Ar kontrolierių elgesys visada adekvatus?

Iš troleibuso ar autobuso išlaipintas vaikas ar garbaus amžiaus senolis, nes neturėjo pažymėjimo. Formaliai viešojo transporto kontrolieriai teisūs, tačiau ar visada jų elgesys adekvatus?

Bilietas tampa niekiniu

Kaip nukentėtų miesto biudžetas, jeigu moksleiviai ir garbaus amžiaus sulaukę pensininkai, važiuojantys su nuolaida, bet čia pat neturintys pažymėjimo, nebūtų išlaipinami iš viešojo transporto? Toks klausimas kyla neretam kauniečiui, priverstam stebėti emocingas situacijas miesto viešajame transporte.

"Kauno dieną" yra pasiekę nemažai skundų, kai piktinamasi viešojo transporto kontrolierių elgesiu. Esame sulaukę ir vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuotas, švelniai tariant, nemandagus elgesys.

Tačiau gal ne mažiau dėmesio verta ir tvarka, pagal kurią moksleiviai nuo 10 metų ir vyresni nei 70 metų žmonės viešuoju transportu gali važiuoti pigiau, bet tik tuo atveju, jeigu kelionės metu turi pažymėjimus.

Juos galima pamesti, pamiršti pasiimti, palikti kitoje rankinėje ar drabužio kišenėje. Galų gale, pažymėjimą galima turėti, bet iš jaudulio jo nerasti. Bet kuriuo atveju, be pažymėjimo lengvatinis bilietas tampa niekinis, o keleivis – pažeidėju, kaip ir piktybinis zuikis, net nesvarstęs pirkti bilieto.

"Išlipam, paieškosi lauke", – be emocijų reikalauja išlipti viena kontrolierių. Vaikas apsiašarojo, dar bandė sakyti, kad pavėluos į užsiėmimus, tačiau tai negelbėjo.

"Galų gale, piniginę su pažymėjimu gali pavogti. Tačiau pagal dabartinę tvarką net ir tokiu atveju keleivis bus išlaipintas, paskirta bauda", – žmogiškumo susiklosčiusiose situacijose pasigedo kalbintas vienas kauniečių, dirbantis teisėsaugoje srityje.

Nors jau metai, kaip savivaldybės sprendimu visoms Kauno miesto mokykloms išduodami mokinio pažymėjimai su integruotais e.bilietais, nemaža dalis vaikų vis dar naudojasi ir kitais apmokėjimo už transportą būdais.

Teko būti tokios situacijos liudininkais. Važiuoja autobusu vaikas. Akivaizdžiai  –moksleivis. Ant pečių kuprinė, rankose – sunkus dėklas su muzikos instrumentu. Įlipusiam kontrolieriui jis rodo bilietą. Jis lengvatinis, pirktas už pusę kainos. Bet niekaip neranda mokinio pažymėjimo. "Tikrai turiu", – sutrikęs vaikas naršo po nusiimtą kuprinę.

"Išlipam, paieškosi lauke", – be emocijų reikalauja išlipti viena kontrolierių. Vaikas apsiašarojo, dar bandė sakyti, kad pavėluos į užsiėmimus, tačiau tai negelbėjo.

Nuvažiuojant autobusui, buvo matyti, kaip berniukas stotelėje vėl bandė ieškoti mokinio pažymėjimo. Spėjome pamatyti, kad jį rado. Kontrolieriai žvilgtelėjo į dokumentą, ir vaiką paliko ramybėje. Šis sutrikęs liko laukti kito autobuso.

Nuotrauka netinka

Šiais laikais labai daug dalykų perkeliama į elektroninę erdvę, tačiau tai negalioja, norint gauti 35 centų ar dar mažesnę nuolaidą vienkartiniam transporto bilietui. Neapsigaukite – nufotografuoti asmens dokumentai ar popierinės jų kopijos, net ir patvirtintos notaro, viešajame transporte negalioja.

To nežinojusi paauglė, kaip tyčia pamiršusi moksleivio pažymėjimą, net ir įlipus kontrolieriams buvo rami. Su sportinės aprangos krepšiu skubėjusi į tinklinio varžybas kaunietė, neradusi pažymėjimo, atvertė jo nuotrauką savo telefone. Jame dar buvo ir paso nuotrauka. Netinka. Moksleiviams taikoma lengvata tokiu atveju irgi negalioja. Pažeidėja išlaipinama.

"Jeigu būtų abejonių, moksleivė ji ar ne, suprasčiau. Bet dabar? Kam viso to reikia? Jeigu važiuotų žmogus be vienos kojos, jo tikriausiai irgi reikalautų, kad įrodytų savo negalią pažymėjimu", – stebėjosi paauglės tėvas, apie šį atvejį pasakojęs žurnalistams.

Notarai – nepatikimi?

Apmaudo neslėpė ir 76 metų kaunietė Levutė. Ji jau yra sulaukusi amžiaus, kai Kaune galima važiuoti puse kainos. Bėda, kad moteris sumąstė vežiotis ne originalų pensininko pažymėjimą su nurodytu jos amžiumi, o kopiją. "Buvau išlaipinta, gavau baudą. Nesvarbu, kad kopija buvo patvirtinta notaro. Jo antspaudas ant pažymėjimo kopijos buvo originalus. Bet niekur nesiskundžiau. Ką aš čia laimėsiu? Dėl tų šešių eurų nervų gadintis nenorėjau. Jau ir taip labai susijaudinau dėl to įvykio", – pasakojo Levutė.

Ji buvo išlaipinta iš 39-ojo maršruto autobuso, kai važiavo į Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinį. "Ariogalos stotelėje įlipo kontrolieriai. Turiu bėdų dėl širdies. Sakiau, kad pavėluosiu pas gydytoją, bet sakė, kad nieko negali padėti, net policiją iškvietė. Nejaugi tokio amžiaus meluočiau savo pavardę? Surašė didžiausią protokolą, kad nusižengiau. Su notaro patvirtinimu namus, mašinas parduoda, o štai čia netinka. Susimokėjau", – atsiduso moteris.

Kaunietė pridūrė, kad kontrolieriams priekaištų dėl jų elgesio neturi. "Elgėsi neblogai. Nesikeikėme. Nei aš, nei jie. Neutralus tonas. Aiškino, kad toks įstatymas. Elgiamės pagal įstatymus. Kopijos – ne dokumentas. Bet paskui tris dienas nusiraminti negalėjau", – teigė Levutė.

Ji namuose turi dokumento originalą, bet nenorėjo vežiotis, kad nepamestų.

Apkaltinta ir pažeminta

Būna ir tokių atvejų, kai išlaipinami bilietą įsigiję ir reikiamus dokumentus turintys keleiviai. A.Juozapavičiaus prospekte į 23-iojo maršruto autobusą įlipę kontrolieriai nustatė, kad viena moteris esą nepažymėjusi e.bilieto.

"Pradėjo šaukti, kaip aš čia važiuoju zuikiu! Aiškinau, kad tikrai žymėjau, kad visada žymiu, kad esu sąžininga", – teigė moteris. Kontrolieriai nesileido į kalbas. Liepė imti krepšius ir išlipti.

Kontrolieriai žvilgteli į dokumentą, ir vaiką palieka ramybėje. Šis sutrikęs lieka laukti kito autobuso.

Susijaudinusią kaunietę kontrolieriai nusivedė iki tarnybinio automobilio. Ten laukė ne tik daug nemalonių emocijų, bet ir fizinis iššūkis. Silpnos sveikatos moteris niekaip neįlipo į autobusiuką.

"Stengiausi sukaupusi visas jėgas, bet autobusiuko grindys man buvo per aukštos. Viena kontrolierių bandė man padėti – stūmė mane iš nugaros. Labai pavargau, visą išpylė prakaitas. Buvo ir gėda, ir pikta. Buvau sukrėsta", – prisiminė kaunietė.

Tarnybiniame autobuse įpusėjus rašyti protokolą viena kontrolierių netikėtai nusprendė dar kartą patikrinti moters e.bilietą. Šįkart jų aparatas jau parodė, kad bilietas tinkamai pažymėtas.

"Burbtelėjo "atsiprašau", pasakė, kad visko pasitaiko, ir tiek. Širdis daužėsi, visa virpėjau. Buvau viešai pažeminta, neteisingai apkaltinta ir dar grūdo į autobusiuką", – tebeašarodama po incidento pasakojo moteris.

Gal tai tik sutapimas, bet po šio įvykio labai pablogėjo jos sveikata, teko atšaukti planinę operaciją, prireikė greitosios medicinos pagalbos, ligoninėje turėjo praleisti kelias savaites, būklė nėra stabilizuota iki šiol.

Į jos artimųjų skundą "Kauno autobusai" atrašė, kad dėl minėto įvykio kaltas laikinas elektroninės bilietų sistemos sutrikimas, dėl kurio kontrolieriai nematė, kad bilietas pažymėtas.

Užsienietiški dokumentai

Tarp nubaustųjų, kurie bandė pasinaudoti lengvata senjorams, – jau keturis dešimtmečius Rygoje gyvenanti kaunietė. 78-erių moteris, kaip "Kauno dienai" pasakojo jos giminaitė Danutė, su savimi turėjo latvišką dokumentą.

"Atvyko dabar į Kauną, važiavo troleibusu su 50 proc. nuolaida. Įlipus kontrolei, rodė bilietą ir latviškus dokumentus. Jai iškvietė policiją, ten ilgai aiškinosi, kiek jai metų", – pasakojo moteris, pridūrusi, kad, žinodama, giminaitė būtų bilietą pirkusi visa kaina, tačiau vairuotojas pasiteiravęs jos amžiaus pardavė, anot pašnekovės, su nuolaida.

Jei keleiviai važiuoja įsigiję bilietą su nuolaida, tačiau nepateikę lengvatas patvirtinančių dokumentų, užtraukia keleiviui baudą nuo dešimt iki keturiolikos eurų.

Po 40 nepilnamečių bylų

"Kauno autobusų" viešųjų ryšių specialistė Patricija Elžbieta Zarankaitė nebuvo linkusi diskutuoti, vertinti situacijos, tiesiog citavo įstatymus, miesto tarybos sprendimus ir taisykles, kuriose nurodoma, kad lengvatomis galima naudotis tik pateikus tokią teisę liudijančių dokumentų (pažymėjimų) originalus. "Kontrolieriai vykdo savo darbą remdamiesi numatyta įstatymų tvarka", – komentavo atstovė.

Pasidomėjome, ar Kaune apskritai vis dar aktuali nepilnamečių, važiuojančių zuikiu problema. "Per 2019 m. kovo, balandžio, gegužės mėnesius į Kauno ir kitus apylinkės teismus išsiųstos 125 bylos", – teigė P.E.Zarankaitė. Vadinasi, per mėnesį vidutiniškai – po 40 nepilnamečių bylų.

"Kauno autobusų" atstovė sakė neturinti duomenų, kurią dalį visų moksleivių sudarė tie, kurie turėjo bilietą, tačiau neturėjo teisę į lengvatą įrodančio mokinio pažymėjimo. Kaip ir neturi informacijos, kiek šiemet yra gauta skundų dėl keleivių manymu netinkamai paskirtos baudos.

Ji pridūrė, kad transporto lengvatomis Kaune gali naudotis ir iš užsienio atvykę studentai bei moksleiviai, turėdami tarptautinius ISIC pažymėjimus. Šie pažymėjimai, anot atstovės, yra vieninteliai dokumentai, galiojantys virtualioje erdvėje, nes speciali telefonui skirta programėlė yra patvirtinta Švietimo ir mokslo ministerijos.


Geranoriškumas – tik neįgaliesiems, bet ne vaikams?

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius pateikė detalesnę keleivių pažeidėjų statistiką.

"UAB "Kauno autobusai" informavo, kad per penkis 2019 m. mėnesius keleiviams surašyta daugiau nei 4,5 tūkst. administracinio nusižengimo protokolų. Nuo metų pradžios Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikalstamų veikų registravimo skyriui yra pateikti šeši reikalavimai pateikti vaizdo medžiagą iš nešiojamų kontrolierių vaizdo kamerų ikiteisminiam tyrimui dėl piktybiškų ir agresyvių keleivių elgesio kontrolės metu", – teigė M.Matusevičius, pridūręs, kad kontrolės metu kontrolierių atliekami veiksmai filmuojami. Kontrolieriams dirbti su vaizdo kameromis leidimus išdavė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

Jis minėjo, kad savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyrius organizuos patikrinimus, kaip vyksta miesto viešojo transporto keleivių bilietų patikrinimas.

– Gal savivaldybė kaip nors planuoja tobulinti esamą tvarką, kad tokių atvejų pasitaikytų kuo mažiau, pavyzdžiui, aiškiai nepiktybiškais atvejais kontrolieriams suteikti daugiau erdvės laviruoti ir asmenų neišlaipinti, nebausti? – pasiteiravome M.Matusevičiaus.

– Manau, kad palikus laisvę laviruoti, skatinamos korupcinės apraiškos. Visus pasiūlymus nagrinėjame, ir, jei neįžvelgiame piktnaudžiavimo, korupcinių galimybių ar kitų neapibrėžtų, neaiškių, klaidinančių dalykų, visada pasiruošę pasiūlymus teikti Kauno miesto tarybai.

– Gal svarstoma priimti tvarką, kad mokinio pažymėjimas būtų privalomas, pavyzdžiui, nuo 16 metų, kai nebeprivaloma lankyti bendrojo ugdymo įstaigos, arba bent laikyti tinkamu ir nufotografuotą pažymėjimą, kitą asmens tapatybės dokumentą, nurodantį amžių?

– Viešojo administravimo subjektams privalu laikytis įstatymų viršenybės principo. Žemesnės teisinės galios teisės aktai neturi prieštarauti aukštesnės teisinės galios teisės aktams. Kol nebus pakeisti aukštesnės teisinės galios teisės aktai, reglamentuojantys teisę į transporto lengvatas patvirtinančių dokumentų pateikimą, žemesnės galios teisės aktai negali būti keičiami.

– Ar nesvarstoma galimybė Kaune kontrolieriams suteikti teisės atlaidžiau žiūrėti ir į žmones, turinčius akivaizdžią negalią? Pavyzdžiui, kad žmogus be kojos, pirkęs lengvatinį bilietą, bet pamiršęs pasiimti pažymėjimą.

– Vadovaujantis teisės aktais, kontrolieriai turi teisę pareikalauti dokumento į lengvatą ir iš akivaizdžią negalią turinčio asmens, tačiau iki šiol nebuvo tokios situacijos, kad būtų nubaustas ar išlaipintas tokia negalią turintis keleivis. Bendrovė kontrolieriams nurodo būti geranoriškiems ir, prieš priimant bet kokį sprendimą, gerai išanalizuoti situaciją.

– Kiek šiemet savivaldybė yra gavusi skundų dėl, keleivių manymu, kontrolierių netinkamai paskirtos baudos, kai keleivis nesutiko, kad neturėjo teisės pasinaudoti lengvata? Pavyzdžiui, septyniasdešimties metų ribą peržengusi moteris įsigijo lengvatinį bilietą, tačiau kontrolieriams pateikė latvišką dokumentą, įrodantį amžių. Moteriai buvo paskirta bauda, tačiau Susisiekimo ministerija išaiškino, kad amžiui patvirtinti Lietuvoje galioja dokumentai, išduoti ES.

– Kauno miesto savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyriuje 2019 m. dėl tariamai neteisingai paskirtos baudos gautas vienas nusiskundimas. UAB "Kauno autobusai" informavo, kad bendrovėje nebuvo tokio atvejo, kad transporto kontrolieriai būtų pripažinę negaliojantį ES valstybės piliečio pateiktą asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

– Ar esamą tvarką, galiojančią Kaune, pagal kurią gyventojai turi įrodyti, kad jiems priklauso lengvatos naudojantis viešuoju miesto transportu, vertinate kaip optimalią ir labiausiai priimtiną?

– Taip, tačiau tobulinti tvarką visuomet galima ir reikia.


Nebereikės įrodinėti kūdikių amžiaus

Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Perednienė teigė, kad ministerija nėra institucija, formuojanti lengvatų politiką Lietuvoje, tačiau Kelių transporto kodekso projekte, kuris šiuo metu yra svarstomas Seime, numatė galimybę nepateikti dokumento, įrodančio teisę į lengvatą, kai nėra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis kaip 7 metų.

Ji pridūrė, kad užsienio šalyse išduoti dokumentai pripažįstami tuo atveju, kai lengvata norintis pasinaudoti asmuo yra ES valstybės narės ir Europos ekonominės erdvės valstybės pilietis, šių piliečių šeimos narys, turintis ES piliečio šeimos nario leidimo gyventi šalyje kortelę, taip pat užsienio valstybės pilietis ar asmuo be pilietybės, turintis leidimą laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje arba Lietuvos Respublikos ilgalaikio gyventojo leidimą gyventi ES, ir dokumente yra nurodyta asmens gimimo data.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
bet kuriam darbe pirmiausia žmogiškumas, o jei žmogiškumo nėra, bet kokia kaina išplėšti baudą..jų algos nuo to ir priklauso. Man atrodo dėl kelių centų niekas nenorės su jais turėti reikalų, bet šiais laikais būna visko per skubėjimą žmonės pamiršta, tai pažymėjimą tai nuolatinį, bet visuose darbuose yra žmogiškumas pagarba kitam žmogui. Kodėl gyvūnų policija gina gyvunėlius, bet kas gina žmones..

Anonimas

Anonimas portretas
Mačiau kaip kontrolieriai įlipa į troleibusą. Iš karto pasijutau kaip gete ( iš filmų, knygų žinau). Tutėjau nuolatinį bilietą, tačiau pamačius „gestapininkus” pasijaučiau nejaukiai. Ne taip turėtų dirbti Lietuvoje kontrolieriai. Gerbiama kontrolierių (gestapininkų) valdžia! Išmokykite savo pavaldinius etiketo, bendravimo su keleiviais, elementarios kultūros. Kraupu, o gal ir Jūs tokie?!!!

Jol

Jol portretas
Straipsnyje teigiama, kad dar nebuvo nubaustų neįgaliųjų. Toks teiginys neatitinka tikrovės! Mano nepilnametė dukra iš KK gydytojos važiavo namo, buvo įsigijusi lengvatinį bilietėlį (su 80 % nuolaida). Su savimi turėjo tik mokinio pažymėjimą, o neįgaliojo buvo palikusi namie. Paskambino man ašarodama, paprašiau, kad perduotų ragelį kontrolierei, bet ši kalbėti telebonu atsisakė. Tuomet dukrai pasakiau, kad paprašytų luktelėti, nerašyti protokolo, kad atvešiu neįgaliojo pažymėjimą. Atvežiau per 10 min. bet man buvo paaiškinta, kad vaikas pažymėjimo neturėjo su savim, o dabar nebereikia. Prisistatyti atsisakė. Tvarkos, kur kreiptis jei nesutinku su sprendimu, nepaaiškino. Baudą sumokėjom, nes toliau aiškintis buvo gaila laiko. Bet toks nežmoniškas ir nelogiškas darbuotojų elgesys nesuprantamas.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių