Dėl didelės smarvės Kaune kaltų nėra?

Nuo pirmadienio vakaro įvairiose Kauno vietose pasklinda nemalonūs kvapai. Vieni užuodžia kanalizaciją, kiti – atliekas. Tačiau kol kas smarvės šaltinis – didelė mįslė.

Pažeidimų nerado

Kauno miesto savivaldybės atstovai portalą kauno.diena.lt informavo, kad antradienį buvo atlikti įvairių objektų patikrinimai, iš kur galimai galėjo sklisti dvokas. Tačiau kol kas jie jokių rezultatų nedavė.

„Dėl vakar Kauno mieste tvyrojusio nemalonaus kvapo susisiekėme su Kauno regiono atliekų tvarkymo centro atstovais, kurie užtikrino, kad kvapai sklinda ne iš Kauno biologinio komunalinių atliekų apdorojimo (MBA) aikštelių, taip pat ir ne iš tos vietos, kurioje šiuo metu vyksta atnaujinimo darbai. Taip pat susisiekėme su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovais, kurie mus informavo, kad vakar AAD pareigūnai tikrino Kauno mieste ir rajone esančius objektus, tokius kaip atliekų surinkimo aikštelės ar sąvartynai, tačiau pažeidimų aptikta nebuvo. Šiuo metu skyrius tikslios informacijos apie nemalonaus kvapo šaltinį neturi“, – informavo Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai.

Kvapai ne iš jų?

Kauno regiono atliekų valdymo centras (RATC) valdo Kauno MBA. Ši atliekų rūšiavimo gamykla ne kartą buvo sulaukusi gyventojų skundų dėl sklindančių nemalonių kvapų, tačiau šį kartą įmonės atstovai teigia, kad smarvė sklinda ne iš Kauno MBA.

Šiuo metu skyrius tikslios informacijos apie nemalonaus kvapo šaltinį neturi.

„Informuojame, kad nuo š. m. rugpjūčio 25 d. Kauno mechaninio biologinio komunalinių atliekų apdorojimo įrenginiuose (Kauno MBA) ir toliau vyks remonto darbai. Kauno MBA bus atliekami antrojo biofiltro įkrovos keitimo darbai. Pabrėžiame, kad vykdomų darbų metu viena iš dviejų Kauno MBA oro valymo sistemos linijų veikia pilnu pajėgumu ir į aplinką patenka tik pilnai išvalytas oras. Planuojamas darbų atlikimo terminas – apie 3 sav.

Siekiant sumažinti galimą nemalonių kvapų sklaidą ir toliau bus naudojamos mobilios kvapų užkardos. Atsiradus nenumatytiems darbams, remonto trukmė gali pailgėti. Iš anksto atsiprašome už galimą momentinę nemalonių kvapų sklaidą“, – tokia informacija skelbiama Kauno RATC puslapyje.

Mėnesio pradžioje buvo įkeltas toks pats pranešimas, tik nurodyta, kad darbai buvo vykdomi nuo rugpjūčio 3 dienos. Kaip portalui kauno.diena.lt teigė Kauno RATC vadovas Laurynas Virbickas, atliekami remonto darbai nėra susiję su Kauną gaubiančia smarve. Pasak jo, mieste tvyro kitokie kvapai, nei sklistų iš Kauno MBA teritorijos. 

„Mes keičiam biofiltrą, bet jis tokio kvapo neskleidžia. Turime du filtrus, juose yra medienos skiedros, o ne kažkokios cheminės medžiagos. Vieną valymo sistemą tvarkome, o kita veikia, tad problemų nėra. Mes savo kvapus žinome, bet mieste yra kitoks. Be to, vėjas buvo šiaurės, o mes esame miesto rytuose, tad iki Vytėnų ar Vilijampolės kvapas tikrai negali nuo mūsų ateiti“, – kalbėjo L.Vibrickas.

Veikia gerai?

Kiti galimi kvapų taršos šaltiniai taip pat tikina, kad veikia puikiai. Tiek Marvelės vandenvalos, tiek Kauno kogeneracinės jėgainės atstovai nurodo, kad kažkokių gedimų jų sistemose nebuvo, smarvė į aplinką nepatenka.

„Informuojame, kad nei vakar, nei šiandien neturime pranešimų dėl nuotekų tinklų avarijų ar avarijos nuotekų valykloje Marvelėje. Nuotekų valykla eksploatuojama nuo 1998 m. tačiau kad kvapas pasiektų Dainavos, Žaliakalnio, Domeikavos rajonus, to niekada nėra buvę. Šiandien aplinkosaugos specialistai vykdė nuotekų pasėmimo darbus ir jokių pastabų iš jų negavome.

Savo ruožtu visos eksploatacijos brigados tikrina tinklus, nuotekų siurblines, iki šio momento jokių gedimų nerado. Patikrinimus tęsime, bet kad po visą Kauną ir Kauno rajoną taip pasklistų kvapas, dar nėra buvę. Tikrai garantuojame, kad „Kauno vandenys“ vykdoma veikla nėra šių kvapų priežastis. Be to, vėjo kryptis šiandien vyraujanti yra Šiaurės rytų ir galimybė, kad Marvelės kvapai pasiektų miestą yra neįmanoma“, – komentavo „Kauno vandenų“ atstovai.

„Kauno kogeneracinė jėgainė veikia įprastu režimu ir į išorę kvapai nesklinda, kvapas nejaučiamas ir jėgainės teritorijoje. Matome, kad šiuo metu vyrauja šiaurės vėjas, tad šia kryptimi reikėtų ieškoti objektų, skleidžiančių blogą kvapą“, – teigė „Ignitis grupės“ Ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius.

Kalbinti specialistai neatmetė galimybės, kad smarvė gali sklisti iš ūkininkų laukų, mat šiuo metu nemažai ūkių yra tręšiami. Tačiau ši versija taip pat dar nėra patvirtinta.

Vis dar ieško smarvės

Portalas kauno.diena.lt dėl kelias dienas Kaune tvyrančios smarvės klausimus uždavė ir AAD atstovams. Aplinkosaugininkai taip pat patvirtino, kad smarvė sklinda ne iš Kauno MBA. Specialistai taip pat nurodė, kad vis dar ieškoma galimo taršos šaltinio.

„Per vakar ir šiandieną Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai (Kauno AAI) ieško nemalonaus kvapo šaltinio, kuris nuo pirmadienio vakaro jaučiamas Kauno mieste. Ieškant taršos šaltinio buvo patikrinta daug objektų, pavyzdžiui nuotekų išleistuvai, atliekų rūšiavimo aikštelės, nuotekų valymo įmonė, sąvartynas ir kt.

Šiandien Kauno AAI į pagalbą pasitelkė rajono Aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnus. Taip pat bendradarbiaujant su seniūnijomis yra renkama informacija apie ūkininkus, kurie galėjo šiomis dienomis tręšti laukus ar kitais būdais skleisti mėšlo kvapą ir šiuo metu tęsiama mėšlo kvapo šaltinio paieška“, – komentavo AAD specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Miesto pradžioje pastatyk atliekų kurenimą ,tik beprotis gali.Įdomu kas leidimą išdavė,už kokio dydžio kyšį .Labai įdomu.

hb

hb portretas
Artimoje ateityje įvyks didžiuliai tarptautinės bankinės sistemos pokyčiai, kuriuose atrodo bus panaudota XRP sistema(IMF ir WEF organizacijos vykdo pokyčius), todėl yra didžiulis potencialas. Nebandau apgauti, aš tiesiog užsidegęs kitiems padėti, nes tikiu tuo ir nesu mątęs tokio potencialo. Verta pasiskaityti: drive(.)google(.)com/drive/u/1/folders/1YpIKrYhP-lOHcn23L-rfS5tsG_Qk0-Ox (ištrinti skliaustelius).

O

O portretas
Kūrėjas tikrai turi jumoro jausmą :)
VISI KOMENTARAI 64

Galerijos

Daugiau straipsnių