukšte, kurio langus užstoja tuja, šviesa kambaryje degė ir sekmadienio, ir pirmadienio dieną. Akivaizdu, kad jo gyventojams šviesą tenka įjungti ir tada, kai lauke dar nebūna tamsu.

Medžio kirsti nereikia, bet apgenėti jo šakas – būtina.

Laiptinės gyventojų nesutikau, nors abu kartus pasisukiojau ne taip ir trumpai. Teko pakalbinti  kitoje šio namo laiptinėje gyvenančią moterį.

„Šiame name gyvenu 52 metus. Tiek pat metų ir medis čia auga. Jei tuja būtų po mano langais, aš ją nupjaučiau ir vaistų pasigaminčiau“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo vyresnio amžiaus moteris.

Senjorė žinojo laiptinės, prie kurios auga tuja, kodą. „Galite pamėginti užeiti ir paskambinti į duris žmonėms, kuriems turėtų kliudyti medis. Tačiau žinau, kad jie jūsų neįleis“, –  teigė šneki moteris. 

Ji tvirtino, kad tikrai taip neapsileistų, nelauktų, kol pro medžio šakas nieko nesimatytų. „Aš nesėdėčiau rankas sudėjusi.  Tačiau jei tiems gyventojams, kurių langus užstoja tuja, gerai, tai ką padarysi“, – atsisveikino senjorė.

Patiems gyventojams savivaliauti negalima. Dėl leidimo apgenėti medį tektų kreiptis į miesto savivaldybę. Lietuvoje savivaldybės atsakingos už valstybinėje ir savivaldybei priskirtoje žemėje esančių želdinių apsaugą ir priežiūrą.

Prie V. Krėvės prospekto 41-ojo namo sutiktas vyras teigė, kad jei po jo langais augtų toks medis, imtųsi priemonių.

„Nesmagu, jei medžio šakos užstoja vaizdą į lauką. Manau, kambariuose net dieną būna prieblanda.  Medžio kirsti nereikia, bet apgenėti jo šakas – būtina. Tokia mano nuomonė“, – tvirtino vyras. 

Prie  daugiabučio Taikos prospekte pamatėme gražiai apgenėtą tują, kuri gyventojams neužstoja šviesos. Tad gerų pavyzdžių yra. Žinoma, namo gyventojų nuomonė dėl medžių nukirtimo ar genėjimo neabejotinai išsiskirtų.


Šiame straipsnyje: skaitytojo naujienamedžiailangus užstoja medžiaiV.Krėvės prospektasmedžių šakosKauno gatvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

audrajusa@gmail.com

audrajusa@gmail.com portretas
reikia patiems netingeti ir pajudinti uzpakali o ant langu medziu sakos Jusu paciu apsileidimas

brone

brone portretas
J.Basanavičiaus g. 34A. nelegalus isejimai ir dziungles

na, jei

na, jei portretas
šitam ''patrijotui'' trukdo medžių šakos ir medžiai , lengviausia išeitis pasikabint ant šakos ......... bus ramus kaip nendartalietis lindėdamas savo urve
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių