Kauno centre – iškilminga šaulių eisena ir naujų narių priesaika

Lietuvos šaulių sąjunga mini 103-ąsias įkūrimo metines, tad ta proga šauliai Laisvės alėjoje surengė eiseną, o Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje – prisiekė nauji nariai, pasiruošę padėti Tėvynei.

Savaitės pradžia pažymėta naujų Šaulių sąjungos narių priesaika bei sąjungos 103-ųjų įkūrimo metinių minėjimu. Karo muziejaus sodelyje prisiekę šauliai tikino, kad į Šaulių sąjungos gretas jie įsilieja dėl nori padėti savo šaliai ir panaudoti gebėjimus, kuriuos jau turi.

„Iki karo Ukrainoje jaučiausi saugiai, bet dabar supratau, kad neturiu jokių išgyvenimo įgūdžių. Draugai paskatino jungtis prie Šaulių sąjungos, tad tikiuosi išmokti pagrindinių dalykų ir, jei prireiks, gebėti apginti savo mylimus žmones. Žinoma, čia ne tik apie karą, pagalbos gali prireikti ir kituose gyvenimo etapuose. Priesaika labai emociškai stipri akimirka, kuomet jaučiama bendrystė“, – kalbėjo viena būsimoji šaulė.

Dar vienas būsimas Šaulių sąjungos narys prieš priesaiką taip pat pasidalijo, kas paskatino jungtis į šaulių gretas. Pasak sutikto vyro, padėti Tėvynei turėtų kiekvienas.

„Ketinau eiti Krašto apsaugos savanoriu, bet dėl sveikatos nepraėjau, todėl Lietuvos šaulių sąjunga tapo gera alternatyva susipažinti su šalies gynybos pagrindais, taip pat tai – gera patriotiškumo ugdymo mokykla. Didžiuojuosi, kad turiu galimybę čia būti“, – pasitikėjimo savimi neslėpė pašnekovas.

Gausėja šaulių gretos

Susidomėjimas Šaulių sąjunga sparčiai šoko po vasario 24-osios, kuomet Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą. Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas ats. kpt. Vytautas Žymančius „Kauno dienai“ patirtino, jog susidomėjimas sąjungos veikla vis auga, todėl šiemet Kaune šaulių priesaikos ceremonija vykdoma jau ketvirtą kartą.

„Turime susidarę tam tikrą mokymo kursą. Kas antrą vakarą po 3 val. vyksta mokymai, tada yra vienas išvažiavimas į poligoną ir, žinoma, yra priesaika. Šiai dienai turime ketvirtą kuopą po 100 šaulių. Liepos 6-ąją bus penktas naujų narių priesaikos kartas. Iki karo Kauno apskrityje mūsų buvo apie 1 tūkst., dabar bus daugiau nei 1,5 tūkst. Čia neskaitant jaunųjų šaulių. Moksleivių taip pat turime apie 1,2 tūkst. Susidomėjimas tikrai yra“, – kalbėjo V.Žymančius.

Visoje Lietuvoje šiuo metu yra apie 11 tūkst. šaulių.

Iššūkių netrūksta

Kauno apskrities rinktinės vadas tikino, kad kai 1919 metais kūrėsi Šaulių sąjunga, iššūkių netrūko, nes tuomet tik pradėjo formuotis kariuomenė, policija, todėl buvo svarbu telkti pilietiškus žmones. Dabar žmonės į sąjungą stoja ne tik dėl karo grėsmės, iššūkių pažėrė ir neeilinės situacijos.

Tokioje pavojingoje situacijoje mūsų organizacija stiprėja.

„Kai Šaulių sąjungai prasidėjo antras šimtmetis, valstybė taip pat susidūrė su iššūkiais: pandemija, migrantų krizė. Tad tokioje pavojingoje situacijoje mūsų organizacija stiprėja. Mums iššūkių reikia, nes tada mūsų nariai ateina realiai padėti valstybei“, – pažymėjo V.Žymančius.

Pasak jo, pagrindiniai tikslai – aiškinti naujai atėjusiems nariams apie tai, kad Šaulių sąjunga yra gerai organizuota, nepolitinė organizacija, kuri ruošiasi padėti valstybei sunkiu metu.

„Kai tik šaulys užsidėjo uniformą, jis pavaldus savo vadui ir negali nieko savarankiškai daryti. Mums labai svarbu, kad reikiamą valandą būtumėme gerai organizuoti ir visi žinotų, ką turi daryti, nebūtų nesuderintų veiksmų ir galėtumėme sklandžiai organizuoti pagalbą valstybei“, – tęsė Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas.

Sveikinimai šauliams

Lietuvos šaulių sąjunga sulaukė ir šalies vadovų sveikinimų. Jie pažymėjo, kad organizacija labai svarbi kuriant pilietinę atsakomybę.

„Pastaraisiais metais šauliai savo patriotiškumą ne kartą įrodė padėdami valstybei įveikti pandemijos iššūkius, neteisėtos migracijos srautus, pagelbėdami Ukrainos žmonėms – tiek ginantiems savo šalį tėvynėje, tiek radusiems saugų prieglobstį čia, Lietuvoje. Šaulių sąjunga – ne tik apie krašto gynybą, bet ir ryšius tarp žmonių, pilietinę atsakomybę, pasitikėjimą vienas kitu, vertingus ir asmenybę ugdančius įgūdžius. Todėl auganti Šaulių sąjunga – tai ir auganti, stiprėjanti Lietuva“, – išplatintame pranešime sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, sveikindama Lietuvos šaulių sąjungą ir visus jos narius su 103-osiomis visuomeninės organizacijos įkūrimo metinėmis.

„Šauliai ir tuomet, ir šiandien aktyviai veikia Tėvynės labui. Nelegalios migracijos krizė, pandemija, teikiama pagalba Ukrainos karo pabėgėliams tik dar kartą patvirtino, kad šauliai yra svarbūs ne tik stiprinant pasiruošimą gintis, bet ir įveikiant kitus nacionalinio saugumo iššūkius. Mūsų kartu įgyvendinami strateginiai tikslai svariai prisideda prie visuotinės gynybos principo įgyvendinimo“, – sveikinimo žodį šauliams per socialinius tinklus perdavė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dar senis prieš kelione nori sukurti konservinia šaika kariu kad anukėli gintu kaip jo nebus dar ir reikės eiti sargyba prie seno ožio kapo o tai tauta gali greit sulyginti velnio kapa kad net žymės neliks

ONTĖ>Direktoriui Ernestui

ONTĖ>Direktoriui Ernestui portretas
Nusiėmęs kepurę, Laisvės Alėjoje daugiau centų surinksi.

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Visą Lietuvą planavo nusagstyti mažais atsparos taškais kurstyti tautą ne tik apie vidaus ir pasaulio įvykiu, bet ir informuoti Lietuvos visuomėnę apie neagzistuojančius įvykius. Lietuvos Respublika Velnio išpažintojai veikė Lietuvos teise, vardu, slėpdami, teisybę. Lietuvos Respublikos Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris, Aloyzas Venckus. Valdas Adamkus, Andrius Kubilius. Gintaras Petrauskas, Povilas Mačiulis, Andrius Palionis, Mantas Jurgutis, Visvaldas Matijošaitis, Rūta Simkautytė-Kundarauskė. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių