Kauno miestas ir rajonas tampa vis saugesnis: apdovanojo dešimt kiemų

Šią savaitę apdovanoti konkurso „Saugus kiemas 2021“ nugalėtojai. Kauno miestas ir rajonas policijos pareigūnų bei budrių bendruomeniškų gyventojų dėka tampa vis saugesnis.

Saugumas ir tvarka

Įvažiuoti į daugiabučio kiemą galima tik gyventojams arba jų svečiams. Įeiti į kiemą, juo labiau į laiptines, – irgi tik saviems. Viskas, kas vyksta kieme, matyti lyg dieną net ir naktį, nes jis apšviestas, be to, viskas fiksuojama vaizdo kameromis ir budrių kaimynų akių.

Tokia ir panaši praktika, padedanti apsaugoti turtą, palaikyti ramybę ir tvarką, Kauno mieste ir rajone dar ne itin dažna, tačiau jau patikrinta, o dabar – ir apdovanota.

Siekiant paskatinti gyventojus labiau domėtis tuo, kad vyksta jų kiemuose, nuspręsta išrinkti saugiausių kiemų dešimtuką, nugalėtojais paskelbiant juos visus.

Saugiausiais kiemais pripažinti šie: Ukmergės 9A, T. Masiulio g. 12, J.Gruodžio g. 31, Kalniečių g. 247, Baltų pr. 149, Vėtrungės g. 8, Taikos pr. 63, Griunvaldo g. 4, saugios kaimynystės grupių Vyčio Kryžiaus, K.Sprangausko, Įgulos gatvių Kaune ir Saulės g. 15 Jonučių kaime, Kauno rajone.

„Kauno dienos“ kalbinti nugalėtojai pasakojo, kad, kurdami saugesnę aplinką, ją kartu pavertė ir tvarkingesne, jaukesne, kaimynai geriau pažino vieni kitus.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Prireikė tik postūmio

„Kartais užteka vieno nedidelio postūmio. Mūsų postūmis buvo Darius Joneikis“, – pažintį su Kauno miesto bendruomenės pareigūnu, konkurso „Saugus kiemas“ koordinatorium D.Joneikiu apibūdino daugiabučio namo J.Gruodžio g. 31, kurio kiemas išrinktas vienu iš dešimties saugiausių, atstovas.

„Kai prasideda ilgos kalbos apie ilgas strategijas, dažniausiai nieko neišeina. Pavyksta, kai atsiranda realus žmogus realioje vietoje, turintis realią idėją. Visi namo gyventojai jau seniai kalbėjo, kad reikia pokyčių. Mums reikėjo postūmio, jis atsirado ir sujudėjome. Ir sujudėjome net daugiau nei vien tik saugumo srityje. Viskas prasidėjo nuo kiemo tvarkymo, bet nuspręsta išdažyti ir arką, ir t.t.“, – vardijo Valdas Kilpys, namo saugios kaimynystės grupės koordinatorius.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

J.Gruodžio g. 31 namo teritorijos aptverti neįmanoma, bet gyventojai pasirūpino įrengti šviestuvus, įsijungiančius nuo judesio, susitelkė kaip bendruomenė. „Dvi smagios močiutės, kurios viską mato, yra vertingesnės už 1 000 signalizacijų ir kamerų“, – apie reikšmingą kaimynų indėlį į bendrą visų saugumą kalbėjo kaunietis.

Kameros – nepamainomos

Baltų pr. 149 atstovai pasakojo, kad jų namo gyventojai visuomet rūpinosi saugumu. „Ir ne tik kiemo“, – dar prieš renginį pasakojo bendrijos pirmininkė Regina Žukauskienė. Anot jos, jie vieni pirmųjų mieste aplink namą suformavo žemės sklypą. Tai leido įsirengti automobilių stovėjimo aikštelę.

Vėliau imtasi kitų bendrų darbų, padedančių gyventi saugiau, gražiau ir tvarkingiau. Pernai kaimynų akį patraukė ir saugesnės aplinkos sukūrimo praktinius patarimus bei palaikymą siūlęs „Saugaus kiemo“ konkursas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šiuo metu prie Baltų pr. 149, kuriame yra 81 butas, veikia septynios vaizdo stebėjimo kameros, laiptinės rakinamos, gyventojai daug bendrauja vieni su kitais, keičiasi įvairia informacija. „Jeigu kas nutinka, man iš karto skambina. Aš nuotoliniu iš karto per kameras pažiūriu, kas, kaip, ką. Kameros mums labai padeda“, – teigė pirmininkė.

Vaizdo kameros, anot jos, praverčia net ir į įvykius toliau nuo namo pakliuvusiems žmonėms. „Buvo muštynės, ir kameros viską praktiškai padėjo išaiškinti. Viena mūsų kamera fiksuoja ir Baltų prospektą, įvažą, užtvarą“, – sakė R.Žukauskienė.

Visi namo gyventojai jau seniai kalbėjo, kad reikia pokyčių. Mums reikėjo postūmio, jis atsirado ir sujudėjome.

Pasitempti skatina kaimynai

Aleksote taip pat yra itin saugus kiemas. Jis driekiasi per tris gatves.

„Priimame pagalbą, bet ir patys rūpinamės savo saugumu. Ieškome įvairesnių būdų, kaip galėtume tapti saugesni. Ir kameras esame įsirengę vieni, kiti. Kas ką sugalvojame. Mes su kaimynais apgenėjome gyvatvores, kad būtų geresnis matomumas“, – pavyzdžių pateikė susivienijusių saugios kaimynystės Vyčio Kryžiaus, K.Sprangausko Įgulos gatvių Kaune grupių atstovė Gintarė Pažėrienė.

Ji pridūrė, kad šių gatvių, kuriose stovi nuosavi namai, gyventojų stiprybė – kad susibūrė daug bendraminčių. Juos suvienijo bendras tikslas – gyventi saugiau. „Vienas žmogus gal ir nesugalvotum tiek visko imtis. Bet pasidalijame vieni su kitais patirtimi. O, jau jie kažką pasidarė. Ir man reikėtų. Taip besišnekėdami ir nuveikėme nemažai visiems naudingų darbų. Neapsnūsti, judi, kažką darai“, – kalbėjo G.Pažėrienė.

Aukščiausios klasės signalizacijos ir apsaugos sistema būtų galima vadinti ir kaimynus bei jų augintinius. Nuosavų namų kvartaluose dalis automobilių yra statomi ne aptvertuose kiemuose, o prie jų. „Saugi kaimynystė reiškia, kad kaimynas mato, jeigu aš tuo metu nematau. Be to, gyvenvietėje labai jaučiasi, kai šunys, išgirdę kažką įtartino, sukyla“, – pridūrė Narsiečių bendruomenės atstovė.

Jos manymu, tai patvirtina ir policija, labai veiksmingi yra įspėjamieji, informaciniai ženklai. Tokios iškabos kaip „Saugi kaimynystė“, „Jus stebi vaizdo kameros“, o dabar ir ženklas „Saugus kiemas 2021“ tikrai atbaido bent dalį negerų ketinimų turinčių asmenų, kaip ir informacija apie budrius konkrečios gatvės ar namo gyventojus, skleidžiama socialinėje erdvėje ar žiniasklaidoje.

Mokytis iš klaidų

“Ačiū už teisingą pasirinkimą“, – aktyvistams, besirūpinantiems savo ir kaimynų saugumu, dėkojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pavaduotojas, laikinai einantis viršininko pareigas Darius Pliavga.

Jis linkėjo, kad iniciatyvos toliau tęstųsi ir plėstųsi, kad atvejai, kai nepavyksta užkardyti nusikaltimo, nesumažintų entuziazmo. „Turime mokytis iš klaidų. Dedame dideles pastangas“, – apie bendruomenės, Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnų darbo specifiką, jų darbą naktimis, naudojamus dronus su termovizoriais, kitokias naujoves pasakojo D.Pliavga.

Po padėkos kalbų – apdovanojimai. Dešimt saugiausių kiemų puoš specialios informacinės lentelės „Saugus kiemas 2021“, kurias pagamino judėjimo „Stabdyk nusikalstamumą“ Kauno regiono skyrius. Visi nugalėtojai paskatinti ir įvairiais prizais. Tai vaizdo stebėjimo kameros, apšvietimo ir kitokios saugumo priemonės.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kiekvienam konkurso „Saugus kiemas 2021“ koordinatoriui įteikta po 298 eurų vertės apsaugos sistemą MD GUARD, tinkančią automobiliui, dviračiui, paspirtukui (ačiū UAB „Monitoringo centras“, apsaugos sistemos „Sherlog“ atstovams Lietuvoje).

Kiekvienam kiemui nugalėtojui atiteko 200 eurų UAB „Kesko Senukai“ įmonės dovanų kuponai (finansavo UAB „Krasto Auto“), taip pat apšvietimo lempos su judesio davikliais (tuo pasirūpino Kauno miesto savivaldybė).

Prie sveikinimų prisideda ir dienraštis „Kauno diena" bei radijo stotis „Tau“ – informaciniai konkurso partneriai, taip pat ir kiti projekto partneriai: BTA, COMPENSA, „Inchcape“.

Dalijosi patirtimi ir patarimais

Konkursą „Saugus kiemas 2021“ organizavusio Kauno apskrities VPK tikslas – sustiprinti atsakomybės jausmą, padėti susiburti gyventojams, kartu pasidalyti patirtimi, žiniomis, kaip sukurti saugią aplinką.

Kauno policijos duomenimis, 2021 m. Kauno apskrityje buvo apvogta daugiau šiek tiek daugiau nei 600, užpernai – 800 automobilių. Vagystės dažnai įvyksta neapšviestuose, vaizdo kameromis nestebimuose kiemuose. Tamsa vagims suteikia daugiau drąsos, o kartu ir apsaugą nuo aplinkinių akių.

Vienintelė sąlyga norėjusiems dalyvauti konkurse „Saugus kiemas 2021“ – suburti komandą bent iš dešimties kaimynų, kurie daugiabučių ar nuosavų namų kiemuose laiko savo automobilius, ir imtis priemonių kiemui apsaugoti. Bendromis pastangomis bandant apsaugoti kiemą apsaugomi ir namai, o kartu, kas itin svarbu, sutelkiami kaimynai.

Anot konkurso „Saugus kiemas“ komisijos pirmininko, Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos viršininko Remigijaus Stuko, vienas lauke – ne karys, o suvieniję jėgas gyventojai gali nuveikti didžiulius darbus, tai įrodė ir šis konkursas.

Iš viso konkurse dalyvavo 26 komandos. Kauno miesto bendruomenės pareigūnas, konkurso „Saugus kiemas“ koordinatorius D.Joneikis „Kauno dienai“ sakė, kad jį net nustebino kai kurių kiemų investicijos į saugumą. „Nepagailėta ir kelių tūkstančių eurų. Gyventojai kartu pasirūpino įdiegti naujas vaizdo stebėjimo kameras, teritorijos apšvietimą ir t.t.“, – skaičiavo D.Joneikis.

Tarp efektyviausių priemonių – jau minėtas teritorijos stebėjimas vaizdo kameromis, laiptinės užraktų įdiegimas, teritorijos aptvėrimas ir apšvietimas. Kai kuriuose daugiabučiuose visą parą fiksuojama, kas vyksta laiptinėse, pavyzdžiui, prie lifto. Kai kur be kodo ar pultelio į kiemą nepavyks ne tik įvažiuoti, bet ir įeiti. Vienur vaizdo stebėjimo kamerų vaizdus seka patys gyventojai, kitur tai patikėta saugos tarnyboms.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Konkurso komisija vertino ir technines priemones, pasirinktas kiemo apsaugai, ir gyventojų bendruomeniškumą, bendravimą tarpusavyje bei su policijos pareigūnais.

„Techninių priemonių ir gyventojų tarpusavio ryšys yra vienodai svarbu“, – kalbėjo D.Joneikis. Didžiulis skirtumas, kai gyventojai vieni kitus pažįsta, aktyviau bendrauja tarpusavyje tiesiogiai, socialinių tinklų grupėse. Tai nieko nekainuoja, bet, kalbant apie saugumą, duoda gerų rezultatų.

Konkurso, paskelbto dar pavasarį, metu, kaip pastebi pareigūnai, kiemų saugumas gerėjo įvairiais būdais. Vienur reikalinga infrastuktūra jau buvo sukurta anksčiau, tačiau didelis saugumo šuolis pasiektas labiau pradėjus bendrauti kaimynams. Kitur daugiau dėmesio prireikė techninėms priemonėms. Rezultatas visais atvejais – didesnis saugumas kiemuose, kartu – ir visame mieste bei Kauno rajone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
keista, kad visi buvę komentarai ištrinti.Kam užkliuvo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių