„Kauno dienos“ studija: sunki koronaviruso forma žmogaus IQ gali sumažinti 7 balais

  • Teksto dydis:

Šiandien „Kauno dienos“ studijoje svečiuojasi Lietuvos sveikatos mokslo universiteto (LSMU) Sveikatos psichologijos katedros docentė, dr. Aistė Pranckevičienė.

„Maždaug ketvirtadalis visų sirgusių kovidu ir gydytų ligoninėse nurodo, kad persirgus koronavirusu atsirado naujų sveikatos problemų, kurių anksčiau jie neturėjo ir kurios trukdo jiems toliau kokybiškai gyventi“, – pasakoja dr. A. Pranckevičienė.

Ji vadovauja keliems tyrimams, kurių tikslas – išsiaiškinti, kokias ilgalaikes pasekmes žmogaus organizmui ir psichikai sukelia persirgimas COVID-19. Ištyrus pacientus, kurie dėl koronaviruso gulėjo ligoninėje, tačiau nebuvo sunkiausios būklės, t.y., jiems nereikėjo reanimacijos, paaiškėjo, kad trečdaliui pacientų atsirado pažintinių gebėjimų sunkumų: klaidos kalbant ir rašant, negebėjimas susikaupti ir t.t. Ketvirtadalis patiria emocinių sunkumų, tokių, kaip nerimas ar nemiga. Mažai daliai ligonių atsirado depresijos požymių, o kai kurie dėl sumenkusių gebėjimų net negali grįžti į savo profesinę sritį.

Britų tyrimai parodė, kad net 60 proc. ligoninėje dėl koronaviruso gulėjusių žmonių turi ilgalaikių sveikatos sutrikimų, kurie gali tęstis net pusę metų ar dar ilgiau. Sunkiomis formomis persirgusių žmonių intelekto koeficientas (IQ) gali sumažėti vidutiniškai 7 balais. Ar šios pasekmės negrįžtamos, kokios priemonės padeda jas įveikti ir kodėl kovidas sukelia dvigubai daugiau komplikacijų, nei kitos infekcinės ligos – pokalbis „Kauno dienos“ studijoje su dr. A. Pranckevičiene.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui

Anonimui portretas
Kaip tu čia greitai IQ lygį nustatinėji, ko gero išmokai skaičiuoti iki 200? Ar skaičiavimo mašinėlę nusipirkai?

nuomone

nuomone portretas
jeigu persirgus covid -19 islieka tokios pasekmes ,tai kas nutiks su tais vakcinuotais eksperimentinem vakcinom?negi 75 proc. debilu?

Judita

Judita portretas
Kaimynė nesunkiai persirgo ir tikrai buvo neskiepyta, bet pasekmės baisios, nepažįsta žmonių. Klausiu ar pažįsti mane ,sako ne, bet tavo balsą pažįstu. Dieną naktį prie jos yra žmogus. Kai artimieji negali prižiūri slaugutė. Juokai menki, Juokitės, kol dar sveiki
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių