Augti su muzika ir džiaugtis pažanga (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Didžiausias pasiekimas – vaikų noras dainuoti, meile muzikai spinduliuojančios akys. Šįkart pristatome dvi kandidates, kurių veikla ir gyvenimas yra muzika, dainavimas ir pedagogika.

13. Nomeda VILKANAUSKAITĖ-KUKULSKIENĖ – viena garsiausių ir iškiliausių Kauno valstybinio muzikinio teatro solisčių, sukūrusi daug įsimintinų vaidmenų Lietuvoje ir užsienyje. Ji ir Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos vokalo katedros docentė, Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos ir Miko Petrausko scenos menų mokyklų klasikinio dainavimo mokytoja-ekspertė.

Už aukštus akademinius rezultatus, ilgametę aktyvią, kūrybinę pedagoginę veiklą 2021 m. jai suteiktas Kauno Metų mokytojos vardas. Jos auklėtiniai yra respublikinių, tarptautinių festivalių, konkursų laureatai.

Nomedą daugelis operos gerbėjų pažįsta kaip Madaleną iš Umberto Giordano operos „Andrė Šenjė“, Adiną iš „Meilės eliksyro“. Tačiau dauguma mano, kad ji yra operetės diva: nuostabiai įkūnyta Liza („Šypsenų šalis“), Andželė („Grafas Liuksemburgas“), Ana Eliza („Paganinis“), Marica („Grafaitė Marica“), Silva („Silva“), Madam Pompadur („Madam Pompadur“). Iš viso – daugiau nei 30 vaidmenų.

„Kaunas – mano šeima, veikla ir gyvenimas. Didžiausi sentimentai Pažaislio muzikos festivaliui, kuriame pasirodžiau nuo pat pirmojo koncerto, o viena įsimintiniausių festivalio akimirkų – Dezdemonos ir Otelo duetas kartu su a.a. maestro Virgilijumi Noreika”, – kalbėjo solistė.

Sopranų trio „Trys panteros“ – dar viena N.Vilkanauskaitės-Kukulskienės koncertinės veiklos krypčių.

Šiuo metu daugiausia vietos jos gyvenime užima pedagoginė veikla, suteikianti didžiulį džiaugsmą: „Studento sėkmė – ir dėstytojo darbo rezultatas. Malonu savo žinias ir gebėjimus matyti kitame žmoguje. Dar geriau, kai tavo studentai užauga į kolegas, ir tokių jau yra ne vienas.“

Dėl posūkio į pedagogiką ji niekuomet nesigailėjo, tik mano, kad galėjo kiek luktelėti: „Jauniems solistams patariu neskubėti. Mokydamas kitą labai daug ieškai ir pats randi sau reikalingų atsakymų, bet ugdymas reikalauja ir daug jėgų. Jeigu nori dar ir save realizuoti scenoje, labai lengva perdegti, didžiulis krūvis balsui.“

Muzikinis išsilavinimas – svarbus ir bendrai asmenybei tobulėti. Mokytojas, anot pašnekovės, yra ne tik profesijos, dalyko, bet ir gyvenimo vedlys, todėl visuomet stengiasi atkreipti dėmesį į tai, kas vyksta jauno žmogaus širdyje.

Kaunas – mano šeima, veikla ir gyvenimas.

Solisto profesija ir įpareigoja, visur turi būti nepriekaištingas, tvarkingas, garbingas. Ne vienas jos mokinys pripažino, kad laiku gauta pastaba turėjo didelės įtakos jo gyvenimui. Saikinga savikritika – būtina, bet taip pat ir optimizmas, mokėjimas save pagirti ir pasidžiaugti savo pasiekimais.

„Dievas žino, ko tau reikia. Neduos tiek, kad negalėtum pakelti. Leis pakilti, bet neleis užsisvajoti ant laurų, kad netaptum pasipūtėliu. Džiaugsmą keis liūdesys, įnešdamas į gyvenimą spalvų. Reikia džiaugtis tuo, kas duota“, – samprotavo solistė ir pridūrė, kad pačios geriausios akimirkos darbe – matyti žibančias mokinių, studentų akis, matyti jų smalsumą, stebėti ir kartu džiaugtis pažanga, o už gražų balsą, talentą, artistiškumą, kantrybę, sutiktus žmones ir sėkmę bei galimybę visu tuo dalytis ne tik su žiūrovais, bet ir su mokiniais, dėkinga Dievui.

15. Renata MIŠEIKIENĖ – Kauno berniukų chorinio dainavimo mokyklos „Varpelis“ mokytoja, kuri jau daugiau nei 32 metus gyvenimą sieja su muzika, su dainuojančiais berniukais. Labai darbšti, atsakinga, kūrybinga, vaikų mylima ir mėgstama chorinio dainavimo, dirigavimo, muzikos rašto pagrindų pedagogė, visus tuos metus buvusi chormeisterė, dabar einanti chorinio dainavimo meno vadovės pareigas.

Jos tikslas – matyti dar daugiau laimingų dainuojančių vaikų. Vedama idealizmo ir noro pasidalyti muzikos, pedagogikos paslaptimis, savo pastangomis subūrė Raudondvario kultūros centro vaikų jaunučių chorą „Svajonė“. Kartu vadovauja Raudondvario mišriam chorui „Svajonė“.

„Muzika – kalba, kurioje meniniai vaizdai perduodami per specialią garsų ir tylos organizaciją, savaip modeliuojanti judesį ir mąstymą, bendravimu išreiškia dvasinę būseną ir teikia pramogų, gydo žmonių sielas, gerina atmintį, keičia asmenybę, pasaulio suvokimą, bendravimą“, – vardijo R.Mišeikienė, jau išleidusi daugiau nei 25 „Varpelio“ choristų laidas.

Dainavimas chore – tai ir papildomas darbo kolektyve pradžiamokslis. Vieni iš kitų mokosi, lygiuojasi, varžosi, tačiau dainuodami vienas kito klauso. „Juk choras – nepaprasta bendraminčių žmonių grupė, ugdanti kolektyvo darnumą ir bendro muzikavimo džiaugsmą“, – pridūrė pedagogė.

Anot jos, atsistoti prieš chorą, girdėti berniukų balsus, daugiabalsiškumą, sąskambius, kuriuos sukuria berniukai, yra nepakartojamas jausmas.

Kaip pavyksta suvaldyti didelį būrį judrių choristų? „Dažnai ir iš kolegų, ir iš mokinių tėvelių išgirstu klausimą, kokį turiu raktelį nuo vaikų širdžių. Nežinau, pirmiausia turbūt yra santykis su vaikais asmenybėmis, meilė jiems, meilė muzikai. Jie –  vaikai, jie taip pat būna nusiminę, reikia atjausti, kartais pabūti jų mama, išgirsti, ko jie nori, apkabinti, galų gale pašėlti kartu su jais“, – pasakojo kaunietė.

Jie –  vaikai, jie taip pat būna nusiminę, reikia atjausti, kartais pabūti jų mama, išgirsti, ko jie nori, apkabinti, galų gale pašėlti kartu su jais.

Didžiausias pasiekimas – vaikų noras dainuoti, meile muzikai spinduliuojančios akys. Norinčių dainuoti berniukų nėra tiek daug kaip mergaičių, todėl juos sudominti, išlaikyti dažnai yra didžiausia mokytojo užduotis, kiekvienais metais yra organizuojamos stovyklos, kelionės į užsienį. R.Mišeikienei sudominti jaunuosius choristus pavyksta net ir, atrodytų, ypatingai nesistengiant.

Pagrindinis tikslas – ne tik išugdyti profesionalius dainininkus,  bet ir į dainavimą chore žvelgti kaip į asmenybės tobulėjimo, švietimo, edukacijos priemonę.

„Chorinis menas yra neatsiejama Lietuvos kultūros dalis, kuri turi išskirtinai vertingus muzikos meno pamatus. Be galo myliu savo darbą, ypač dainuojančius berniukus, jų nuoširdumą, temperamentą“, – kalbėjo chorinio dainavimo meno vadovė.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio iškirpkite ir užpildykite kuponą / kuponus ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas,

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

! Jeigu turite galimybę, dienraščio iškarpas į redakciją prašom siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu „MKN XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1,00 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portalo rubrikoje „Metų kaunietė“ kauno.diena.lt/mk. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Etapas group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Clinic DPC“, „East Island SPA“, „Centro kredito unijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Violeta

Violeta portretas
Nomeda Vilkanauskaitė - Jujulskienė - nuostabi pedagogė, jaunųjų talentų ugdytoja... Nuoširdi, visą save atiduodanti jaunimo gebėjimų ugdymui/

izimybe

izimybe portretas
nei uz viena nebalsuosiu cia izimybes ,o reikia paprastu motereliu

Kaunietis

Kaunietis portretas
J.Navikienė-sumanumą,laiką,jėgas skiria ugdyti pilnavertį,pilietišką,atsakingą šalies jaunimą,ačiū.2022metų kaunietė
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių