„Kauno dienos“ studijoje – gynybos technologijų ekspertas A. Vilkauskas: Rusija stebina

  • Teksto dydis:

Šiandien „Kauno dienos“ studijoje svečiuojasi gynybos technologijų ekspertas, KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto dekanas Andrius Vilkauskas.

Javelin‘ai, stinger‘iai, termobariniai ginklai (arba vakuuminės bombos) – karo Ukrainoje akivaizdoje norom nenorom girdime pavadinimus, kurie daugeliui iki šiol buvo nepažįstami.

„Kauno dienos“ studijoje viešintis A. Vilkauskas išsamiau ir civiliams suprantama kalba papasakos apie šiuolaikinę ginkluotę.

Tačiau ekspertas pripažįsta ir pats suglumęs tikrojo Rusijos armijos veido akivaizdoje.

– Ukrainiečių ir rusų ginklai iki karo iš principo buvo vienodi, sovietų sąjungos laikų. Tačiau išryškėjo vertybiniai skirtumai, kai Tėvynę ginantys ukrainiečiai keleriopai pranoko rusus savo kovine dvasia ir nusiteikimu, – pastebi A.Vilkauskas.

Ilgaamžės korupcijos tradicijos taip pat padarė savo darbą. „Pasaulyje analogų neturintys modernūs rusų ginklai“ įspūdingai atrodo tik animaciniuose filmukuose. Eksperto teigimu, šiuolaikiniame kare reikalinga ne tik moderni ginkluotė, šiuolaikinės ryšio priemonės bei išprusę kariai. Ne mažiau svarbus ir socialinis kontekstas, kokioje aplinkoje augo ir kaip maitinosi būsimas karys, nes frazė „sveikame kūne – sveika siela“ vis dar aktuali ir tokia išliks ateityje.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių