Kauno paveldosaugininkų vadas: kiek dar mieste yra tokių uždelsto veikimo bombų?

Kauno architektūros ir paveldo bendruomenė suglumusi: tarpukario architektūros perliukų prismaigstytoje gatvėje kyla akį rėžiantis antstatas. Pasirodo, projektas palaimintas prieš devynerius metus.

Kauno architektūros ir paveldo bendruomenė suglumusi: tarpukario architektūros perliukų prismaigstytoje gatvėje kyla akį rėžiantis antstatas. Pasirodo, projektas palaimintas prieš devynerius metus. V.Putvinskio g. 45-asis daugiabutis, nors ir statytas tarpukariu, nėra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Vis dėlto jis įsilieja į vienos savičiausių miesto gatvių perspektyvą. Daug kam kliūva ne tiek pastato ūgtelėjimas, kiek keista jo kepurė – lenktas stogas. Nors galutinį vaizdą pamatysime, kai bus baigtos statyti fasado sienos, jau dabar trimituojama, kad tai ne pats geriausias pavyzdys. Tai pripažįsta net ir tie specialistai, kurie 2004 m. padėjo laiminančius parašus po šiuo projektu. Vakar Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinis padalinys pranešė pradėjęs tyrimą dėl galimai neteisėtų pareigūnų veiksmų.

Svaigedas Stoškus
Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjas

Atvažiavome apžiūrėti sklypo, kuriame bus statomas VDU pastatas, ir nustėrau, kai šalia pamačiau ant seno namo kylantį antstatą. Kaip paklausiau saviškių, kas čia, jie sako: "Viskas suderinta." Suradau projektą, žiūriu, kad jis darytas beveik prieš dešimt metų. Paklausiau savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus, kaip jam, kovojančiam už tarpukario architektūrą, kilo ranka leisti įgyvendinti tokius projektus. Jis atsakė, kad derino ne jis, o kiti specialistai. Šis antstatas – tikra tragedija. Tokio tipo stogų tarpukariu niekada nebuvo! Deja, atšaukti jau neįmanoma, jei taip būtų, tektų atlyginti nuostolius savininkams. Traukinys jau nuvažiavo, bet viešumas reikalingas – miestas turi žinoti savo "herojus". Kiek dar tokių uždelsto veikimo bombų Kaune?

Nerijus Valatkevičius
Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas

Man nepatinka, kada Senamiestyje, Naujamiestyje atsiranda "paminklų sau". Kitaip tariant, kažkokia ypatinga architektūra. Šis antstatas man buvo naujiena. Jis buvo derinamas ne su manimi – tada tikriausiai dar nebuvau skyriaus vedėjas. Ar Kaune yra daugiau analogiškų projektų? Nežinau, reikėtų peržiūrėti dokumentus. Kita vertus, išduotą statybos leidimą nėra taip paprasta atšaukti. Tai nereiškia, kad nė vieno pastato negalima aukštinti. Buvo tokia nuostata, kad į kiemo pusę stogas gali būti pakeltas, įrengiant langus, kad palėpė būtų išnaudota. Namo priekyje stogas paliekamas toje pačioje vietoje. V.Putvinskio g. 45-ojo namo atvejis – pavyzdys, kaip nereikia daryti. Juk namas stovi ne vienas pats sau, kad galima būtų ant jo angarus statyti. Tik teismo keliu galima naikinti galiojantį statybos leidimą. Bet ar gali institucija, kuri pati išdavė leidimą, reikalauti jį panaikinti. Reikėtų įrodyti, kad kažkas kažką pažeidė. Vien motyvo – negražu – neužtenka. Tiesa, gretimame sklype planuojama statyti naują VDU pastatą, gal šis antstatas tada mažiau kris į akis.

Irma Grigaitienė
Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėja

Gali būti, kad aš suderinau šio pastato rekonstrukcijos projektą, kai dar dirbau Kultūros paveldo departamento Kauno teritoriniame padalinyje. Tai buvo taip seniai. Dabar, kai žiūriu, stogas atrodo drastiškai. 2004 m. buvo priimtini stogų, nueinančių tolyn nuo fasado, variantai. Tada atrodė tinkami, bet dabar tai man nepatinka tai, ką aš suderinau. Savininkai beveik 10 metų nieko nedarė, o dabar daro? Kai prisižiūriu visokių pavyzdžių, tokių kaip Kauno "stiklainis", tokio projekto šiandien gal ir nesuderinčiau. Tada projektas buvo suderintas ir leista statyti antstatą, nes pastatas, matyt, nebuvo kuo nors ypatingai vertingas. Tikriausiai buvo ir kažkokių ekspertų išvados – nesivadovauji vien savo nuomone. Be to, projektas buvo derinamas ne vien su manimi.

Raimonda Razulevičienė
V.Putvinskio g. 45-ojo namo rekonstrukcijos projekto vadovė architektė

Pastato savininkai susigriebė labai vėlai, jie kol kas su manimi autorinės sutarties dėl statybos priežiūros nesudarė. Kas pasiūlė lenktą stogą – aš ar pageidavo užsakovai, negaliu atsakyti, nes tai buvo taip seniai. Aš, kaip architektė, kūriau, ir tiek. Kaip lenktas stogas gali netikti? Padariau taip, kaip man atrodė priimtina ir reikalinga. Tuo metu tai buvo pateisinama, priimtina. Buvo atlikti istoriniai tyrimai, projektas suderintas, išrašytas statybos leidimas. Jei reikėtų projektuoti dabar, situacija būtų kitokia, nes jau yra pasikeitęs Naujamiesčio reglamentas, sprendimus nulemtų kitokios taisyklės. Galbūt būtų kitaip. Tačiau savininkai turi statybos leidimą ir turi teisę įgyvendinti 2004 m. projektą. Projektuojant tada buvo numatyta, kad tai bus biuro patalpos. Ką jie padarys dabar – negaliu prognozuoti, nes kol kas nedalyvauju procese. Anksčiau užsakovai buvo fiziniai asmenys, dabar jie pasikeitę.

Rimgaudas Miliukštis
Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas

To projekto nelabai prisimenu. Sako, yra mano parašas, vadinasi, derinau jį. Reikėtų naujai pasižiūrėti į dokumentus, į atliktą ekspertizę. Turbūt buvo pritarta atsižvelgiant į ekspertizės išvadas. Tik pamenu, kad tą namą buvo numatyta plėsti, šalia statant priestatą – bet tam nepritarta. Žiūrint šios dienos akimis, namo vaizdas pasirodė žiaurokas. Išsigandau, kad namo šone, kur ugniasienė, antstatas bus stiklinis. Tačiau mane nuramino, kad ši antstato pusė bus pratęsta mūrinė, nutinkuota. Tik iš priekio bus langai. Reikėtų tikrinti, ar nėra kokių nors nukrypimų nuo projekto, nes antstatas gatvės pusėje turėtų būti atitrauktas. Tada buvo daroma daug lenktų stogų, tokia buvo mada. Kadangi statoma šiandien, projektą galbūt buvo galima šiek tiek pakoreguoti, atsisakant lenktumo. Dabar rengiant Naujamiesčio reglamentą norima nustatyti, kad Naujamiestyje išvis nieko naujo negalima įvesti. Jei toks V.Putvinskio g. 45-ojo namo projektas būtų derinamas šiandien, į tai būtų žiūrima kitaip. Ne dėl to, kad negražu, o dėl to, kad po "stiklainio" skandalo atsirado "paveldinė" baimė. Tačiau nebūtina vadovautis vien nepriimtinais pavyzdžiais. Mano nuomone, negalima sustabdyti gyvenimo, užfiksuoti vieno laikotarpio. Juk ir Muzikinis teatras, ir Rotušė buvo perstatyti. Taip, yra išimtiniai atvejai, kada tikrai pastatai turi likti autentiški, tokie namai tam ir yra įtraukti į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Gintaras Prikockis
Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas

Darbas dar nebaigtas, fasadų architektūrinių sprendimų dar nesimato, bet dabar jis atrodo provokuojantis. Tai tarsi kakofonija su pastato apatine dalimi. Antstatas prijungtas neharmoningai. Ar tikrai šis projektas suderintas? Tokią stogo formą, girdėjau, grybuku vadina. Lenktas stogas – ryškus naujadaras V.Putvinskio g. Pavyzdys ne pats geriausias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Greta.

Greta. portretas
Keisti ir atnaujinti yra būtina, bet stulbinantis visų pasimetimas ir nežinojimas kas už ką pasirašė ir patvirtino veda truputi į neviltį, jėėga :) Geriausias Gerb. Rimgaudo Milukšaičio komentaras " Tada buvo daroma daug lenktų stogų, tokia buvo mada." Žvelgiant iš architektūrinės pusės, ar tikrai verta sekti mada? čia ne medžiagos skiautelė, kurią užsimanius perkirpai ir susiuvai kitaip, pastatas turi išliekamąją vertę. Gal neverta sekti mados, o geriau atlikti nuoseklesnį tyrimą ir priimtį racionalų sprendimą, ne katalogo ar "dabar tai ant bandos" pagalba? Architektės neatsakomybė irgi stulbinanti - pasakė tai ir darau. Vau... Tikiuos į tokius projektus bus žvelgiama atidžiau ir atsakingiau ateityje. Kitaip, po 10ties metų gresia Kauną paversti cirko aikštele, be jokio intelektualaus tęstinumo architektūroje.

tomasG

tomasG portretas
keista, negi mieste dabar nieko negalima atnaujinti? pastatyti? negi liks Kaunas visa laiko Sovietmecio "paveldu". Nekeiskime nieko, neleiskime nieko statyti! supusim ir nugriusim tam savo mylimam Kaune♥! BAISUMA!

kilo klausimas

kilo klausimas portretas
o tai kaip dabar bus, jei kiti gyventojai to pacio namo nores lygiai taip ar kitaip paaukstinti stoga?Nederins projekto?Ar derins?
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių