Kaunas tempo nemažina: finansinės paramos sulauks beveik pusšimtis miesto fasadų

  • Teksto dydis:

Kauniečiai toliau sėkmingai naudojasi miesto parama – kaip praėjusiais, taip ir šiais metais atrinktos 45 paraiškos miesto pastatams, kuriems bus skiriamas dalinis finansavimas. Niūrių ir trupančių fasadų atnaujinimo suma, kurią numato unikali paveldotvarkos programa, sieks beveik rekordinę ribą – 854 tūkst. eurų.

Gražėjantis miestas

„Kasmet didelio susidomėjimo sulaukianti paveldotvarkos programa padeda atgimti ne tik dėmesio stokojantiems pastatams – tai gražina visą Kauną. Ypač centrinėje miesto dalyje pastebime vis mažiau byrančio tinko. Kauniečiai toliau sėkmingai rodo pavyzdį, kaip atsakingai reikia rūpintis savo aplinka“, – sakė Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Šiais metais paramos buvo prašoma 57 statiniams. Paraiškas išnagrinėjusios darbo grupės nutarimu dalinio finansavimo, siekiančio iki 50 procentų, sulauks net 45 – tiek, kiek ir praėjusiais metais.

„Ypatingai džiaugiamės, kad šiemet aktyvus buvo ne tik verslas – didelė dalis finansavimo bus skiriama gyvenamųjų namų atnaujinimui“, – teigė Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Nors metų pradžioje fasadų tvarkybos darbams buvo numatyta skirti ne mažiau kaip 400 tūkst. eurų, po paraiškų patvirtinimo suma padvigubėjo.

Kauno miesto savivaldybės / M. Zinkevičiaus nuotr.

Sąraše – išskirtiniai statiniai

Net 22 sąraše esantys ir finansavimo sulauksiantys objektai yra įtraukti į Kultūros vertybių registrą. Tarp jų – Laikinoji M. K. Čiurliono dailės galerija, Perkūno namas ir buvęs Italijos atstovybės pastatas.

Darbai bus tęsiami Dominikonų vienuolyno ansamblio Dievo kūno bažnyčioje bei Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčios ir benediktinių vienuolyno komplekso klebonijoje. Pastaroji, atsižvelgiant į vertingųjų savybių visumą, yra išskirtinio reikšmingumo savivaldybės nekilnojamosios kultūros vertybė.

Nuo praėjusių metų į dalinį finansavimą gali pretenduoti ir į kultūros vertybių registrą neįrašyti, bet senamiestyje ar naujamiestyje esantys pastatai.

Didelė dalis finansavimo bus skiriama gyvenamųjų namų atnaujinimui.

Didelis aktyvumas

Paveldotvarkos programa, kuruojama Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus, skaičiuoja jau septintus metus. Iki šiol galimybe atnaujinti fasadus pasinaudojo daugiau kaip 130 pastatų savininkų. Dalinio finansavimo suma siekia daugiau nei 2,8 mln. eurų.

Paramą skirianti savivaldybė suteikia galimybę sutvarkyti ne tik pastatų fasadą, bet ir atkurti autentiškas spalvas bei architektūrinius elementus, suremontuoti byrančius ar nesaugius balkonus.

Be to, finansavimas gali būti skiriamas ir apšvietimo įrengimui bei statinio pritaikymui žmonėms su judėjimo negalia. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arvys

Arvys portretas
Kokie keisti kaip kurie komentai. Miestui be abejo turėtų rūpėti visos gatvės ir gatvelės, bet sulyginti Vaisvydava su miesto centru yra juokinga. Visų pirma miesto centras, senamiestis yra prioritetas, paskui gyvenamieji rajonai, o tik paskui jūsų kaimukas. Pats beje panašioje vietoje gyvenu, bet supratimo turiu, kas yra prioritetai

0...

0... portretas
Paziurekite kokios savanorių Petrausko sankryžoje kokios medinės lūšnos stovi Kauno gėda kitoje pusėje kažkas padegė tokia tai dabar nugriauta ir aptverta geriau negu buvo .

gg

gg portretas
Miesto babkių Nekilnojamojo turto miesto centre savininkams-''vargšams'' atsiranda, o šaliagtviams Vaišvydavoje - ne. Įdomūs Visvaldo prioritetai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių