Į Kačerginę plaukia permainos: tai – tik didelių pokyčių startas

  • Teksto dydis:

Į Kačerginę atkeliavusios tituluoto medžio drožėjo Raimondo Uždravio sūpynės, savo forma primenančios valtį, nėra vienintelė pastarųjų mėnesių permaina panemunės miestelyje. Čia jau baigiama įrengti automobilių parkavimo aikštelė su mažosios architektūros elementais, ir tai tik didelių pokyčių startas.

Taps jaukia erdve

Aikštėje šalia Kačerginės sanatorijos "Žibutė" atsiras elektromobilių įkrovos stotelės, dviračių saugojimo vietos. Siekiant išsaugoti rytinėje sklypo dalyje esantį pušynėlį, aplink jį bus suformuota ovalo formos granito trinkelių salelė. Čia bus pastatyti suoliukai su stalu. Kita poilsio zona su staliukais ir suolais bei geriamojo vandens fontanėliu suplanuota sklypo centre. Aikštę papuoš želdiniai, bus pastatytas informacinis stendas. Teritorijai apšviesti numatyta įrengti penkis šviestuvus, du jų bus su vaizdo stebėjimo kameromis.

"Įrengus aikštelę, šalia jos turėtų atsirasti šiuolaikiška autobusų stotelė ir nedidukas infocentras. Šiems darbams dar tik rengiamas techninis projektas", – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

Didesnis dėmesys Kačerginei pradėtas skirti tuomet, kai jai kartu su Kulautuva ir Zapyškiu buvo suteiktas kurortinės teritorijos statusas.

Kompromisai: Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas M.Rikteris teigė, kad J.Janonio ir J.Zikaro gatvės bus remontuojamos dalimis arba atkarpomis, atsižvelgiant į gyventojų ir  renginių organizatorių poreikius.

Darbai užvirs kitąmet

Kitais metais Kačerginėje planuojama pradėti net tris stambius projektus: rekonstruoti Kačerginės mokyklą, kompleksiškai sutvarkyti J.Janonio ir J.Zikaro gatves bei įrengti pažintinį taką prie Nemuno.

"Didesnis dėmesys Kačerginei pradėtas skirti tuomet, kai jai kartu su Kulautuva ir Zapyškiu buvo suteiktas kurortinės teritorijos statusas. Tam, kad pokyčiai vyktų sklandžiai ir nuosekliai, būtų viena kryptimi orientuota architektūra ir kiti sprendiniai, pasitelkta projektuotojų įmonė UAB "Studija archispektras", kuri įvertino tai, kas yra Kačerginėje, ir pateikė viziją, kaip miestelis turėtų atrodyti", – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius.

Trauka: pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Š.Šukevičiaus, susiejus planuojamą pažintinį taką su esama dviračių trasa, atsiras naujas traukos objektas.

Pagrindiniu akcentu ir jungiamąja Kačerginės stilistikos grandimi architektai pasirinko kankorėžį. Kankorėžio luobelę primenanti rombo forma atsikartos ir bus naudojama kaip pagrindas klojant šaligatvius, atsispindės mažojoje architektūroje. Stilizuotais kankorėžiais taps ir aplinką darkantys bei nuobodūs inžineriniai statiniai: siurblinė, ESO apskaitos tinklas ir kt. Atnaujinant miestelį, nebus nukirsta nė viena pušis. Organiškai susiklosčiusi jauki gamtinė aplinka bus estetiškai sutvarkyta ir apipavidalinta, paslepiant tai, kas šiandien yra nepatrauklu akiai.

Žvilgsnis: nuo sūpynių atsiveria Nemuno krantų ir tolimesnė panorama.

Tvarkoma dokumentacija

"Šiuo metu J.Janonio ir J.Zikaro gatvių techniniai projektai po pastabų jau antrą kartą pateikti ekspertizei. Projektuotojai tikisi, kad šią savaitę iš ekspertų gaus teigiamą išvadą. Tuomet jau galėsime teikti dokumentus statybos leidimui gauti. Skaičiuojama, kad sutvarkyti šias gatves kainuos apie 2,5 mln. eurų. Kai pradedi tokios apimties darbus, laukia kasdienis bendravimas su gyventojais ir iššūkiai", – neslėpė M.Rikteris.

J.Janonio gatvės važiuojamąją dalį planuojama paplatinti iki 6 m, pakeisti šaligatvio dangą, sutvarkyti žaliąją skiriamąją juostą. Čia numatyta įrengti atokvėpio aikšteles su suoleliais, dviračių stovais ir šiukšliadėžėmis. Panašūs darbai numatyti ir J.Zikaro gatvėje.

Transformacija: autobusų stotelė taip pat keisis.

Siekiant užtikrinti estetiškesnį vaizdą ir kokybišką, patikimą bei saugų elektros energijos tiekimą, elektros oro linijas abiejose gatvėse  pakeis požeminės kabelių linijos, bus pakabinti nauji šviestuvai.

"Kačerginėje suplanuota nemažai "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" renginių, todėl norima iki to laiko atlikti kuo daugiau darbų, pagerinti miestelio vaizdą ir infrastuktūrą. Tačiau J.Janonio ir J.Zikaro gatvių projektavimo darbai užsitęsė, dar reikia nupirkti rangos darbus, todėl neišvengiami nepatogumai. Darbai bus derinami ne tik savaitgaliais, kai numatyti kultūros renginiai, bet ir paprastomis dienomis, kai žmonėms reikės išvykti į darbą ir grįžti iš jo į namus. Greičiausiai šios gatvės bus remontuojamos dalimis arba atkarpomis. Ieškosime kompromisų su gyventojais ir renginių organizatoriais", – patikino Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Atsiras pažintinis takas

O štai kraštovaizdžio prie Nemuno tvarkymo projektą tikimasi užbaigti  iki 2022 m. Kauno rajono savivaldybės atstovai "Kauno dieną" patikino, kad jau atlikti dendrologiniai, geologiniai ir kiti tyrimai, koncepcija pristatyta gyventojams, pradėti rengti projektiniai pasiūlymai.

Papuoš: stilizuotais kankorėžiais taps ir aplinką darkantys, nuobodūs inžineriniai statiniai.

Tvarkomoje teritorijoje planuojama įrengti apie 658 m ilgio ir 1,2 m pločio pažintinį taką. Jo įrengimo vieta pasirinkta atsižvelgiant į tai, kad šioje vietoje galima suformuoti reprezentuojančias kraštovaizdžio pobūdį panoramas, yra galimybė parodyti ir pristatyti būdingų paupių bendrijų augalų – natūralią baltųjų gluosnių ir paprastųjų ievų – augavietę ir tipinę paupio bendrijų gyvūniją.

"Ne mažiau svarbu ir tai, kad netoliese driekiasi nacionalinė dviračių trasa Kaunas–Kačerginė–Zapyškis", – pabrėžė Š.Šukevičius.

Takas prasidės nuo esamos dviračių trasos nedidele – 8 m pločio ir apie 2,5 m gylio – betoninių trinkelių sustojimo aikštele, toliau žvyro danga ves Nemuno link ir per tvarkomą teritoriją upių tėvo krantu bei  baigsis greta dviračių trasos poilsio aikštelės.

Projektuojamame pažintiniame take ketinama įrengti kelias regyklų aikšteles, kuriose formuojasi siauro apžvalgos kampo, vidutinio tolumo ir tolimos perspektyvos panoraminiai reginiai į dešinį Nemuno krantą ir šlaitą.

"Pastarieji panoraminiai vaizdai yra didžiausia planuojamos teritorijos vertybė, šių vertingų vietos vizualinių savybių išryškinimas ir eksponavimo galimybių sudarymas, susiejant vertingus apžvalgos taškus su linijinės infrastruktūros trasomis, kuria didelę pridėtinę vertę. Be to, regyklų aikštelės tarnautų kaip vietos paukščiams ir augalams stebėti ir pažinti", – sakė Kraštovaizdžio tvarkymo Kauno rajono savivaldybėje projekto koncepciją rengusios bendrovės "Studija Archispektras" vadovas Aidas Kalinauskas.

Vertinimas: panoraminiai vaizdai, atsiveriantys nuo būsimo pažintinio tako, anot Kraštovaizdžio tvarkymo Kauno rajono savivaldybėje projekto koncepciją rengusios bendrovės "Studija Archispektras" vadovo A.Kalinausko, yra didžiausia planuojamos teritorijos vertybė.

Regyklų aikštelėse numatomi mažosios architektūros elementai: suoliukai, sūpynės, hamakai, apžvalgos žiūronai, mini amfiteatras, stendai, inkilai, šiukšliadėžės, dviračių stovas ir kt.

Pasak A.Kalinausko, esminiais sutvarkytos teritorijos bruožais išliks natūralaus kraštovaizdžio elementai, o ne statiniai. Siekiant įrengtų statinių priežiūros paprastumo, pagal galimybes bus naudojamos mažai priežiūros reikalaujančios, lengvai pakeičiamos naujomis, atsparios atmosferos poveikiui natūralios medžiagos: medis, akmuo, betonas ir nerūdijantis plienas.

Vienas iš pagrindinių Nemuno pakrančių teritorijos tvarkymo darbų yra išnaikinti invazinius medžius – uosialapius klevus ir pašalinti pavienius pasvirusius, taip pat iki žemės paviršiaus nulinkusiomis viršūnėmis, nulaužtomis skeletinėmis šakomis medžius. Kitas svarbus tvarkomos teritorijos priežiūros darbas – Nemuno panoramų atvėrimas valant menkaverčius vienarūšius sąžalynus.

"Susiejus planuojamą pažintinį taką su esama dviračių trasa, atsiras naujas traukos objektas, kuris užtikrins teritorijos naudojimo funkcionalumą, pritaikymą visuomenei naudoti, ir suteiks galimybę edukuoti lankytojus apie teritorijos gamtines vertybes", – teigė Š.Šukevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar

Ar portretas
Miestelio mūrinę stotelę griaus ? Labai smagu būtų, jei paliktų. Prie sanatorijos aikštelė būdavo pilna mašinų, dabar ją sumažina. Per vidurį kažkoks plotas tuščias Kalba, kad ten bus polisio aikštelė tarp mašinų....Kur statys mašinas ? Kodėl niekas negalėjo pamatyti projekto ? Nebuvo jo aikštėje prieš projektą ...

Raimondas B

Raimondas B portretas
Džiaugiamės Kauno rajono savivaldybės dėmesiu Kačerginei ir Zapyškiui. Erdvės darosi vis jaukesnės. Ačiū

Anonimas

Anonimas portretas
Kodėl tose vizualizacijose net 10 moterų, keturi šunes ir tik trys vyrai ? Kur žiūri lyčių lygybės sergėtojai ? Gerai nors, kad vienas iš vyrų- tipiškas gėjus... o kur lyčių lygybė, aaaa ?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių