Kasmet Kauno mariose masiškai gaišta žuvys, bet taip ir lieka neaišku – kodėl?

Kauno mariose kasmet randama į krantą išmestų nugaišusių žuvų. Aplinkosaugininkai tiria vandens užterštumą, tačiau neranda priežasčių, kodėl taip nutinka. Dabar prašoma ir žvejų pagalbos.

Nutinka kasmet

Seimo narys Linas Jonauskas kreipėsi į Aplinkos ministeriją ir Aplinkos apsaugos departamentą su prašymu imtis skubių veiksmų dėl kasmet drastiškais kiekiais Kauno mariose gaištančių žuvų.

Pasak L.Jonausko, tokia situacija kartojasi nuolat, todėl būtina kuo nuodugniau ištirti priežastis, kad jos būtų pašalintos.

„Šiais metais vėl gaunu daugybę nuotraukų su Kauno mariose nugaišusiomis žuvimis ties Girionimis, Zuikine, Vaišvydava. Staigus žuvų gaišimas Kauno mariose pavasario ir vasaros metu fiksuojamas jau nuo 2016 m. Randama pusšimtis ir daugiau nugaišusių žuvų, tačiau priežastis kaskart lieka nenustatyta. Tikiuosi, kad Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai šį kartą atliks išsamius vandens, aplinkos tyrimus ir nustatys priežastį“, – vylėsi L.Jonauskas.

Prašymas: aplinkosaugininkai tikisi, kad žvejai sugaus ar pakrantėje ras dar leisgyvių žuvų ir bus galima nustatyti jų ligas. (L. Jonausko nuotr.)

Seimo narys mano, kad toks žuvų kritimas gali būti susijęs su žemės ūkiu.

„Pavasarį suaktyvėja laukų purškimas įvairiais chemikalais, piktnaudžiaujama jais. Negalima atmesti to, kad trąšos, įvairūs herbicidai iš dirvožemio su lietaus vandenimis patenka ir į Kauno marias – taip ne tik užteršiamas vanduo, bet ir marinamos žuvis. Fosforo, azoto junginiai, patekę iš žemės ūkio laukų į vandenis, sukelia dumblių vešėjimą, dėl kurio masiškai ima dusti žuvys. Praėjusiais metais dėl masinio žuvų gaišimo Kuršių mariose atlikti tyrimai parodė, kad žuvų kritimas galėjo prasidėti dėl intensyvaus vandens žydėjimo, tačiau tikrųjų priežasčių nebuvo nustatyta“, – teigė L.Jonauskas.

Atlieka tyrimus

Kauno gyvosios gamtos inspektoriai reaguoja į pranešimus dėl gaištančių žuvų. Tačiau pastebi, kad Kauno marių krantuose masiškai randamos nugaišusios vienos rūšies žuvis, kitos gaišta labai retai arba tokių atvejų visai nenustatyta.

„Šiuo metu žuvų gaišimo priežasties negalime pasakyti, nes dar tik paimti vandens mėginiai. Tiriame, ar nėra kokių pesticidų ir kitų cheminių medžiagų. Rezultatai bus po kelių savaičių. Tačiau pirminis spėjimas, kad žuvys gali gaišti dėl kažkokios ligos. Jei būtų vandens užterštumas, gaištų visos žuvys, o dabar gaišta daugiausia karpinės žuvys“, – teigė Kauno gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Darius Jurevičius.

Pasak specialisto, nugaišusių žuvų randama aplink visas Kauno marias, nes jos migruoja priklausomai nuo vėjo, maisto ir kitų priežasčių. Paklaustas, ar anksčiau pavyko nustatyti žuvų gaišimo priežastis, D.Jurevičius teigė, kad daryti tyrimai jokių nukrypimų nuo normų neparodė, todėl aiškių atsakymų nėra.

Randama pusšimtis ir daugiau nugaišusių žuvų, tačiau priežastis kaskart lieka nenustatyta.

„Kiek tyrėme vandenį, tyrimai visada būdavo geri, o pačiose žuvyse veterinarai taip pat nieko nerasdavo, todėl mes nieko ir neturime. Pastebime, kad jos gaišta pavasarį. Kelias savaites vis pasitaiko įvairiose Kauno marių vietose nugaišusių žuvų, tačiau vėliau visą vasarą būna ramu“, – sakė inspekcijos viršininkas.

Kreipiasi į žvejus

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) kreipėsi į žvejus, kurie nuolat laiką leidžia Kauno marių pakrantėse. Aplinkosaugininkai tikisi, kad žvejams pavyks rasti į krantą išmestų arba pagauti leisgyvių žuvų. Tuomet esą galbūt pavyktų nustatyti, kuo jos serga.

„Kadangi Kauno mariose aptinkama nugaišusių žuvų, AAD Kauno gyvosios gamtos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai prašo žvejų ir pakrančių lankytojų pagalbos. Jei Kauno mariose pastebėsite netipiškai besielgiančių karpinių žuvų, prašome jas sugauti sieteliu ir įdėti į kibirą su vandeniu. Svarbiausia, kad žuvis išliktų nenugaišusi“, – prašė AAD atstovai.

Pagavus ar radus tokią žuvį, prašoma skubiai kreiptis į Kauno gyvosios gamtos inspekcijos viršininką D.Jurevičių telefonu +370 686 19 662.

„Taip padėsite aplinkosaugininkams išsiaiškinti, kodėl Kauno mariose gaišta žuvys“, – pridūrė specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zuvautojas

Zuvautojas portretas
Zuvys Mariose gaiso kekvienais metais del deguonies trukumo,bet mazais kiekiais. O kai buvo uzdrausta pramonine zvejyba,tikroji tragedija ir prasidejo,zuvies per daug. Ka seniau isgaudydavo,tas dabar pluduriuoja pilvais i virsu.

Vietinis

Vietinis portretas
Kas gyvana prie mariu,puikiai supranta,del ko tos zuvys gaista. Nera prasmes daryti kazkokius tyrimus. Prisiminkime,kas nutiko tais 2016 m ir pasidarys aisku.

žvejys

žvejys portretas
Taspat ir Kuršmarėse, Nidoj būdavo pakrantė nusėta,ne paslaptis,ka lietutis nuplauna žemdirbių herbicidus,Lituviai juk ypratę partizanaut, viską daryt priešingai,ko iš jų prašoma.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių