Kauno paveldosaugos vadą sužavėjo Talino stiklainis

Kauno paveldosaugos vadas Svaigedas Stoškus pasižadėjo anekdotų apie estus daugiau nepasakoti. Savo akimis įvertinęs Estijos sostinės architektūrą, jis žemai lenkiasi: kauniečiams iki estų lygio – labai toli.

Kauno paveldosaugos vadas Svaigedas Stoškus pasižadėjo anekdotų apie estus daugiau nepasakoti. Savo akimis įvertinęs Estijos sostinės architektūrą, jis žemai lenkiasi: kauniečiams iki estų lygio – labai toli.

Papuvę geriau nei plastikiniai

Neseniai nuvykęs į komandiruotę Taline, Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vedėjas S.Stoškus turisto žvilgsniu išnarstė Talino senamiestį ir naujamiestį.
"Man buvo šokas gerąja prasme. Negalėjau patikėti, kad taip estai tvarkosi. Ėjome su kolega ir ieškojome plastikinių langų – neradome! Matėme ne tik atnaujintų medinių, bet ir senų papuvusių medinių langų. Bet geriau tokie nei plastikiniai. Jei tebėra medis gyvas, tepa ant viršaus dažus", – įspūdžiais dalijosi KPD atstovas.

S.Stoškus sutinka, kad seni mediniai langai neefektyvūs šilumos atžvilgiu, tačiau pagarba senovei – aukščiau už praktiškumą. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Talino senamiestyje bemaž nesimatė šiuolaikinių į stogą sumontuotų stoglangių – kai kur tik tūriniai švieslangiai, nežinia kada atsiradę: šiais laikais ar tada, kai statytas pats namas.

Stiklas paryškina mūrą

S.Stoškus buvo sužavėtas ne vien senųjų statinių restauravimu, priežiūra, bet ir šiuolaikinių namų kaimynyste ar antstatais bei priestatais. Kaune kyla daug diskusijų, ar galima prie seno namo lipdyti kad ir stiklinį tūrį, Estijos pavyzdžiu KPD Kauno teritorinio padalinio vedėjas nedvejoja. Šiuolaikiška architektūra Estijos sostinės senų namų apsuptyje, S.Stoškaus įsitikinimu, ypač darniai ir skoningai skamba.

"Talino senamiestyje elgiamasi konservatyviau nei pas mus – plastiko čia nepamatysi. O naujamiestyje pas juos elgiamasi liberaliau", – įvertino KPD atstovas. Jis patikslino, kad į iki Antrojo pasaulinio karo statytų namų terpę įsileidžia tik aukšto lygio šiuolaikinę architektūrą.

S.Stoškus įsiamžino prie lietuvių vadinamojo Talino stiklainio. Žvelgiant iš priekio atrodo, kad jis panašus į Kauno Laisvės al. 90-ąjį namą: ant dviejų aukštų mūrinuko tarsi užkeltas masyvus stiklo antstatas.

Iš tikrųjų šis stiklo tūris daug didesnis ir tai ne antstatas, o priestatas, kuris prisišliejo prie kuklaus mūrinio dviaukščio namo.
"Galima atrasti paralelių su Kauno stiklainiu. Galbūt Talino pastatas labiau išbaigtas, labiau atitrauktas nuo senojo fasado, bet, žiūrint iš toliau, atrodo, kad stiklas ir mūras – vienoje plokštumoje. Naujas pastatas paryškina senąjį", – komentavo S.Stoškus.

Pripratus pradėjo patikti

"Mes su kolega vadinamuoju stiklainiu žavėjomės. Pasirodo, galima viską suderinti. Kita vertus, prie architektūros akis pripranta. Mano akiai reikėjo priprasti prie naujojo prokuratūros pastato Vilniuje. Kuo toliau, tuo labiau jis man patinka", – komentavo S.Stoškus.

Kauniečiams ir visiems lietuviams, S.Stoškaus nuomone, iš estų reiktų pasimokyti visų pirma patriotizmo. Kad šiuolaikinė architektūra būtų įsileista į saugomas paveldo teritorijas, pasak jo, architektūra turi būti kokybiška. Be to, esą reikia surasti tokį sprendimą, kuris tiktų ir visuomenei.

S.Stoškaus teigimu, būtų galima diskutuoti ir apie Laisvės al. kai kurių senų namų aukštinimą, tačiau pirmiausia jis siūlo sutvarkyti, įkurdinti pirmus aukštus, kur nestinga tuščių vitrinų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Yra skirtumas

Yra skirtumas portretas
Kur senas (menkavertis) pastatas tarp stiklainių ir kur stiklainis tarp senų (vertingų) pastatų.

Vykintas

Vykintas portretas
Reiketu dar giliau pasidometi. Yra dar ir stiklainis buvusiame pramoniame rajone Leningrand mnt. Uz ji architektai gavo ir Europini pripazinima. O kokie sprendimai Rotermani kvartele besiribojanciame su senamiesčiu... Iš seno gamyklų kvartalo padarytas naujas _ sena ir nauja, senoviniai pastatai ir modernizmas. Mokytis ir mokytis lietuviams, o apkerpėjusiems paveldosauginikams nors paziopsot, kad įgautų kokį nors supratimą apie architektūrą...

Domas

Domas portretas
Talino stiklainis labai skiriasi nuo nelemto Kauno stiklainio. Kadangi stiklainio fasadas yra atitrauktas nuo senojo pastato fasado, susidaro įspūdis, kad stikalnis stovi už senojo namo. Tas matosi ir nuotraukoje, o realybėje dar ryškiau. Dėl to tas sugyvenimas negadina vaizdo,kaip yra Kaune. Architektų vaidmuo labai svarbus, linkėtina jiem sėkmės ir nepasiduoti piniguočių gundymams darkyti miestą ir niokoti gamtą.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių