Kauno kelių policijos vadas terorizuoja pavaldinę?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Man pareiškė, kad esu nelojali, kažkoks blogis, ir kad su manimi bus susidorota", – pasakojo Kauno kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus viršininkė Šarūnė Dzimidaitė.

Nualpo komisariate

Pareigūnė iš Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) lygiai prieš savaitę buvo išvežta greitosios pagalbos automobiliu. Kalbinta "Kauno dienos", ji atvirai papasakojo apie darbe jaučiamą nebepakeliamą įtampą ir miglotą ateitį policijoje.

"Kauno dienai" greitosios medicinos pagalbos stoties atstovai patvirtino, kad praėjusį pirmadienį į Kauno VPK, esantį Vytauto pr. 91, vyko greitoji pagalba.

Paaiškėjo, kad po pokalbio su laikinuoju Kauno policijos vadovu Elanu Jablonsku iš jo kabineto išėjusi nualpo pareigūnė Š.Dzimidaitė. Nedelsiant atvykę medikai moteriai suteikė reikiamą pagalbą, tačiau ir kitą dieną ji vis dar varstė gydytojų kabinetų duris.

Nusprendus plačiau pasidomėti šia situacija, paaiškėjo daugybė skandalingų detalių. Per pokalbį telefonu ne kartą apsiašarojusi pareigūnė neabejojo, kad incidentas komisariate – kone pusę metų trunkančios įtampos ir nuolatinių nervų, jiems malšinti geriamų vaistų padarinys.

"Iki šiol sveikatos problemų neturėjau, bet tikriausiai niekam ne paslaptis, kas šiuo metu dedasi Kauno policijoje. Iki šiol dirbau, manęs visur buvo daug, stengiausi. Praėjusių metų liepos mėnesį buvau apdovanota už nepriekaištingą tarnybą. Bet jau spalį prasidėjo iki šiol trunkanti įtampa darbe, o to priežasčių negaliu suprasti", – pokalbį su "Kauno diena" pradėjo Š.Dzimidaitė.

Dėl dirbtinai keliamos įtampos darbe Š.Dzimidaitė prireikė medikų pagalbos. (Evaldo Šemioto nuotr.)

Po apdovanojimo – akibrokštas

Pareigūnė neslepia, kad iš pradžių niekam nesiskundė ir tikėjosi, kad paini situacija išsispręs.

"Man, kaip pareigūnei, kyla labai daug klausimų ir abejonių dėl visko, kas vyksta. Pats Kauno Kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius mane apdovanojo už nepriekaištingą tarnybą. Mano akimis, mes su V.Lukošiumi, dirbdami tuos trejus metus, padarėme daug gerų darbų – tai ir saugaus eismo klasės atidarymas Chemijos gatvėje, puikiai pasisekęs renginys "Kaunas rieda". Man pradėjus vadovauti skyriui atsirado įvairių analizių dėl žūčių ir nelaimių keliuose. Iki šiol, pačiam vadovui išėjus kasmetinių atostogų, neretai jį pakeisdavau. Niekad iki šiol nebuvau gavusi jokio nusiskundimo dėl savo darbo. Jei kildavo koks nors nesusipratimas, jį visuomet spręsdavome kalbėdamiesi. Tačiau spalį staiga viskas pasikeitė", – sunkiai tramdydama emocijas "Kauno dienai" dėstė Š.Dzimidaitė ir pažėrė kritikos tiesioginiam savo vadovui.

Kartais kelių policijos vadovo elgesys nebuvo visiškai tinkantis formaliems pareigūnės ir jos viršininko santykiams.

"Man buvo pasiūlyta ieškotis darbo kitam komisariate, girdėjau apie rengiamus mano metinio vertinimo rezultatus. Man taip pat pareiškė, kad esu nelojali, kažkoks blogis, ir kad paprasčiausiai su manimi bus susidorota. Visa tai, kas vykdoma mano atžvilgiu, pavadinčiau mobingu, ir ne kitaip. Nuolat girdėdavau, kad visa kritika man perduodama neva nuo Kauno policijos vadovybės. Man tikrai baisu dėl savo darbo, dėl mano kolektyvo narių", – apie tai, kokių veiksmų tuos beveik pusę metų sulaukė iš V.Lukošiaus, vardijo pareigūnė.

Svarsto trauktis iš tarnybos

Situacija dėl mikroklimato Kelių policijos skyriuje galiausiai pasiekė ir E.Jablonską, kuris pirmadienį Š.Dzimidaitę pasikvietė pokalbio.

"Žinote, man dar iki tol vis sakydavo, kad turiu prie jo reabilituotis. Nesuprasdavau, ką tai reiškia. Už ką man reikia reabilituotis? Bet man taip niekas ir nepaaiškino. Todėl ta nežinia, baimė, kad kažkas negerai, kėlė daug streso. Važiavau į susitikimą jausdama nerimą. Mano psichologinė būsena nuo spalio tikrai buvo pasikeitusi – į blogąją pusę.

Pats pokalbis su E.Jablonsku buvo šiltas, aš išdėsčiau savo poziciją, pasakiau, kokias kalbas girdėdavau savo atžvilgiu, neva man adresuojamas nuo Kauno policijos vadovybės. Pasikalbėjome konstruktyviai. Aš, žinoma, paklausiau, gal kažkas negerai su manimi, gal sulaukta kokios nors negeros informacijos apie mane. Tačiau E.Jablonskas užtikrino, kad viskas gerai", – pasakojo Š.Dzimidaitė.

Tačiau po pokalbio ji išėjo iš kabineto ir nualpo.

"Kas vyko toliau, nelabai atsimenu, tik atgavusi sąmonę pamačiau, kad aplink daug žmonių", – prisiminė pareigūnė. Paklausta, ar buvo nustatyta rimtų sveikatos problemų, neišsiplėtė: "Yra tam tikrų dalykų. Medikai pasakė, ką reikia pasitvarkyti."

Apie ateitį Kauno policijoje Š.Dzimidaitė kol kas kalba labai miglotai, bet neatmeta ir paties blogiausio scenarijaus.

"Šiandien yra taip blogai, kad blogiau jau būti negali. Tikriausiai nelabai yra kitas variantas, kaip tik pasitraukti iš tarnybos. Liūdniausia, kad aš tik noriu sąžiningai dirbti savo darbą. Labai linkiu, kad nė vienas nepatektų į tokią situaciją kaip aš", – palaužto žmogaus balsu pokalbį baigė pareigūnė.

Grasino vadovų vardu

"Kauno dienos" kalbinta Lietuvos policijos profesinės sąjungos (LPPS) vadovė Roma Katinienė teigė apie Š.Dzimidaitės problemas darbe žinanti. Pareigūnė yra šios profsąjungos narė.

"Šarūnė buvo minėjusi, kad būtent jos tiesioginis vadovas V.Lukošius laido užuominas apie jos ne visai tinkamą darbą, jai grasinama aukštesnių policijos pareigūnų pavardėmis. Tačiau, aiškinantis situacijas, šie žodžiai niekuomet nebuvo kažkuo pagrįsti", – pastebėjo profsąjungos vadovė. Ji neslepia, kad šiame kontekste buvo bandoma žaisti net ir buvusio Lietuvos generalinio komisaro ir jo komandos narių pavardėmis.

R.Katinienė užsiminė, kad jai teko girdėti ir daugiau sunkiai suvokiamų V.Lukošiaus veiksmų pareigūnės atžvilgiu.

"Kartais kelių policijos vadovo elgesys nebuvo visiškai tinkantis formaliems pareigūnės ir jos viršininko santykiams. Kai kurios V.Lukošiaus replikos, kai kurie pokalbiai, darbe keliami klausimai, aptarinėjami kiti asmenys man elementariai prasilenkia su žmogiškąja ir profesine etika", – žodžių nesirinko R.Katinienė.

Pasak profsąjungos vadovės, nuo pat pradžių piršosi mintis, kad ne aukščiausi policijos vadovai reiškė kritiką dėl Š.Dzimidaitės darbo, o dėl nesuprantamų priežasčių pats V.Lukošius pareigūnei perteikė savo interpretacijas.

"Nors apie Šarūnės patiriamą įtampą žinojau nuo šių metų pradžios, tačiau turėjome atsižvelgti į paties asmens norą ir pritarimą visą tai spręsti. Profsąjunga negali imtis veiksmų be asmens noro, kad būtų kišamasi. Galiausiai buvo priimtas sprendimas tai daryti ir aš nedelsdama kreipiausi į laikinąjį Kauno policijos viršininką", – teigė pašnekovė.

Nenori spėlioti

Paklausta, gal turi bent menkiausią įtarimą, kodėl kelių policijos vadovo pozicija savo pavaldinės atžvilgiu staiga pasikeitė, R.Katinienė spėlioti nebuvo linkusi.

"Savo interpretacijų vardyti nenoriu. Manau, kad į šį klausimą geriausiai galėtų atsakyti pats V.Lukošius – ar jis turi pagrįstų pretenzijų dėl pareigūnės darbo ir jo kokybės, ar yra kažkokie asmeniniai interesai", – į vadovo sąžinę tarsi apeliavo ji.

Po R.Katinienės pranešimo laikinasis Kauno pareigūnų vadas pasikvietė pokalbio įtampoje gyvenančią pareigūnę. Tuomet sekė pokalbis ir su tiesioginiu jos vadovu. O kas bus toliau?

Roma Katinienė/Laimio Steponavičiaus nuotr.

"Yra numatytas planas ir tam tikros priemonės. Jei bus matoma, kad Šarūnės tiesioginis vadovas nedaro jokių išvadų ir atsiras mobingo elementų, kad daromas kažkoks psichologinis spaudimas vienokiomis ar kitokiomis priemonėmis, tuomet profsąjunga kreipsis dėl kelių policijos vadovo eliminavimo iš tos terpės. Jei matysime viską krypstant blogiausio scenarijaus link, tikriausiai teks viešinti kai kuriuos faktus, parodant, kas vyksta statutinėje tarnyboje", – užsiminė R.Katinienė ir  pridūrė, kad kol kas į Šarūnės problemas Kauno pareigūnų vadovas žiūri rimtai ir, atrodo, yra pasiryžęs jas racionaliai išspręsti.

Nusiskundimų nesulaukė

E.Jablonskas "Kauno dienai" pateikė atsakymus dėl Š.Dzimidaitės situacijos.

– Kas lėmė, kad daugiau nei trejus metus skyriaus viršininkės pareigas einanti Š.Dzimidaitė pastaruoju metu ėmė jausti įtampą darbe?

– Sunku pasakyti, ši žinia man pačiam buvo naujiena.

– Kodėl iki šiol labai aktyviai besireiškianti, daugybę renginių organizuojanti ir už nepriekaištingą tarnybą apdovanota pareigūnė dėl įtampos susidūrė su sveikatos problemomis?

– Šiuo metu mes tai aiškinamės.

Man taip pat pareiškė, kad esu nelojali, kažkoks blogis, ir kad paprasčiausiai su manimi bus susidorota. Visa tai, kas vykdoma mano atžvilgiu, pavadinčiau mobingu, ir ne kitaip.

– Pakomentuokite, kaip vertinamas Š.Dzimidaitės darbas.

– Nusiskundimų dėl pareigūnės atliekamų pareigų aš asmeniškai nesulaukiau.

– Pirmadienį pareigūnė atvyko su jumis susitikti į Kauno VPK. Šį susitikimą inicijavote jūs. Koks buvo jo tikslas? Apie ką buvo kalbama? Ar per pokalbį jautėte, kad pareigūnė stresuoja?

– Praėjusią savaitę, dar būdamas komandiruotėje, sulaukiau žinių, kad Kelių policijos valdyboje galimai vyrauja netinkamas mikroklimatas. Pats susisiekiau su pareigūne ir pakviečiau pokalbio, kad man pačiam papasakotų, su kokiomis problemomis susiduria. Atėjus pareigūnei buvo matyti, kad jaučiasi įtampa, stengiausi tiesiog nuraminti, pavaišinti kava ir išsiaiškinti, kas tarnyboje kelia stresą. Patikinau, jog situaciją išsiaiškinsime ir atitinkamai įvertinsime, kad pareigūnė ramiai ir toliau noriai vyktų į tarnybą ir, žinoma, rūpintųsi, pirmiausia, savo sveikata. Man atrodo, pokalbis buvo dalykiškas ir konstruktyvus, pareigūnė išėjo iš kabineto nusiraminusi.

– Kaip policijos vadovybė sureagavo į pareigūnės sveikatos pablogėjimą po pokalbio? Kokių veiksmų toliau bus imtasi?

– Pareigūnei išėjus, vos po minutės referentė pranešė, kad pastaroji išeidama suklupo, jai pasidarė negera. Nedelsiant buvo iškviesta medicinos darbuotoja ir greitosios medicinos pagalbos ekipažas. Kol jų laukėme, patys stengėmės jai padėti. Aš pats asmeniškai skambinau jai ir vakare, kad įsitikinčiau, ar viskas gerai, ar reikalinga kažkokia pagalba.

– Ar policijos vadovybė žino, kad Š.Dzimidaitė jau kurį laiką darbe jaučiasi blogai? Ar bandė ką nors daryti? Jei taip, ką?

– Kauno apskrities VPK darbuojuosi nuo spalio, nė karto nesulaukiau nei iš jos, nei iš jos artimos aplinkos skundų ar nuogąstavimų, kad darbe kažkas negerai, kad vyrauja netinkamas mikroklimatas. Kai tik praėjusią savaitę sulaukiau tokių signalų, nedelsdamas susisiekiau su pačia pareigūne.

E.Jablonskas tikino, kad aiškinasi, ar tiesioginis viršininkas nedarė spaudimo pavaldinei. (Laimio Steponavičiaus nuotr.)

– Kokių veiksmų bus imtasi sužinojus, kad Š.Dzimidaitė patiria įtampą dirbdama pas V.Lukošių? Ar jau bandėte išsiaiškinti, kodėl pasikeitė vadovo pozicija jos atžvilgiu?

– Tą pačią dieną pokalbio pasikviečiau ir Kelių policijos valdybos viršininką, kad būtų išklausytos abi pusės, priimti teisingiausi sprendimai. Jau numatėme galimą veiksmų planą, siekiant deeskaluoti susidariusią situaciją kolektyve.

– Gal vadovas kelia įtampą pareigūnės darbo vietoje specialiai, kad galiausiai ji paliktų šį postą?

– Tokios informacijos šiuo metu neturiu, tačiau aiškinamės.

– Ar kada nors anksčiau buvo nusiskundimų dėl V.Lukošiaus ir jo vadovavimo, bendravimo su savo skyriaus darbuotojais?

– Praėjusiais metais buvo atliktas vienas tarnybinis patikrinimas dėl V.Lukošiaus. Tyrimas buvo atliktas gavus duomenų, kad Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas, nesilaikydamas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme įtvirtintų nuostatų, palaiko asmeninius santykius su jam pavaldžia pareigūne. Informacija nepasitvirtino, V.Lukošiui tarnybinio poveikio priemonės taikytos nebuvo.


Komentaras

Vigintas Lukošius

Kauno kelių policijos valdybos viršininkas

Apie trejus metus dirbdama šiame skyriuje Š.Dzimidaitė turi puikias darbo sąlygas, aprūpinta reikiamomis darbo priemonėmis, visada palaikoma mano ir vadovų kolektyvo, nuolat buvo vertinama tik gerai arba labai gerai. Buvo planuotas labai geras ir 2019 m. darbo vertinimas, apie tai buvau informavęs AVPK vadovybę ir pačią pareigūnę.

Atlikdama darbines funkcijas ji turėjo saviraiškos laisvę. Už gerai atliekamą darbą 2019 m. neeilinių vertinimų metu įvertinta labai gerai, apdovanota už nepriekaištinga tarnybą, skatinta papildomomis poilsio dienomis.

Apie tai, kad minėta pareigūnė darbe jaučia įtampą ar turi sveikatos problemų, jokių požymių nei aš, nei kolektyvo vadovai nepastebėjome, iš pačios pareigūnės nusiskundimų negavau. Kas galėjo turėti įtakos blogai pareigūnės savijautai, aš nežinau, kadangi darbinė atmosfera kolektyve yra gera, bendraujama atvirai, iškilusias problemas visada sprendžiame nedelsdami.

V.Lukošius neigia daręs spaudimą pavaldinei. (Laimio Steponavičiaus nuotr.)

Pareigūnė yra labai atvira, visada iškelianti esamas problemas ir siekianti operatyviai jas spręsti, todėl nesuprantama, kodėl nuo 2019 m. spalio mėnesio apie neva jaučiamą įtampą darbe nei man, nei Kauno apskrities VPK vadovybei ji nepranešė.

Patikinu, kad nei anksčiau, nei dabar mano nuomonė dėl pareigūnės kompetencijos nėra pasikeitusi. Tai liudija mano ketinimai jos 2019 m. veiklą vertinti labai gerai.

Atsižvelgiant į pareigūnei sudarytas darbo sąlygas, įvertinimus ir paskatinimus už jos atliekamą darbą, sudarytą teigiamą darbinę atmosferą ir vadovų palaikymą pareigūnė objektyviai darbinės įtampos neturėjo jausti arba man kažkokios aplinkybės yra nežinomos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Šaunuolė pareigūne ,kad netylejo. Dangstytojams vistiek stogai čiuožia ir raudonuoja jie patys. Taip,kad nereikia lialia. Drąsiaus Kedžio istorija pasako viską apie musu Teisėsaugos vingius :) ir jos reputaciją. Gal ir yra žmonių, kurie iš pašaukimo dirba šitą darbą, bet tai tikrai ne Lukošius vien jo fizionomija viską pasako :)

Kas

Kas portretas
Dangsto sita sekso maniaka ? kolegos .?Senai sedetu jei niekas jo nedangstytu. Gaila kad musu teisėsaugoje daug purvo. Kuri pavalyti tik korespondentai sugeba.

Vytautas

Vytautas portretas
Jei viršininkai terorizuoja ir kompromituoja pavaldinius, tai nebus normalaus darbo. Tai užsiriša gordijaus mazgas ir žmogus gauna apleisti mylimą darbą.Ir ateina sodybų tuštėjimų metas.Paprasta priežastis: kodėl žmogus nelaimingas.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių