Kaune – paskutinė proga pamatyti Vasario 16-osios Aktą: L. Mažylis įteiks svarbią dovaną

  • Teksto dydis:

Lapkričio 27 d., sekmadienį, 11 val. prof. Liudas Mažylis kviečia į Istorinę Lietuvos Respublikos Prezidentūrą Kaune (Vilniaus g. 33), kur Lietuvoje baigiamas eksponuoti Vasario 16-osios Akto originalas.

Renginio metu L. Mažylis pristatys svarbią dovaną Kaunui ir visai Lietuvai – pliene lazeriu išgraviruotą Vasario 16-osios Aktą. Kauniečiai ir miesto svečiai taip pat turės galimybę iš paties dokumento atradėjo gyvai išgirsti įdomiausius faktus apie Lietuvos Tarybos nutarimą dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, pasirašytą 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje, bei detektyvinę jo paieškų istoriją.

„Vasario 16-osios Aktas grįžta pas savininką – Vokietijos Federacinės Respublikos užsienio reikalų ministerijos Politinį archyvą. Šio Akto originalas 1918 m. kovo 22 d. buvo išsiųstas iš Vilniaus į Berlyną. Čia jis išbuvo 99 metus, ten aš jį radau 2017-aisiais kovo 29-ąją ir dabar Lietuvos Nepriklausomybę skelbiantis Aktas vėl grįžta toliau ten saugiai būti. O kadangi paskutinė eksponavimo vieta Lietuvoje – Istorinė Prezidentūra Kaune, tai man kilo idėja čia įamžinti plieninę šiuolaikinėmis technologijomis išraižytą dokumento kopiją“, – Vasario 16-osios Akto likimą ir unikalią dovaną pristatė prof. L. Mažylis. Dokumento originalų dydį atitinkanti plieninė kopija visiems laikams liks Istorinėje Prezidentūroje Kaune.

J. Petronio nuotr.

Dabar Europos Parlamento nario pareigas einantis prof. L. Mažylis kviečia susitikti ir dar pasinaudoti proga iš arti pamatyti autentišką modernios Lietuvos valstybės gimimo dokumentą. „Kai daugiau nei prieš penkerius metus Politiniame archyve Berlyne radau Vasario 16-osios Aktą lietuvių ir vokiečių kalbomis su dvidešimties Lietuvos Nepriklausomybės Signatarų parašais, kiekvieną lietuvį aplankė tikras ir nuoširdus džiaugsmas. O šio dokumento atvykimas į Lietuvą, minint valstybės šimtmetį, buvo lydimas pakilios nuotaikos – Akto originalas buvo eksponuojamas Signatarų namuose Vilniuje, kur ir buvo pasirašytas, o šiemet Vasario 16-ąją jis buvo pristatytas istoriniuose Prezidento rūmuose Kaune. Dokumentai gali dingti ir vėl atsirasti, bet idėjos išlieka“, – mintimis apie dokumento atradimą ir eksponavimą Lietuvoje dalijasi prof. L. Mažylis.

Pasak L. Mažylio, šiame dokumente nėra žodžio „laisvė“, bet kiekvienas lietuvis be jokios abejonės pasakytų: tai apie laisvę. „Būtent Nepriklausomos Lietuvos idėja, įamžinta Vasario 16-osios tekste, mūsų tautai suteikė stiprybės ir vilties išgyvenant sunkumus bei drąsos atkurti Nepriklausomybę 1990-aisiais, – teigė L. Mažylis. – O vykstant žiauriam Rusijos karui prieš Ukrainą savo laisvę turime vertinti dar labiau ir artėjantį Lietuvos valstybės 105-ąjį gimtadienį pasitikti susitelkę.“

Vykstant žiauriam Rusijos karui prieš Ukrainą savo laisvę turime vertinti dar labiau.

Renginio metu koncertuos Kauno mišrus choras „Saluto“ (vadovė Ramutė Štreimikytė).

Po oficialios dalies prof. L. Mažylis prie Vasario 16-osios Akto bendraus su lankytojais. Dokumento pamatyti ir L. Mažylio paskaitos išklausyti atvykę lankytojai taip pat galės apžiūrėti parodą „Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje“.

„Didelė garbė ir įsipareigojimas rengti parodą šalia Vasario 16-osios Akto. Joje atsispindi įvairialypės Signatarų asmenybės, visai nežinomos ar mažiau pažįstamos jų biografijos detalės“– teigė europarlamentaras prof. L. Mažylis.

Muziejus dirbs iki 16 val. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SNIECKUS

SNIECKUS portretas
padorus zmogus nestotu i lanzbergo gauja ir nenaikintu Lietuvos! tik vagys, kgb ir zulikai!

o man atrodo

o man atrodo portretas
kad sitas propesorius su kitu ten pat bezdanciu sovietiniu propesorium tik fleskutes ir daro... ai, sitas dar kelis rasinelius "kokia bloga rusija" parase...

ar išgeri

ar išgeri portretas
Draugas profesoriau dar padarai fleškute
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių