Kaunas evoliucionuos kartu su išskirtiniu KEKS 2022 logotipu

Į Kauną – kaip Europos kultūros sostinę kvies ne tik daugybė čia jau įleidžiančių šaknis šiuolaikiškų meno ir kultūros idėjų, bet ir išskirtinis logotipas, vizualinis identitetas.

Šiandien „Knygų ministerijoje“ vykusios spaudos konferencijos metu paskelbta, kurių kūrėjų idėją geriausiai įvertino devynių ekspertų tarptautinė komisija. Pastarajai vadovavo Peteris Bilakas, vienas garsiausių olandų grafinio dizaino profesionalų, gyvenantis Nyderlanduose.

Pirmąją vietą laimėjo kauniečių Roko Sutkaičio ir Juliaus Seniūno sukurtas ženklas. „Turėjome daug idėjų, sunkiausia buvo jas išfiltruoti ir atrinkti, kas tinka geriausiai“, – portalui kaunodiena.lt sakė R. Sutkaitis, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) menotyros studijų programos studentas. J.Seniūnas baigia architektūros studijas Belgijoje.

„Bendruomeniškumo elementas, atviras identitetas, neuždara sistema“, – savo ir kolegos idėjos privalumus vardijo R.Sutkaitis. Prie pasiūlymo jie užtruko apie 2,5 mėnesio.

P. Beleris atkreipė dėmesį, kad visi darbai buvo aukštos kokybės. Pabrėžta, kad laimėjusio ženklo stiprybė yra ta, kad jis atviras interpretacijai bei naujoms temoms.

„Ženklą kūrėme taip, kad jis galėtų evoliucionuoti kartu su Kaunu, bendruomene ir programa“, – apibendrino R.Sutkaitis.

Antroji vieta atiteko UAB „Rosencrantz&Guildenstern“ ir „Fernanda Salles“, trečioji – „McCann Vilnius“.

Mūsų istorija, mūsų pasakojimai ir mūsų institucijos turi tapti šiuolaikiškomis. Turime suprasti, kaip kurti ateitį, mokantis iš praeities.

Konkursui iš viso buvo pateikta 15 darbų iš Lietuvos, Estijos, Brazilijos ir Austrijos.

Komisijos narys, filosofas Viktoras Bachmetjevas kaip sveikintiną tendenciją įvardijo tai, kad konkurse dalyvavo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kūrėjai: „Europos kultūros sostinės titulas įpareigoja ieškoti naujų kontekstų ir pabandyti į save pasižiūrėti šiuolaikiniame Europos kontekste", – tvirtino V. Bachmetjevas, kurį laimėjęs projektas sužavėjo minimalizmu, šiuolaikiškumu ir lankstumu.

„Ypatingai džiugu, kad daug pasiūlymų sulaukėme iš laisvųjų kūrėjų“, – sakė projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022” (KEKS 2022) meno vadovė Virginija Vitkienė.

Dalyvių buvo prašoma, kad konkursinių pasiūlymų idėjos atsispirtų nuo KEKS programos misijos ir vertybių, pristatomų konkursinėje miesto paraiškoje.

V. Vitkienė pabrėžė, kad reikalavimai konkurso dalyviams buvo gan griežti: „Norėjome, kad logotipe ir būsimame projekto vizualiniame identitete atsispindėtų pagrindiniai mūsų siekiai: šiuolaikiškumas ir bendruomeniškumas. Taip pat norėjome, kad nebūtų pamiršta vietos specifika ir pagrindinės projekto kryptys: tempas, painiava, santaka ir sąmonė. Laimėjęs pasiūlymas puikiai tai įkūnija ir netgi žengia žingsneliu toliau. Laikui bėgant jį bus galima modifikuoti ir pritaikyti pačioms įvairiausioms bendruomenėms.“

Projekto šūkis skelbia, kad Kaunas – šiuolaikinė sostinė. „Atsispirdami nuo įvairių mūsų miesto tapatumui svarbių istorinių momentų, ypač – nuo tarpukario (laikinosios sostinės), kuris Kaunui buvo ne tik dinamiškiausias ir moderniausias, bet ir nostalgiškiausias, manome, kad atėjo laikas liautis buvus laikinąją ir tapti šiuolaikine sostine“, – dėsto projekto vadovai.

Deklaruojama, kad taip pat jau laikas tapti ir miestu, kuris „brangina savo šiuolaikiškumą kaip kapitalą, sudarytą iš piliečių, verslininkų kūrybiškumo, jaunimo energijos ir novatoriškumo, turtingos ir skaudžios praeities atsiminimų, savo europietiškos istorijos, šiandienos ir rytdienos istorijų“.

Pabrėžiama, kad virsmas šiuolaikiniu miestu yra prasminga kelionė, kuri apjungia visus miesto gyventojus.

„Tad šiuolaikinė sostinė nėra šiuolaikinio meno sostinė. Tai daug daugiau. Tai reiškia, kad mūsų istorija, mūsų pasakojimai ir mūsų institucijos turi tapti šiuolaikiškomis. Turime suprasti, kaip kurti ateitį, mokantis iš praeities“, – akcentuojama pristatant projektą, jungiantį daugybę programų, renginių, iniciatyvų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

designer

designer portretas
naftalinas

:DD

:DD portretas
Man kursiniam už toki turbūt net nieko gero neparašytu. Nors aišku pats logotipas gan savotiškas paprastas, neperkrautas, bet lyg ir tuštukass, bet kaip sakė lengvai galima adaptuoti/perteikti savaip ir turi savo reikšmė.

taip

taip portretas
ir evoliucionuos kultūra iki 2022 ........... pakraščiai liks duobėti , užmiršti , o nukultūrintą , nugenėtą nuo medžių centriuką apkaišysim ''šiuolaikiniais , vizualiniais logotipais'' .........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių