Dėl elektros – nežinioje: ką jie taisė, kad transformatorius vis tiek neatlaiko?

„Nuo vakar septynių valandų vakaro Sargėnuose neturime elektros. Maži vaikai, maistukui elektros reikia, telefonai išsikrauna“, – bėdavojosi moteris, gyvenanti Kaltinėnų g. Anot kaunietės, elektros neturėjo ne tik ji, bet ir kaimynai šiame nuosavų namų kvartale.

Ji pasakojo, kad susidūrusi su sunkumais norėjo prisiskambinti ESO ir užregistruoti gedimą. Operatoriai, kiek beskambino, vis buvo užimti užimti, jos buvo prašoma užpildyti elektroninę anketą apie gedimą. O kaip ją užpildyti kompiuteriu, jeigu nėra elektros, sarkastiškai klausė moteris. Šią užduotį ji vis tik įvykdė susisiekusi su drauge. Tiesa, vėliau telefono ragelį pakėlė ir ESO atstovai. Tačiau, kaip sakė moteris, informacija, kad Kaltinėnų g. nėra elektros, jiems buvo naujiena.

Moteris stebėjosi, kad iš ESO taip ir negavo jokios informacijos, nei kad dingo elektra, nei kada gedimą planuojamas pašalinti, nors tokią paslaugą yra užsisakiusi. Anksčiau tokias žinutes gaudavo.

Skaitytojos teigimu, anksčiau problemų dėl elektros nei jai, nei kaimynams nebūdavo. Jos prasidėjo tada, kai aplinkui pajudėjo NT plėtra. „Vasarą ilgai nebuvo elektros, tvarkė transformatorinę, didino jos galingumus. Tai ką jie taisė, kad vis tiek neatlaiko?“ – klausė moteris.

Asociatyvi E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Interaktyvus gedimų žemėlapis pirmadienio rytą Kaltinėnų gatvėje jokių bėdų nerodė. Netrukus po pokalbio su žurnalistais elektra gyventojos namuose atsirado.

Maži vaikai, maistukui elektros reikia, telefonai išsikrauna.

Tačiau Užliedžiuose elektros ir 11 val. neturėjo 18, Lapėse – 25, Ramučiuose – 32, Neveronyse – 30, Šlienavoje vienoje gatvėje – 39, kitoje – 35, Aleksote – 28 namų ūkiai ir t.t. Vienur priežasties ieškoma, kitur elektros nėra dėl elektros įrangos gedimo.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) informuoja, kad dėl oro sąlygų šiuo metu visoje Lietuvoje fiksuojamas didelis kiekis atjungtų teritorijų.

„Itin galinga audra talžė visą Lietuvą – dalis gyventojų vakar ir šiandien susidūrė su elektros energijos tiekimo sutrikimais. Didžiajai daugumai elektra buvo dingusi mažiau nei tris minutes“, – portalui kauno.diena.lt komentavo ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas

ESO turimais naujausiais, 13 val., duomenimis elektros tiekimas atstatytas jau 74 tūkst. vartotojų, kuriems elektra buvo dingusi ilgiau nei tris minutes.

Su elektros tiekimo sutrikimais vis dar susiduria apie 20 tūkst. klientų visoje Lietuvoje. Daugiausia gedimų fiksuojama pietvakarinėje šalies dalyje – ten, kur audra buvo stipriausia.

Pagrindinė elektros energijos persiuntimo nutraukimo priežastis yra dėl galingos audros pažeistos elektros oro linijos.

Šios vėtros atveju, energijos tiekimo atstatymą sunkino ir tai, jog itin stiprus vėjas nutraukdavo elektros energiją pakartotinai, taip pat kėlė pavojų vykdant gedimų šalinimą, keliai nutolusiuose vietovėse sudėtingai pravažiuojami bei itin slidūs.

Masinius elektros tinklo sutrikimus šalina net 177 brigados, tačiau vien šiuo metu atskirų gedimų elektros tinkle, įskaitant ir pavienius gedimus, yra virš 3 tūkst.

Ką daryti dingus elektrai?

Sutrikimą patogiausia registruoti internetu adresu eso.lt/registruotigedima ar visą parą veikiančiu nemokamu trumpuoju telefonu 1852, tačiau masinių atjungimų metu skambučių centras būna itin apkrautas, todėl jeigu yra galimybė rekomenduojama gedimą registruoti internetu. Užregistravus gedimą, papildomai skambinti nereikia, nes jį bendrovė mato savo sistemose.

Prieš registruojant internetu ar telefonu verta patikrinti, ar sutrikimas jau nėra fiksuotas ir pažymėtas atjungimų žemėlapyje, kurį galima patikrinti eso.lt/zemelapis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas ismokes kompensacijas vartotojams

kas ismokes kompensacijas vartotojams portretas
uz laiku pagal sutartis nepateikta elektros energija ? as laiku skaitikliu deklaruoju...laiku sumoku...a jus specialiai atjunginejat ir abonementu 84men sutarciu kainas da keliat.... aferistai

Anonimas

Anonimas portretas
baisiausia,kad neveikia mobilkos...

Ventus

Ventus portretas
Tam kvaileliui 'siaip pamastymui' - ESO dedamoji siaip jau sumazejusi net siek tiek. Ir is vis apie koki susiejima su kWh kaina kalbi? kWh kaina kuria? NordPool ar pas Putkina? Tad bandyk kitas pasakas kurti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių