Brugmansijų karaliumi tituluojamas V. Agurkis tapo konkurso nugalėtoju

Paklaustas, ar tikėjosi tapti visą vasarą trukusio konkurso "Mano kiemas" nugalėtoju, Miškinių kaimo (Raudondvario seniūnija) gyventojas Valentinas Agurkis šypsojosi: "Jei nesitikėtum, tai ir nedalyvautum. Sakoma: blogas tas karys, kuris nenori būti generolu."

Konkurso "Mano kiemas" nugalėtojus išrinko "15min" skaitytojai ir redakcija. Džiugu, kad nominacija ir pagrindinis prizas atkeliavo būtent į pakaunę. "Visada malonu, kai ką nors laimi. Tai ir įvertinimas, kad žmonėms patinka tai, ką darai. Man malonu pavasarį matyti kiekvieną besiskleidžiantį žiedelį. Esu įmonės vadovas, puoselėti aplinką – mano hobis, kuriam atiduodu beveik visą laisvalaikį", – sakė konkurso laureatas.

Domisi nuo vaikystės

Nepaisant užimtumo, vyras vienas rūpinasi aplinka ir augalais. Matyt, tai genai – pavyzdys Valentinui buvo mama, kuri daugiaaukščio balkone sugebėdavo užsiauginti ne tik jį puošiančių gėlių, bet ir agurkų, pomidorų, svogūnų laiškų ir krapų.

"Mano specialybė visiškai kitokia, todėl sovietiniais laikais pirkau daug knygų, žurnalų. Dabar paprasčiau, visko galima rasti internete: nuo augalo pavadinimo iki informacijos, kada jį sodinti, kokioje žemėje, kada ir kuo tręšti. Beje, visiškai nenaudoju chemijos, perku tik biotrąšas. Padeda ir ilgametė praktika. Nesvarbu, ką darytum, tuo reikia domėtis. Juk aš irgi nesu visažinis, tačiau ką žinau, mielai pasidaliju", – teigė pašnekovas.

Nūdiena: taip V.Agurkio kiemas atrodė rugsėjo pabaigoje. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

"Turėčiau daugiau žemės, dar visko prikurčiau. Dabar į 5,22 a turiu tilpti su statiniais ir dekoratyviniais augalais. Kartais man pasiūlo kokį nors augalą, tačiau pas mane nėra laisvos vietos, užimtas kiekvienas plotelis. Viskas sudėliota taip, kad augalai derėtų vienas prie kito, vienas kitam neužstotų saulės", – pasakojo konkurso nugalėtojas.

Svarbu ne skaičius

Nors sklypas nedidelis, V.Agurkis nė nebandė suskaičiuoti, kiek skirtingų augalų jame auga. Jo žodžiais, svarbu ne skaičius, o tai, kokį džiaugsmą kelia augalai. Vien brugmansijų jis turi penkiolikos skirtingų veislių, ir po vieną ar kelis tos pačios veislės augalus. Beje, brugmansijos ir rožės yra mėgstamiausios Miškinių kaimo gyventojo gėlės. Dėl angelų trimitais vadinamų puošniųjų gėlių gausos kieme vyras tituluojamas brugmansijų karaliumi.

Nepaisant akivaizdžios simpatijos, valdoje galima rasti įvairiausių vienmečių ir daugiamečių gėlių, krūmelių: lelijų, hortenzijų, bijūnų, kalijų. Ypač vyras didžiuojasi dėmėtąja kalija, kurios žydėdamas žiedas keičia spalvą nuo geltonos į oranžinę, o vėliau – į raudoną.

Mėgstamiausios: šios gėlės yra V.Agurkio favoritės. / Asmeninio archyvo nuotr.

Stebėdamas besiskleidžiančius žiedus, V.Agurkis gali skaičiuoti metų laikų žingsnius: pirmiausia nudžiugina snieguolės, krokai, po jų – narcizai, tulpės. Skirtingų žiedų gausa, spalvomis ir kvapais, žinoma, apdovanoja vasara. O šiuo metu akį dar džiugina didžiosios ir mažosios begonijos, kanai, rožės. Visu tuo dar bus galima grožėtis iki pirmosios rimtesnės šalnos.

Kai jau naktį termometro stulpelis ima leisti žemiau nulio, Miškinių kaimo gyventojas iškasa vasarinius augalus ir suneša juos į šiltnamį ar kitas patalpas. "Žinoma, tai augalams sukelia šoką, norint, kad jie vešėtų, reikia žinoti daug dalykų. Pavyzdžiui, norint, kad žydėtų kaktusai, nereikia jų sukioti, nes žiedas kraunamas į šviesos ar saulės pusę", – patirtimi dalijosi pašnekovas.

Mėgsta eksperimentuoti

V.Agurkis neslėpė mėgstąs ir eksperimentuoti: "Pavyzdžiui, putinas yra krūmas, o aš esu padaręs medį. Turiu gluosnį-flamingą, pavasarį ir vasarą jo lapeliai būna rožiniai, medelis suformuotas taip lyg turėtų vazoną iš apačios ar sijoną. Dar vienas krūmas primena paukštį.

Mėgstamiausios: šios gėlės yra V.Agurkio favoritės. / Asmeninio archyvo nuotr.

"Augaliukus reikia apkarpyti, prižiūrėti, palaistyti, nuravėti, atiduoti meilę ir jie atsidėkos savo žiedais ir kvapais. Kartais mano pietūs būna vakare, nes yra darbų, kuriuos reikia padaryti pirmiausia", – neslėpė vyras.

Valentinui patinka ne tik augalai, bet ir gyvūnai. Šiuo metu jis yra priglaudęs katytę. "Pas mane netgi paukščiukų daug: žiemą atskrenda kėkštai, geniai – jiems padedu riešutų, zylutės, žvirbliai. Pavasarį švilpauja varnėnai, smagu, kai paukščiai nuolat čiulba, gieda", – pasakojo V.Agurkis.

Neprižiūrėtą valdą, kaip įvardija pašnekovas, įsigijo 2009 m. Jam teko išgenėti medžius, persodinti augalus, sutvarkyti šiltnamį išdužusiais stiklais. Tais pačiais metais vyras pradėjo kurti ir gėlynus. "Reikėjo daug investuoti: juodžemiui, tvorelėms, gėlėms ir inventoriui. Kiekvienais metais perku trąšų, gėlių. Vienmečius augalus keičiu, kasmet atnaujinu kiemą vis kitokiomis rūšimis. Aplinkai prižiūrėti skiriu daug laiko, bet tai atsiperka grožiu ir jaukumu", – sakė konkurso nugalėtojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smagu

Smagu  portretas
Kai yra tokių žmonių,mylinčių gamtą.

Petras

Petras portretas
Matosi, kad tikrai labai gražiai prižiūrėta aplinka. Šanuolis!!

Opa!

Opa! portretas
Katinėlis koks gražus!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių