D. Dargio kino dokumentikoje – kriminaliniai Kauno kontrastai

  • Teksto dydis:

Gegužės 9-osios pavakarę atsinaujinusiame „Romuvos“ kino teatre vyko kauniečių pamėgto žurnalisto, rašytojo, vaizdo įrašų kūrėjo Dailiaus Dargio debiutinio filmo „Pirmieji kovotojai su mafija“ peržiūra. Joje be filmo autoriaus dalyvavo ir buvęs legendinis Lietuvos policijos komisaras Visvaldas Račkauskas bei jaunąją šalies pareigūnų kartą Lietuvos policijos mokykloje ruošiantis, praeityje garsus Kauno policijos patrulis Dalius Mackela.

Sulaukė susidomėjimo

„Romuvos“ kino teatre pirmadieniais vyksta dokumentinio kino vakarai, į kurių programą šią savaitę pateko ir žiūrovų pamėgtas, tačiau vis dar neatsibodęs prieš keletą metų susuktas D. Dargio pirmasis pilno metro dokumentinis filmas „Pirmieji kovotojai su mafija“. Jis jau buvo rodytas pagrindiniuose šalies miestuose – Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje ir Alytuje. Prieš keletą metų išskirtiniai filmo seansai buvo surengti ir užsienyje veikiančiose kino salėse – Jungtinės Karalystės sostinėje Londone, taip pat Airijos bei Norvegijos miestuose.

„Nors esu daugiau žinomas dėl rašomų knygų, straipsnių, bet šis pirmasis bandymas tapti kino dokumentikos kūrėju paliko pačius geriausius įspūdžius. Atrodo, kad žiūrovų tikrai nenuvylėme – kaskart pasibaigus filmo peržiūrai išgirsdavau, kad filmas galėjo trukti ir kur kas ilgiau. Aišku, dabar daug ką daryčiau kitaip, bet, kaip sakoma, bus proga atsigriebti kituose projektuose ateityje“, – po renginio kalbėjo idėjos autorius D. Dargis.

Dailius Dargis/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kontrastų miestas

Renginyje pakviesti dalyvauti Lietuvos teisėsaugos veteranai prisiminė laikus, kai Kaunas buvo vadinamas šalies mafijos sostine, o teisėsaugos suvestinės kasdien būdavo rašoma apie kraupiausias žmogžudystes, automobilių vagystes, verslininkų sprogdinimus ar turto prievartavimo atvejus.

„Kaunas visuomet buvo savotiškas miestas, mes jį vadinome kontrastų miestu“, – prieš dokumentinio filmo peržiūrą susirinkusiems žiūrovams pareiškė V. Račkauskas, kurio pavaldiniams iš Vilniaus ne kartą teko įvedinėti geležinę tvarką tramdant garsiausius Kauno kriminalinius autoritetus.

V. Račkauskui dirbant Policijos departamente buvo galutinai likviduota beveik 30 metų egzistavusi legendinė Kauno kriminalinė „šeima“ – Daktarai, su jos lyderiu, 2009-ųjų rugsėjį Bulgarijoje sulaikytu Henriku Daktaru priešakyje.

„Kaunas visada buvo kitoks miestas, pareigūnams iš kitų miestų jį būdavo ypač sudėtinga perprasti. Puikiai atsimenu laikus, kai nebuvo vakaro, kad kas nors Kaune nebūtų pašautas ar mirtinai subadytas. Maždaug 1997 – 2000 metais jeigu kurį laiką mieste tvyrojo ramybė ir niekas nesišaudė, mes žinojome, kad gero tikrai nelauk. Arba jau artėja toji diena, kai miestą gali sudrebinti ypač rimtas rezonansinis nusikaltimas. Ir tai išties nutikdavo“, – laukinį banditizmą Kaune prisiminė D. Mackela, kuriam  tuomet dažnai teko reaguoti į pačius įvairiausius policijos iškvietimus.

Dalius Mackela/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ne tik kovojo su gaujomis

D. Dargio filmas „Pirmieji kovotojai su mafija“ – pirmasis ir vis dar vienintelis kriminalinės dokumentikos filmas Lietuvos kino istorijoje.

Kovos su organizuotu nusikalstamumu padalinio – 6-ojo skyriaus darbuotojų arba tiesiog „šeštokų“ veiklos (1989–1992) metais visoje Lietuvoje užregistruota 944 asmenų nužudymų, šimtai be žinios dingusių žmonių, daug sprogdinimų, vagysčių bei turto prievartavimo aktų. Vos keletą metų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje egzistavusio 6-ojo skyriaus darbuotojai ne tik triuškino šalies gaujas, bet ir atskleidė vagystę Gintaro muziejuje Palangoje. Šie pareigūnai daug prisidėjo prie Sausio 13-osios ir kitų Lietuvai reikšmingų bei istoriniais tapusių įvykių.

„Galima tik įsivaizduoti, kokie skaičiai būtų nugulę į šalies statistiką, jei nebūtų šių vyrų“, – sakė filmo autorius D. Dargis. – Kartos keičiasi, bet klausimų apie pirmuosius Lietuvos kovotojus su mafija sulaukiu beveik visuose susitikimuose. Tad šis filmas – savotiška padėka tiems, kurie tai darė. Šiame filme bus nemažai iki šiol niekur neskelbtų archyvinių kadrų iš slapčiausių operatyvinių bylų. Tai tikra istorija, atskleidžianti tai, kas šokiruoja ir net verčia abejoti faktų tikrumu“.

Galima tik įsivaizduoti, kokie skaičiai būtų nugulę į šalies statistiką, jei nebūtų šių vyrų.

Filme atvirais pokalbiais „Šeštojo skyriaus“ legendą perteikė net dvylika pašnekovų. Jame galime išgirsti ir praeityje garsios Kauno grupuotės šulo išpažintį apie pagarbą ir baimę „šeštokams“. Žiūrovai taip pat turi galimybę išvysti išskirtinius archyvinius kadrus apie pirmųjų šalies reketininkų sulaikymus, kitas įspūdingas operacijas.

Buvusio Kauno 6-ojo skyriaus viršininko Olego Mažuikos teigimu, šiandien galbūt atrodo juokinga, bet nepriklausomybės pradžioje Kaune klestėjo tokie kasdieniai nusikaltimai kaip automobilių vagystės ir reikalavimas už jas sumokėti išpirkas. „Vien Kaune 6-ojo skyriaus veiklos pradžioje šioje srityje aktyviai veikė trys grupuotės“, – sakė O. Mažuika.

Kito filme prašnekusio ekskomisaro žodžiais, tuo metu Lietuvoje egzistavo daugiau kaip 100 nusikalstamų grupuočių ir per tūkstantis jiems priskiriamų asmenų. Tuo tarpu pats iki gyvos galvos nuteistas H. Daktaras yra prisipažinęs, kad vien Kaune egzistavo 30 – 40 gaujų.

„Pirmuosius kovotojus su mafija“ vis dar galima pamatyti ir internete – D. Dargio vaizdo įrašų platformoje „Contribee“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Lietuvos Respublikos Velnio išpažintojai veikė Lietuvos teise, vardu, slėpdami, teisybę. Lietuvos Respublikoslietuvių Velnio išpažintojų išdavikų okupacija, išdavikų veiklos ryšys, tautos pasipriešinimas žmonių išdavikų atsparumas. Lietuvos Respublikos Velnio išpažintojų antieuropossąjungos atsišaukimų platinimas antieurosąjungosfikacija. Suvėrinės teisės ir laisvas savarankiškas valdymasis tautų, kurios buvo jėga prijungtos, turi būti atstatytos. Lietuvos Respublikos Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris, Aloyzas Venckus. Valdas Adamkus, Andrius Kubilius. Danguolė Šermukšnienė. Pranešti imei 863962026043742. 63892112. Misija Erner. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

Modestas

Modestas portretas
Labai geras filmas. Reiktų jį kaskart rodyti vidurinėse mokyklose - jaunimui, kuris nesuvokia kaip mes sėkmingai pragyvenome 1990-tuosius. Kai kurie filmo kadrai iš sausio 13-osios laikų primena tai, ką dabar galime matyti per žinias iš karo Ukrainoje kasdienybės.

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių karo kurstymas, propoganda. Lietuvos respublikos išdavikai išpažįstantys Velnią veikė tik Lietuvos teise, vardu, dlėpdami, teisybę. Lietuvos Respublikos išdavikai savo velnio išpažinimui ir beatodairiniu pasipriešinimu nuplėšė kaukę aptemdę Visuomėnei protą, melu ir tuo atėmė pagrindą žmonių minties apgaulingam pavergimui. Lietuvos Respublikos Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris, Aloyzas Venckus. Valdas Adamkus, Andrius Kubilius. Danguolė Šermukšnienė. Pinigų reikia, bet mokėti neketina. Pinigus atiduoti laiku. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių