Į Kauno valdžią nusitaikė spalvingas būrys asmenybių

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Į Kauno miesto tarybą nusitaikė ir būrys politinių perbėgėlių, ir rėksmingų marginalų, ir prieštaringai vertinamų verslininkų. O dalis senųjų Kauno politikų, atrodo, linkę trauktis.

299 kandidatai

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) paskelbus kandidatų į savivaldybių tarybas sąrašus, galutinai paaiškėjo, kad Kaune dėl 41 mandato varžysis 299 kandidatai, atstovaujantys aštuonioms partijoms ir vienam visuomeniniam komitetui.

"Kauno diena" peržvelgė visus kandidatų sąrašus ir juose aptiko nemažai spalvingų asmenybių, spėjusių įvairiai pagarsėti Kauno politiniame gyvenime.

Prieš šiuos savivaldybių tarybų rinkimus Kaune itin išryškėjo viena tendencija – į valdžią nusitaikę kandidatai linkę be skrupulų keisti politines pažiūras ir partijas: nuo šustauskininkų ar liberalų iki "valstiečių", nuo socialdemokratų iki "tvarkiečių".

Supainiojo interesus

Per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus fiasko Kaune patyrę advokatės Aušros Ručienės vedami partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovai nepraranda vilties sugrįžti į miesto valdžios olimpą su nauju lyderiu – buvusiu socialdemokratu, praėjusią kadenciją net vadovavusiu savivaldybės administracijai, Antanu Navakausku. O buvusios Kauno "tvarkiečių" lyderės A.Ručienės kandidatų sąraše nėra.

Šeštuoju šios partijos sąraše įrašytas ir skandalingai pagarsėjęs buvęs vicemeras Vytautas Vasilenka. 2012 m. rugsėjį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus. "Tvarkos ir teisingumo" partijos narys prasižengė, kai savivaldybėje sprendė savo vadovaujamos asociacijos bei buvusios darbovietės – Kauno vaikų ir jaunimo regbio klubo "Ąžuolas" finansavimo ir kitus turtinius klausimus. Tuomet V.Vasilenkos poelgis sukėlė tarybos narių pasipiktinimą: "Kai reikia balsuoti, nusišalina. O kodėl nenusišalina, kai tie pinigai skirstomi."

Po metų tuometis vicemeras V.Vasilenka įsipainiojo į dar vieną skandalą – dviejų dienų komandiruotę į Rygą pavertė beveik septynių dienų atostogomis su nuotykiais. Jis nespėjo laiku sugrįžti į darbą.

Dingo eglės kūrėja

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) savivaldybės tarybų rinkimų kandidatų sąrašas Kaune bene labiausiai išsiskiria politiniais perbėgėliais.

Pirmuoju įrašytas buvęs idėjinis liberalas skulptorius Stasys Žirgulis. Penktas – buvęs Vytauto Šustausko bendražygis Gediminas Jankus. Į sąrašą taip pat pateko buvusi socialdemokratė Antanina Medviedevienė, buvęs jaunalietuvis, liberalcentristas Vytautas Mikėnas.

Nors buvo skambiai reklamuota, kad su LŽVS Kauno miesto tarybos nario mandato sieks žinoma menininkė, Kauno Kalėdų eglučių kūrėja Jolanta Šmidtienė, jos oficialiame kandidatų sąraše neliko.

"Įvyko techninė klaida, negaliu šiemet dalyvauti. Nėra jokių nesutarimų", – aiškino žinoma tekstilininkė ir visuomenininkė.

Ji teigė, kad galimybės pretenduoti į tarybos nario kėdę neteko paaiškėjus, kad neatitiko kandidatams keliamų reikalavimų.

"Gyvenu Kaune, bet per trumpai čia buvo deklaruota mano gyvenamoji vieta", – aiškino moteris.

Savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas asmuo, kuris savo gyvenamąją vietą pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus deklaravo šios savivaldybės teritorijoje ne vėliau kaip likus 65 dienoms iki rinkimų.

Miesto tarybos narys tampa vos ne simboline figūra, ir tai nėra gerai.

Į priekį užleido advokatą

Kauno socialdemokratų sąrašas – be didesnių staigmenų. Tiesa, miesto socialdemokratų lyderis Giedrius Bielskus sąraše pirmąją vietą užleido į merus pretenduojančiam advokatui Gintarui Černiauskui.

Tarp socialdemokratų kandidatų taip pat netrūksta spalvingų asmenybių. Trečiuoju įrašytas prieštaringai vertinamas verslininkas Židrūnas Garšva, vengęs mokėti mokesčius. Šeštuoju – buvęs vicemeras Steponas Vaičikauskas. Būdamas valdžioje jis, be kitų savo nuotykių, spėjo pagarsėti, kai "pasiklydo" Vilniuje ir nenuvyko į svarbų pasitarimą Susisiekimo ministerijoje.

Dvyliktuoju įrašytas dabartinis Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius. Neseniai paaiškėjo, kad jo šeimos verslas yra tarp savivaldybės tiekėjų, laiminčių viešųjų pirkimų konkursus. R.Rabačius yra ir savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas, ir "Virmaldos" dalininkas. Joje dirba ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo sutuoktinė.

Socialdemokratų kandidatų sąraše galima rasti ir "Kauno vandenų" buvusio vadovo Lino Baltrėno pavardę. Priminsime, kad jis buvo minimas ir garsiojoje "Kauno vandenų" korupcijos byloje, tiesa kaltinimų jam pavyko išvengti.

Konservatorių ambicijos

Kauno konservatorių sąraše vienintelė Edita Gudišauskienė iš dabartinių tarybos narių pateko į pirmąjį penketuką. "Kauno diena" rašė, kad miesto tarybos narys Marijus Panceris nusprendė trauktis iš aktyvios politinės veiklos, o kitiems dabartiniams tarybos nariams teko kur kas žemesnės vietos.

Jonas Koryzna, Remigijus Skilandis dar įtraukti į pirmąjį dešimtuką, Jurgita Kupčinskienė – vienuolikta. O štai ilgametis Kauno miesto tarybos narys Kęstutis Mikėnas nustumtas net į 33 poziciją.

Įdomu, kad savivaldybių tarybų rinkimuose nusprendė nedalyvauti Kauno konservatorių lyderis Kazys Starkevičius, tačiau į miesto tarybą panoro sugrįžti buvęs parlamentaras Rytas Kupčinskas.

G.Kirkilo bendražygiai

Skilus Socialdemokratų partijai, Kaune būta daug gandų, kad prie  Gedimino Kirkilo kompanijos prisijungs ir būrys kauniečių. Minėtos įvairios įtakingų Kauno socialdemokratų pavardės, tačiau VRK paskelbus oficialius kandidatų sąrašus, paaiškėjo, kad tai tebuvo šnipštas.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos sąraše Kaune vos 21 kandidatas. Iš jų galbūt tik pirmuoju įrašytas Sigitas Adomaitis šiek tiek daugiau žinomas kauniečiams.

2004 m. jo pavardė nuskambėjo Jonavos gatvėje esančių laidojimo namų  aukcione. Prieš jį buvęs "Liūdesio" valdybos narys S.Adomaitis viešumoje bandė sukelti skandalą, kad esą pastatus siekia įsigyti įtakingas miesto tarybos narys. Tačiau per aukcioną tas pats S.Adomaitis buvo vienintelis pirkėjas, pasiūlęs už šį objektą 1,9 mln. litų. Po trejų metų jis pastatą pardavė, tačiau statinys ir toliau ilgą laiką stūksojo apleistas.

Dar vienas žinomesnis veidas šios partijos kandidatų sąraše – plaukimo treneris Šarūnas Mažutaitis. Anksčiau jis vadovavo Kauno plaukimo mokyklai, o dabar nurodo dirbantis Elektrėnuose.

Trys Matijošaičiai

Ryškiu savivaldybių tarybų rinkimų favoritu laikomo visuomeninio komiteto "Vieningas Kaunas" kandidatų saraše į akis krenta, kad nėra kai kurių žinomų pavardžių. "Kauno diena" rašė, kad iš šio judėjimo pasitraukė buvęs vicemeras Povilas Mačiulis ir kitas įtakingas narys Tomas Bagdonavičius.

Artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose neišvysime ir dabartinės tarybos narės Editos Plūkienės pavardės. Jos sutuoktinis verslininkas Mindaugas Plūkas prieš porą metų buvo atsidūręs skandalo centre dėl statybų Maironio gatvėje. Verslininkas net buvo apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje, tačiau jokie įtarimai jam nebuvo pareikšti. Vėliau jis laimėjo ir teisminius ginčus dėl žemės nuomos.

"Tai ne man skirtas klausimas. Ne aš nusprendžiau nebūti sąraše. Klauskite "Vieningo Kauno" vadovybės", – paklausus apie artėjančius rinkimus atkirto E.Plūkienė.

Pati rinkimuose nusprendė nedalyvauti kita miesto tarybos narė Ina Pukelytė. "Noriu daugiau dalyvauti kultūros veiklose, nespėčiau tinkamai dirbti ir taryboje", – sakė ji.

Kartu su dabartiniu Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu į miesto tarybą bandys patekti ir abu jo sūnus Dainius ir Šarūnas. Pastarasis iki šiol miesto tarybos nariu nebuvo.

Antruoju įrašytas Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas Jonas Audėjaitis, trečiuoju – sportinių šokių kolektyvo "Sūkurys" vadovė, Lietuvos nusipelniusi sporto trenerė, tarptautinės kategorijos sportinių šokių teisėja Jūratė Elena Norvaišienė, ketvirtas – Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys.

Dvyliktuoju įrašytas Konstantinas Pesenka. Pastaruoju metu jis aktyviai politikoje nesireiškė. Anksčiau jis yra buvęs Kauno miesto tarybos nariu. Į ją K.Pesenka pateko kaip "Naujosios sąjungos" narys.

Svarbiausia, kad nesuskilo

Atrodo, kad Liberalų sąjūdžio nariams prieš savivaldos rinkimus Kaune bene didžiausias iššūkis buvo suburti komandą, kuri turėtų drąsos tikėtis rinkėjų palankumo po politinės korupcijos skandalų.

Gal todėl ir neturėtų stebinti, kad itin ryškių naujų žvaigždžių liberalų sąraše į miesto tarybą nematyti – pirmajame dešimtuke išsirikiavo senbuviai, nusprendę, kad geresnio kandidato į merus neturi, ir šansą suteikė dabartiniam miesto vicemerui Simonui Kairiui. Po jo – pirmą kadenciją miesto taryboje dirbantis Domas Sirgedas ir administracijos direktoriaus pavaduotoją liberalą Sigitą Šliažą vidury kadencijos pakeitusi Nijolė Putrienė.

Beje, anksčiau ne vienus metus savivaldybės Kultūros skyriuje dirbęs S.Šliažas taip pat siekia tarybos nario mandato – sąraše jis septintas. Ne per vienus rinkimus liberalų sąrašo lyderiu buvęs, ir mero, ir vicemero pareigas ėjęs Rimantas Mikaitis šįkart atsidūrė penktoje vietoje. Dešimtuką vainikuoja turbūt naujausias liberalas Kaune – Aurelijus Zykas. Jis prisistato japonologu, politologu ir keliautoju, vadovauja Azijos studijų centrui Vytauto Didžiojo universitete.

Laimę rinkimuose su liberalais šįkart bando ir Raimundas Miladauskas. Jis praėjusią kadenciją trumpai, bet neryškiai blykstelėjo Kauno politinėje padangėje, kai partijos "Jaunoji Lietuva" buvo deleguotas į savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Nusitaikė ir buvęs ministras

Darbo partijos sąraše pirmasis ir kandidatas į merus Martynas Maulė beveik nežinomas kauniečiams. Savo anketoje jis nurodo dirbantis Lietuvos transporto saugos administracijoje. Kur kas žinomesnis už jį – taip pat į Kauno miesto tarybą nusitaikęs buvęs žemės ūkio ministras Virgilijus Jukna. 2014 m. jis atsistatydino iš ministro pareigų. Oficiali priežastis – dėl šeimyninių priežasčių. Nors tuo metu Prezidentė Dalia Grybauskaitė viešai buvo pareiškusi, kad žemės ūkio ministerijos veiklos skaidrumas kelia rimtų abejonių. Priminsime, kad kaip tik tuomet Specialiųjų tyrimų tarnyba Prezidentei pateikė ir juodąjį ministrų ir viceministrų sąrašą.

Į Kauno miesto tarybą bandys patekti ir Lietuvos centro partija. Kandidatų sąraše pirmoji įrašyta mokytoja Rūta Andriuškevičienė. Antras – profesinės sąjungos "Sandrauga" pirmininkas Kęstutis Juknis. Pastaruoju metu jis buvo atsidūręs teisėsaugos akiratyje. "Kauno diena" rašė apie jo konfliktą su samdytu darbininku, taip pat apie tyrimą dėl galbūt pareigūnei daryto spaudimo. Tiesa, abiejose istorijose K.Jukniui jokie įtarimai nebuvo pareikšti.

Su Centro partija į Kauno miesto tarybą bandys patekti ir dažna įvairių protestų dalyvė, anksčiau aktyviai palaikiusi konservatorius Rūta Zabielienė. Ji nurodo esanti Seimo narių Naglio Puteikio ir Aurelijaus Verygos padėjėja.


Paskutinių numerių magija

Į Kauno miestą pretenduojančių partijų ir visuomeninio komiteto sąrašuose – nuo 21 iki 48 kandidatų. Dažnai partijos paskutinius kandidatus surenka tik dėl skaičiaus.

Šiuo požiūriu Socialdemokratų partijos kandidatų sąrašas – išskirtinis. Paskutinis įrašytas buvęs Kauno meras, ilgametis tarybos narys Arvydas Garbaravičius (nuotr.).

"Tai buvo mano pasirinkimas. Nemačiau tikslo dalyvauti vidinėse partijos kovose dėl geresnės vietos, o kauniečių reitingo balsai nulems, kiek pakilsiu iš paskutinės vietos", – sakė A.Garbaravičius.

Jis pastebėjo, kad Kaune po tiesioginių mero rinkimų ir daug balsų gavus vieno judėjimo atstovams, sumenko miesto tarybos nario mandato reikšmė. "Anksčiau miesto tarybos nario balsas turėjo reikšmę, o dabar jis tarsi pranyksta. Viskas sprendžiama mero kabinete ar savivaldybės administracijoje. Miesto tarybos narys tampa vos ne simboline figūra, ir tai nėra gerai. Miesto taryba turėtų kontroliuoti administracijos veiklą", – pastebėjo buvęs Kauno meras.

Kad paskutinis sąrašo numeris nėra beviltiškas yra įrodžiusi ir Seimo nare po reitingavimo tapusi Agnė Zuokienė, per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus Kaune sėkmė nusišypsojo ir Jurgitai Kupčinskienei, kuri pakilusi iš paskutinės vietos tapo miesto tarybos nare. Anksčiau panašų šuolį Klaipėdoje yra pademonstravęs ir dabartinis Seimo narys Eugenijus Gentvilas.


Kandidatai į merus

Simonas Kairys

Lietuvos liberalų sąjūdžio kandidatas į merus

Mūsų kandidatų sąraše yra ir jau patikrintų, nelengvu laiku buvusių žmonių, ir nemažai tokių, kurie pirmą kartą dalyvauja rinkimuose. Stengiamės išlaikyti susitelkimą, solidumą. Man atrodo, kad tai tikrai patikimi kandidatai, verti rinkėjų dėmesio.

Mums pats didžiausias iššūkis – tas nelemtas skandalas. Tačiau aš neturiu jokių priekaištų Kauno skyriaus nariams, nėra tokių, kuriais galėčiau nepasitikėti. Mūsų sąraše yra įvairių žmonių, turinčių įvairios gyvenimiškos patirties, matyti ir tam tikra kartų kaita. Labai svarbu, kad pas mus yra didelė demokratinė procedūra reitinguojant kandidatus. Tad sąrašas sudėliotas ne dirbtinai, o atsižvelgiant į žmogaus idėjas. Mūsų susitelkimas ir veda mus į priekį.

Rūta Andriuškevičienė

Lietuvos centro partijos kandidatė į merus

Mūsų sąrašas yra visuomenės interesų ir žmogaus teisių gynimo sąrašas. Tai tie žmonės, kurie iki dabar aktyviai veikia ir gina visuomenės interesą įvairiausiose srityse, kuriose tai daryti buvo būtina. Aš pasitikiu šio sąrašo žmonėmis, žinau, kad, susiklosčius bet kokiai situacijai, kuri bus aktuali visuomenei, šie žmonės toliau veiks.

Pavyzdžiui, buvo atiminėjami vaikai iš šeimų. Būtent Kaune garsiai nuskambėjo tas atvejis, nes Kaune nebuvo sukurta struktūra, kuri padėtų šeimai ar ją apsaugotų. Toliau naikinamas kraštovaizdis ir Kauno simboliai, pažeidžiamos mokytojų teisės, bet nieko konkrečiai nedaroma. Todėl manau, kad reikalinga komanda, kuri gali apginti viešąjį interesą.

Antanas Navakauskas

Partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatas į merus

Mūsų skyrius yra naujai susikūręs, likęs tik senas pavadinimas. Pasikeitė apie 80 proc. narių. Tai jauni, išsilavinę šiuolaikiški žmonės. Yra likę ir keletas žmonių, kurie turi patirties ir vienokiu ar kitokiu būdu yra Lietuvai nusipelnę. Šie žmonės yra truputį brandesnio amžiaus ir mūsų kandidatų sąrašui suteikia patirties. Politikoje reikia ne tik politikuoti, bet reikia ir patyrusių žmonių, kurie valstybei ir Kaunui yra tikrai nemažai nusipelnę. Tai suteikia jauniems žmonėms drąsos ir pasitikėjimo.

Jauniems žmonėms prisidėti prie Kauno valdymo yra tarsi priesaika siekiant, kad tvarkos ir teisingumo mieste būtų kuo daugiau. Mano tikslas yra su nauja karta ir naujais politikais sugrąžinti kauniečių pasitikėjimą.

Visvaldas Matijošaitis

"Vieningo Kauno" kandidatas į merus

Meras be savo komandos būtų tik formalus miesto vadovas. Toks būti nemoku ir nenoriu. Kad ir kur dirbtum, didelius darbus padaryti ir realių pokyčių pasiekti gali tik turėdamas stiprią komandą. Būtent tokia yra "Vieningo Kauno" komanda, kurioje – išsilavinę, sėkmės lydimi ir savo miestą mylintys kauniečiai. Visus juos vienija noras, kad Kaunas augtų ir toliau virstų moderniu ir europietišku miestu.

Gintaras Černiauskas

Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas į merus

Jei manęs netenkintų socialdemokratų kandudatų sąrašas,  nedalyvaučiau rinkimuose. Aš palaikau šį sąrašą, palaikau pačią partiją. Visos idėjos ir siekiai, kurias propaguoja ši partija, yra suderinti su mano, kaip kandidato į merus, rinkimų pozicija.

Sąraše yra žmonių, turinčių patirties tiek miesto taryboje, tiek Seime, tad šie žmonės savo patirtimi prisidės prie tolimesnių ir numatytų darbų savivaldybėje. Taip pat yra žmonių, kurie savo gyvenimą sieja su politika, turi patirties ir užsidegimo ir didžiulį pasitikėjimą visoje partijoje ir skyriuje. Manau, kad tokia patirtis taip pat turės didelės naudos miestui. Sąrašas yra stiprus ir pajėgus pateisinti visus rinkėjų lūkesčius.

Martynas Maulė

Darbo partijos kandidatas į merus

Gerai vertinu mūsų kandidatų sąrašą. Kaip aš dar galiu kitaip vertinti, jei aš einu pagal sąrašą. Jame – atsakingi, pareigingi žmonės, kurie Kaunui linki tiktai gero, dirbsime komandoje bendrai susitelkę. Žmonės nėra išskirtiniai, bet visi gabūs, savo srities profesionalai.

Tai yra vienas didelis iššūkis dalyvauti rinkimuose ir kandidatuoti į Kauno mero postą. Aš nesu toks žinomas visuomenei, tad man čia tikras iššūkis. Tačiau sąraše turime žinomų profesorių, buvusių jaunimo organizacijų narių, advokatų. Jaučiuosi užtikrintai ir einame tam, kad pasiektume kuo geresnių rezultatų, bet viską lems rinkėjai.

Jurgita Šiugždinienė

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė į Kauno mero postą

Sąrašą labai gerai vertinu, yra labai daug įvairių žmonių, atstovaujančių įvairioms kauniečių grupėms. Manau, kad mūsų sąrašas iš kitų išsiskiria būtent įvairove. Tikrai turime nemažai nevyriausybininkų, kultūrininkų, verslo atstovų, kurie visapusiškai atstovauja miestui. Komanda visada yra įvairi ir dėl to labai džiausiuosi skirtingomis nuomonėmis, požiūriais. To visai nebijau, kaip tik manau, kad turime papildyti vienas kitą. Jei visi atstovautume vienai sričiai ar būtume vienodi, tikrai būtų ne kas. Tai ir yra stiprybė, kad sąrašą jungia įvairūs žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis iš Kanto g.

Kaunietis iš Kanto g. portretas
Kauniečiai, atsipeikime- vėl braunasi valdžion SOVIETINIS MILICININKAS,kurie tiek metų mus lietuvius, terorizavo, ir jie ateina dar su savo glindomis, nes galvoja pavergti KAUNĄ amžiams.

Anonimas

Anonimas portretas
Šį kartą socdemų sąrašas į Kauno miesto tarybą,tiesiog pasibaisėtinas.Ten figūruoja žmonės,kurie net per patrankos šūvį,negalėtų prieiti prie savivaldybė.Man kelia susidomėjimą,kas tokį sąrašą sudarė ir palaimino jo aukštesnė valdžia.Visada balsuodavau už socdemus,bet už tokius asmenis,kurie saraše-NE.Abejoju, socdemai gaus nors viena vietą,naujoje taryboje.Nusivažiavo

Nuomone

Nuomone portretas
Nebezinau net ka daryti, neturiu ka rinkti i savivaldybe.. Socdemu nerinksiu vien del Cerniausko, Matijosaicio klaidu randu, jau ka irodo jo seimos ir pazistamu ratas savivaldybej, kai net pensininkai sarase. Turiu tokia mama, tad nezinau, kas butu, jei ja isrinktu i savivaldybe, nors ji dar protinga. Valstieciu nerinksiu, tad nezinau, ka reikes daryti, va cia tai tragedija.
VISI KOMENTARAI 130

Galerijos

Daugiau straipsnių