Dainų slėnis laukia kapitalinio remonto

Moksleivių dainų šventė šiemet surengta naujoje erdvėje – prie Kauno pilies. Tradicine šios šventės vieta laikomas Dainų slėnis tuo metu skendėjo užmarštyje. Viliamasi, kad šios ypatingos Kauno vietos nauja era prasidės jau kitąmet.

Maksimalūs planai

Kauno savivaldybės Administracijos direktorius Gintaras Petrauskas patvirtino, kad miesto planų horizonte ryškėja Dainų slėnio kapitalinio remonto kontūrai.

"Mes planuojame, kad kitais metais Lietuvos dainų šventės vienas iš renginių vyktų naujai rekonstruotame Dainų slėnyje. Bandome padaryti taip, kad birželio 30 d. turėtume šią vietą rekonstruotą. Tai realiai įmanoma, jei po rangovo konkurso nebus kokių nors apskundimų ir neįsivelsime į teisminius ginčus. Tokiu atveju viską spėtume padaryti", – optimizmo neslėpė G.Petrauskas.

Architektūrinis Dainų slėnio konkursas buvo paskelbtas dar 2015 m. Tąsyk konkurse dalyvavo dvi architektų komandos. Miesto lūkesčius atitiko vilniečių architektų grupė "Metro architektūra". "Su nugalėtojais tęsime derybas pagal Viešųjų pirkimų įstatymą ir artimiausiu metu tikimės turėti baigtą techninį projektą. Tada skelbsime konkursą rangai", – tęsė administracijos direktorius.

Kiek kainuos Dainų slėnio sutvarkymas, kol kas nedetalizuojama. Pasak G.Petrausko, tikslesnė suma paaiškės parengus techninį projektą. Anksčiau kalbėta, kad šios vietos sutvarkymas turėtų tilpti į keletą milijonų.

"Lėšos numatytos tokios, kokių reikės. Turime seną daiktą, kurį reikia rekonstruoti. Tik parengus techninį projektą bus aiški galutinė suma, tiek ir reikės mokėti. Šiandien negalime pasakyti konkrečiai, kokia tai bus suma, tik orientuojamės į kažkokius skaičius", – nekonkretizavo G.Petrauskas.

Tik parengus techninį projektą bus aiški galutinė suma, tiek ir reikės mokėti.

Spalvinga praeitis

Dainų slėnis Ąžuolyno parke įrengtas prieš maždaug 80 metų pagal architekto Vladimiro Zubovo projektą. Apie 2,3 ha Ąžuolyno parko teritorijoje XX a. antroje pusėje vykdavo pripažinimo sulaukę unikalūs kultūros reiškiniai – dainų šventės bei "Poezijos pavasario" renginiai.

Dainų slėnis buvo miesto visuomeninis objektas, esantis greta kitų svarbių lankytinų vietų – Ąžuolyno parko, Zoologijos sodo, Sporto halės, S.Dariaus ir S.Girėno stadiono. Po Nepriklausomybės atkūrimo Dainų slėnio teritorija ilgą laiką buvo apleista, priklausė privačiai įmonei.

Tik 2012 m. Kauno savivaldybė per teismus ją perėmė savo nuosavybėn. Iki šiol Dainų slėnis buvo tik minimaliai patvarkomas. Jo infrastruktūra akivaizdžiai susidėvėjusi. Nors pernai vykusioje Moksleivių dainų šventėje buvo naudotos modernios technologijos, tačiau jau tada buvo aišku, kad slėniui reikia naujo požiūrio.

Viena sąlygų skelbiant architektūrinį Dainų slėnio rekonstrukcijos projekto konkursą buvo "suteikti Dainų slėniui šiuolaikišką architektūrinį įvaizdį, įvertinus architekto V.Zubovo sukurtą Dainų slėnio visumą, nekeičiant esamo reljefo".

Išjudins apylinkes

Po įvykusio konkurso kalbos apie Dainų slėnio atnaujinimą pritilo. Tik vėliau paaiškėjo, jog problemų iškilo todėl, kad Dainų slėnis turėjo valstybinės miško žemės statusą. Dėl to savivaldybė šioje žemėje nieko negalėjo daryti. Užtruko, kol Vyriausybė sutiko, kad Dainų slėnis nebetektų šio statuso. Buvo suformuotas Dainų slėnio sklypas, atlikti kiti teisiniai formalumai.

Šiandien slėnio kapitalinio remonto konkurso nugalėtojų projektas – vėl tarp svarbiausių dokumentų. "Spinduliu" pavadinto projekto architektai pasiūlė Dainų slėnyje įrengti modernią sceną, apšvietimą, sėdimąsias vietas, persirengimo kambarius, tualetus, naujas automobilių statymo vietas.

Dainų slėnio atnaujinimo projekto aiškinamajame rašte architektai nurodo, kad pagrindinė Dainų slėnio problema – nuošalumas ir jungčių su miesto viešomis erdvėmis trūkumas. Norint tai pakeisti, siūloma formuoti dvi pagrindines įeigas: vieną nuo Tunelio gatvės, kitą iš Ąžuolyno parko. Tiesa, panašiai buvo ir iki šiol.

Pagrindinę parkavimosi aikštelę vilniečiai architektai projekte siūlė įrengti prie Vydūno alėjos. Jų vizijose, sutvarkius pėsčiųjų taką iki Dainų slėnio atgytų ir parkas, ir slėnis, kuris taptų traukos centru. Pėsčiųjų taką siūloma gerai apšviesti, paplatinti, numatyti galimybę renginių metu įsikurti laikinai komercijai ir pramogoms.

Prie patekimo iš Ąžuolyno parko siūloma įrengti apžvalgos aikštelę, nuo kurios atsivertų Dainų slėnio panorama.

Tribūnų virsmas

Architektai pabrėžia unikalų Dainų slėnio reljefą, kuriame tribūnos turėtų tapti meno kūriniu, kitaip dar pačių kūrėjų vadinamu reljefiniu piešiniu, kurį galima pamatyti tik iš tam tikro rakurso. Architektai tikisi, kad žiūrovui judant tas piešinys keisis. Priklausomai nuo dienos meto, apšvietimo ir stebėtojo vaizduotės būtų galima regėti skirtingą vaizdą.

Visas apšvietimas aplink Dainų slėnio pagrindinę aikštelę paslepiamas po turėklų porankiais, laiptų pakopomis ir suoliukais. Projektuotojai pabrėžia, kad svarbiausia čia – Dainų slėnio erdvė.

Pagal projekto idėją, kai renginiai nevyksta, įjungiamas apšvietimas sumontuotas grindinyje, kai renginiai vyksta – pagrindiniu šviesos šaltiniu tampa scena. Kryptiniu apšvietimu numatyti pažymėti jau esami svarbūs objektai: skulptūra, aukuras, stogastulpis.

Renginių įvairovė

Pagrindinė automobilių aikštelė numatyta prie Vydūno alėjos. Parkavimas prie Tunelio gatvės renginių metu pagal projektą turėtų būti skirtas tik asmenims su leidimais, neįgaliesiems ir laikinai sustoti. Reljefas prie gatvės sukeliamas, suformuojamas nuolydis tinkamas visiems lankytojams.

Didelis dėmesys bus skiriamas takui nuo Vydūno alėjos iki Dainų slėnio. Projekte jis taip pat turėtų būti rekonstruojamas. Numatomi du nuolatiniai pastatai: tai pagalbinis pastatas prie pagrindinio įėjimo, kuris gali veikti visus metus, ir persirengimo kambariai po tribūnomis.

Pagal architektų sumanymą, galimi laikini statiniai apžvalgos ir operatoriaus aikštelėse. Apžvalgos aikštelė ir joje esantys laikini pastatai, tikimasi, trauktų žmones ir ne renginių metu, taip pat didintų Ąžuolyno parko lankomumą, o galimybė dalį chorų tribūnų išardyti ir transformuoti į laikiną sceną, leistų Dainų slėnį pritaikyti įvairesnio tipo renginiams.


Šiame straipsnyje: Dainų slėnis

NAUJAUSI KOMENTARAI

xx

xx portretas
Dainu sleniui reikalingas vasaros koncertu sales statusas. Ziurovu tribunom kaip minimumas reikalinga pastoge.Tualetai kavine ir visa kita kas suteikia ziurovui patoguma.Masinu stovejimo aikstele ziauriai permaza.

Anonimas

Anonimas portretas
svarbu ikelti koja i parkus ir kuo daugiau , o salia dar keleta sklypu susikurti patogioj vietoj

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ar projekto autoriai yra slepiami, anonimiški? Kodėl taip daroma?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių