Ilgai laukta akimirka: atskleista Kauno – Europos kultūros sostinės metų programa

Kitąmet Kaunas taps Europos kultūros sostine, kurios metu vyks šimtai renginių, festivalių, viešas erdves užlies kultūra. Pagaliau pristatyta pilna Kauno – Europos kultūros sostinės programa.

Sveikinimo žodžiai

Oficialiame programos pristatyme dalyvavo ne tik garbūs svečiai, bet ir partneriai, padėję įgyvendinti įvairias idėjas. Taip pat į Kauną atvyko ir Ešo (Liuksemburgas) bei Novi Sado (Serbija) miestų atstovai, mat kitąmet šie miestai, kartu su Kaunu, taip pat turės Europos kultūros sostinės titulus.

Šventėje sveikinimo žodį taręs kultūros ministras Simonas Kairys džiaugėsi, kad Kaunas turi tokį šansą pasirodyti Europai bei pasikeisti ir atverti erdves kultūrai.

„Europos kultūros sostinę aš statyčiau į antras gretas po pirmininkavimo Europos Sąjungos Vadovų Tarybai. Tai yra didžiulis iššūkis, kuris atneša ir dideles galimybes. Būtų sunku nepastebėti to virsmo, kurį miestas išgyvena. Jis tampa žymiai aktyvesnis, atviresnis, laisvesnis. Tikiuosi, kad 2022-ieji metai bus dar didesnis katalizatorius pokyčiams.

Šis projektas tikrai nėra skirtas tiems, kuriems yra viskas gerai, neturi jokių problemų ir negalvoja apie iššūkius. Europos kultūros sostinės projektas pirmiausia yra šansas ne stovinčiam vandeniui, o tekančiai upei, tad tikiu, kad Kaunas drąsiai priims visus iššūkius ir išnaudos visas galimybes suprasdamas, kiek daug iš to galima laimėti“, – sveikinimo žodį tarė S.Kairys.

Europos kultūros sostinės titulas – didelis įsipareigojimas.

Kaunas – Europos kultūros sostinė apims ne tik miestą, bet ir rajoną. Šių savivaldybių merai taip pat akcentavo, jog šis titulas yra didelės galimybės. Tikimasi, kad tai padės atverti kelius į Kauną ir Kauno rajoną bei ateityje užsimegs dar stipresni bendradarbiavimo ryšiai su viso pasaulio menininkais.

„Europos kultūros sostinės titulas – didelis įsipareigojimas. Tai gali patvirtinti visi miestai, į kuriuos kryps Europos dėmesys. Ši nominacija reikalauja nuolatinio pasiruošimo. Visi gyvename vienu tikslu, kad kultūra taptų viena neatsiejama dalimi. Tai ilgas kelias, į kurį įsitraukė daug miestiečių. Šimtai menininkų, savanorių kuria ir puošia. Visi dirbame tam, kad miestas taptų įtraukiančia erdve. Kaunas solidžiai investuoja į kultūrinius pastatus, erdves. Visgi, didžiausia pergalė – sugrąžintas miestiečių pasitikėjimas Kaunu. Galiu garantuoti, kad Kaunas pasiruošęs dar labiau atsiverti ir tapti visos Europos kultūros namais“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Kauno rajono savivaldybės tikslas kartu su miesto savivaldybe atskleisti tai, kas mums yra svarbu ir kuo mes galime prisidėti. Pirmiausia sukurti jaukumo, pritaikytas šiuolaikiniams poreikiams reikmes. Mūsų aukso fondas – graži gamta, šimtametės tradicijos ir šiltos bendruomenės, todėl ne paslaptis, kad mes nuoširdžiai kviečiame svečius į mūsų kurortines erdves, kurios pulsuoja medine architektūra ir šiltais žmonėmis. Esu įsitikinęs, kad šis renginys bus pamatas judant į priekį su kultūriniais renginiais, pritraukiant įvairius atlikėjus“, – antrino ir rajono meras Valerijus Makūnas.

Visvaldas Matijošaitis. Vilmanto Raupelio nuotr.

Premjerų pristatymas

Spaudos konferencijos metu ne tik atskleisti ateinančių metų kultūros švyturiai, tačiau ir pateikti meniniai intarpai, leidę akies krašteliu pamatyti, kas laukia kitąmet Kauno ir jo svečių.

Viena premjerų – Kauno šokio teatras „Aura“ pristatyta būsimo spektaklio „Pluto“ ištrauka (choreografija Matthew Dane'o Livingstono). Pagrindinė spektaklio idėja – kelionė per savąjį identitetą: kas mes manome esantys, ar kuo mes tikime, kad esame. Taip pat vyko jungtinio, išskirtinai šiam renginiui suburto kolektyvo – KTU žygeivių klubo „Ąžuolas“ ir „Slackline Lietuva“ komandos pasirodymas.

Programos pristatymo akcentu tapo iki pat Afrikos nutiestas tiltas – „Kaunas 2022“ ambasadorės Jurgos Šeduikytės ir dainų kūrėjos iš Pietų Afrikos Respublikos Kgomotso Le Roux dainos „City Sisters“ premjera. Leono Somovo prodiusuota daina lietuvių ir zulu kalba pasakojo skirtingas, bet kartu ir labai artimas dviejų moterų patirtis Lietuvoje ir PAR. Šių dviejų šalių jungtis nebus vienintelė „Kaunas 2022“ projekte.

Valerijus Makūnas. Vilmanto Raupelio nuotr.

Gausi programa

„Kaunas 2022“ planuoja daugiau kaip tūkstantį renginių. Vyks daugiau kaip 40 festivalių, per 60 parodų, daugiau kaip 250 scenos meno renginių, iš kurių – daugiau nei 50 premjerų, daugiau nei 250 koncertų, tad kauniečiai ir miesto svečiai tikrai galės pasinerti į kultūros šėlsmą ir atrasti sau mylimus renginius.

„Kai pristatinėjome komisijai, sakėme, kad tikime, kad kultūra gali išgydyti miestą iš amnestijos ir galėsime prisiminti visas tautas, kurios kūrė mūsų miestą. Tai vyko prieš penkerius metus ir tada buvo vos dešimties žmonių komanda. Per šį laiką mes gerokai išaugome, turime šimtus kūrėjų, savanorių, tūkstančiai dalyvių jau dalyvavo mūsų renginiuose. Šiandien yra svarbi diena. Rankose laikau visą programą, kuri yra gan sunki. Tai – daugiau nei tūkstančio renginių programa ir ją pristatyti per 20 minučių yra sudėtinga. Iš tiesų mes tikime, kad Kaunas iš laikinosios gali tapti moderniąja sostine“, – kalbėjo programos „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė.

Kauno – Europos kultūros sostinės programa apims jau gerai žinomus tarptautinius festivalius, tokius kaip „Pažaislio festivalis“, „Laimės diena“, „Operetė Kauno pilyje“ ir pan. Tačiau visai Europai Kaunas pasiruošęs pristatyti ir gausybę naujų renginių, pasaulinio garso menininkų ir iniciatyvų. Yoko Ono, Marija Abramovič – tik kelios visame pasaulyje žinomos žvaigždės. Su pastarąja kauniečiai galės susipažinti ne tik parodoje, bet ir gyvai, mat M.Abramovič atvyks į Kauną.

Kauno bienalėje bus skiriamas dėmesys ne tik dar neišgarsėjusiems menininkams, bet ir tiems, kurių vardas taip pat palikęs didelį įspaudą kultūros istorijoje. Vienas tokių – Jonas Mekas, tad jo kūrybos vingiais galės narstyti smalsūs lankytojai.

Programoje didelę vietą užima ir modernizmas. Kaunas gali didžiuotis ne tik tarpukario modernizmo architektūra, tačiau šias erdves papildys ir muzika, filmai, naujos pažintys bei patirtys.

Dar vienas projektas „Kaunas–Vilnius: Judantys kalnai“ atkreips dėmesį į tą laiką, kai Kaunas buvo sostinė.

Kitąmet bus minimos Romo Kalantos 50-ies metų susideginimo metinės, tad šis istorinis įvykis taip pat atras savo vietą „Kaunas 2022“ programoje. Tam skirtos net dviejų teatrų premjeros – roko opera Kauno valstybiniame muzikiniame teatre bei spektaklis Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Kaunas kitąmet orientuosis į bendruomenes ir renginius ne tik miesto centre. Vienas tokių projektų – „Šiuolaikiniai kaimynai“. Jo metu menininkai ir vietos bendruomenės įgyvendins įvairias menines idėjas, kartu kurs ir dalysis idėjomis.

„Nemuno7“ projektas virs plaukiojančiu menininkų laivu. Čia daugiausia dėmesio bus skiriama tvariam menui ir gyvenimui, kaip gyventi neteršiant aplinkos.

Miesto festivalis „Audra“ bus skirtas daugiau jaunimui, kurie Kaune studijuoja. Tai apims jaunus kūrėjus, elektroninės muzikos festivalius.

„Kaunas 2022“ programos kūrėjai įtraukė nemažai renginių, skirtų atminti mieste gyvenusius žmones, čia kūrusius žydus, todėl lankytojų laukia renginiai, pasakosiantys realių šeimų istorijas, jų gyvenimo subtilybes. Laukia ir Lietuvos litvakų forumas.

Bus ir labai šiltas bei emociškai stiprus projektas – šiuolaikinio meno festivalis „ConTempo“. Tai miestiečiams jau pažįstamas festivalis, kurio metu galima iš arti netikėtose vietose susitikti su artistais, o kartais net patiems tapti performanso dalimi.

„Kaunas 2022“ dėka mieste jau įsitvirtino nauja tradicija kopti į Parodos kalną, tad ir kitais metais „Fluxus“ festivalyje bus galima sutikti įvairių personažų. Idėjų pasisemti bus galima ir Kauno dizaino festivalyje.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Mitinis žvėris

Kaunas jau dabar kuria mitą apie miegantį žėrį, kuris pabus 2022-aisiais. V.Vitkienė pripažino, kad dažnai sulaukdavo klausimų, kada gi šis žvėris pabus. Jį Kaune žmonės žadins, su juo susidraugaus ir jam atsivers net trijuose dideliuose renginiuose.

„Tie, kurie bent kiek žino „Kaunas 2022“ programą, vis klausia, kada galėsime susitikti su Kauno mitiniu žvėrimi. Tam skirti trys dideli renginių savaitgaliai. Jų metu per vietos žmones, istoriją bus pristatytas ir mitinis žvėris. Pirmaisiais renginiais bandysime prikelti žvėrį savyje, vėliau – susipažinti su juo bei sudaryti tam tikrą kontraktą su savimi bei savo miestu, kad mes būsime atviri Europai, kaimynams ir sau“, – kalbėjo „Kaunas 2022“ programos vadovė.

Kadangi renginių gausa išties stebinanti, organizatoriai nurodo, kad detalią programą visada bus galima rasti kaunas2022.lt internetiniame puslapyje. Taip pat kuriama mobilioji programėlė. Be to, bus galima pasinaudoti ir spausdintine medžiaga, kurioje bus nurodyti visi tą mėnesį Kaune ir Kauno rajone vyksiantys renginiai. Telieka išsirinkti, kas patinka, dalyvauti ir atverti širdį pasauliui.

„Kaunas 2022“ programa nebuvo sustojusi per pandemiją, mes visą laiką ruošėmės, tad kviečiame visus atvykti ir švęsti kartu su mumis“, – pakvietė V.Vitkienė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Interesantas

Interesantas portretas
Ir ką ten Čičinskienė veikia ? Kiti dirba , o ji sudalyvaus ..?Geros pareigos ..

GUDRUCIAI

GUDRUCIAI portretas
Saunuoliai Darikime puota maro metu Geriau sugalvoti negalejom

Ka

Ka portretas
cia skleist? Parodos, koncertai, spektakliai ir t.t. ir be sostines butu ivyke.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių