Kaune suniokotas istorinis pastatas

  • Teksto dydis:

Šis 82-us metus skaičiuojantis pastatas yra tarpukario modernizmo architektūros pavyzdys. Jis nėra paveldinis, bet yra saugomoje Kultūros paveldo vietovėje – Kauno Naujamiestyje. Vienas kaunietis čia sugalvojo įsirengti pastogę, praneša LNK žinių tarnyba.

Leidimų derinimas užtruko ketverius metus. Projektas, kuriam buvo gautas leidimas, atrodė, štai taip, čia turėjo atsirasti vadinamosios stogdėžės, tačiau nuėmus pastolius pasimatė, kad realybėje vaizdas visai kitoks nei projekte. Čia iškilo tarsi papildomas aukštas. Paveldosaugininkai šokiruoti.

Svaigedas Stoškus, Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vadovas:

- Pasiėmė statybininkus ir pasidarė, kaip jam reikia, nieko naujo, dažnai Kaune susiduriam su tuo. Pasirengia projektą, o daro, kaip reikia, na ir tada kariaujam.

Šokiruotas ir projektą rengęs vienas geriausių Lietuvos architektų. Jis sako, kad buvo pasamdytas projektą parengti, bet ne prižiūrėti kaip vyksta darbai. Architektas vardija pažeidimus.

Gintautas Natkevičius, architektas:

- Ten toks aprėminimo būdas, kai aprėmini, mažiau matai stiklo plokštumos, mažesnė dėžė, stiklas yra giliau, atsiranda gylis, prilipinti kažkokie lietvamzdžiai, kurių projekte nebuvo.

Su pastogės savininku susisiekti nepavyko. Paveldosaugininkai ruošiasi kreiptis į statybų inspektorius.

Svaigedas Stoškus, Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vadovas:

- Kviesimės savininką pasiaiškint, kas ten vyksta ir prašysim, kad statybos inspekcija įsijungtų, kad pažiūrėtų, kiek nukrypta nuo projekto, kad nukrypta tai faktas, bet nežinau, kiek daug.

Kauniečiai, matydami tokį vaizdą, sako, kad iškilęs tarsi papildomas aukštas bjauroja namo vaizdą. Kiti miesto architektai sako, kad taip niokojama tarpukario architektūra. Būtent dėl jos unikalumo Kaunas pretenduoja patekti į Unesco pasaulio paveldo sąrašą, tačiau tam dabar kyla grėsmė.

Audrys Karalius, architektas:

- Tai yra pasaulinė vertybė ir tas architektūrinis darkymas, kastravimas, vykstantis masiškai, gali lemti, kad Unesco sąrašas mus aplenks. Daugybė Kauno architektūrinių pastatų yra niokojami.

Šis pastatas yra  ne vienintelis Kaune, staiga tapęs kitoks nei buvo suprojektuota iš pradžių. Štai istoriniai bankininkų namai taip pat turi ant viršaus atsiradusį stiklinį priestatą, o bene garsiausiai nuskambėjęs ir ne vieno protesto sulaukęs bei Kauno stiklainiu pramintas pastatas ir dabar dar stovi Laisvės alėjoje. Būtent su šiuo stiklainiu kauniečiai dabar lygina ir rekonstruotą pastatą V. Putvinskio gatvėje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svaigedas

Svaigedas portretas
Labai abejoju, kad Svaigeda kazkas nori nuversti. Jis pats savo elgesiu prasosi. Gal tiesiog nesiorentuoja situacijoje, o gal apsimeta, bet kada vadovo varda pradeda valkioti visokie palepiu, stogu rekonstruotojai centre ir senamiestyje, saugojamose teritorijose/ jie megejai pasigirti/ nori -nenori informacija plinta.

architektas

architektas portretas
Lietuvoje būna tik konkretūs veiksmai su išskaičiavimu O tokių atvejų apstu ir ne tik Kaune. cia visas reikalas Svaigedo nuvertime. Jo vieta(labai gera vieta) labai rūpi vienai poniai. o apie Karalių - tai visų pirma Karalius labai prastas architektas ir ačiu dievui kad neturi užsakymų, nes viskas ką jis padarė - tiesiog komedija

Aleksote

  Aleksote  portretas
pradžia buvo, baikit (romanus) rašinėt...
VISI KOMENTARAI 87

Galerijos

Daugiau straipsnių