Kauno rajone – daiktų mainytuvės: šiemet jos buvo itin gausios

  • Teksto dydis:

Kauno rajono gyventojai surengė daiktų mainytuves. Žmonės iš savo namų nešė viską, praneša LNK.

„Kas vienam gali būti šlamštas, kitam – tikras lobis“. Su tokiu šūkiu šiemet prasidėjo Kauno rajone, Ramučiuose, vykusios daiktų mainytuvės. Idėja senus ir nenaudojamus daiktus prikelti antram gyvenimui kilo iš emigracijos JAV grįžusiems Ramučių gyventojams. JAV populiari daiktų mainymosi tradicija, tikimasi, prigis ir Lietuvoje.

„Mes Amerikoje gyvenome, ten būdavo toks namo išpardavimas. Žmonės išsinešdavo daiktus ir ten po dolerį ar du parduodavo. Pagalvojome, kodėl ne. Daiktų pilna, vaikai auga, o rūbų lieka“, – sakė iš emigracijos JAV grįžusi Ramučių gyventoja Gitana Jurevičienė. 

Mainytuvės, vykstančios trejus metus, šiemet vadinamos gausiausiomis.

„Rankų darbo aksesuarai, mažoms ir didelėms karalaitėms ir karalaičiams. Lietos sojų žvakės, plaukų lankeliai, segtukai, taip pat namų kvapai, interjero detalės - papuošalinės“, – pasakojo Ramučių gyventoja Evelina Kerežienė.

Mainytuvių metu gyventojai gali įsigyti ne tik daiktų, bet ir turiningai praleisti laisvalaikį. Šiemet bendruomenė sugalvojo edukaciją patiems mažiausiems – pajodinėti su tikru žirgu.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Kažką parduodi ir nusiperki. Vaikai pažaidžia, ir muilo burbulai, ir pajodinėti, tikrai smagu“, –  teigė G. Jurevičienė.

Žirgas Ramučiuose ne tik pramoga, bet ir turėjo specialią funkciją. Buvo mainytuvių kvieslys.

„Važiavo per visus Ramučius arklys su karieta ir visus kvietė keltis ir ateiti“, – akcentavo mainytuvių organizatorė Greta Varnaitė –Venskienė.

Kad visiems būtų veiklos, šventėje pasirodė ir baltasis lokys.

„Esu baltasis lokys, kviestinis svečias. Turiu parodyti savo sauso ledo programą, diskoteką, pūsti muilo burbulus, bendrauti su vaikučiais“, – pasakojo Ramučių kultūros centro atstovas Žygimantas Juška.

Į išskirtinį renginį rinkosi ne tik vietiniai žmonės, važiavo ir iš kitų vietų.

„Kiek toliau gyvename – Karmėlavoje. Vaikams labai daug veiklos: muilo burbulai, batutai“, – sakė kalbinta šventės dalyvė.

„Įsigyti vertingo, gražaus ir pigaus“, – pasakojo kalbintos dvi moterys.

Griežtų mainymosi taisyklių šiemet nebuvo. Mainyti galima buvo bet ką. Svarbu, kad daiktai dar būtų naudojami, tvarkingi – nesulūžę. Organizatoriai sako, kad įdomiausias išmainytas daiktas buvo tas, kad vietinės kepyklėlės kepėjai išmainė savo ką tik iš krosnies ištrauktą šimtalapį į kaimynų turėtą porcelianinį indą, kurį kaimynas taip pat pats gamino savo rankomis.

„Žmonėms būtų linksma susirinkti, pabendrauti kaimyniškai, čia yra apie tai, apie bendravimą kalba“, – sakė G. Varnaitė- Venskienė.

Šiemet šventė buvo ne vienoje vietoje, o išdėstyta per visą rajoną, kad kuo daugiau kaimynų prisijungtų.

„Čia ir yra esmė, kad po visus Ramučius. Tau nieko nereikia daryti, tu išsinešei iš savo garažo, parodei socialiniame tinkle, kuo prekiauji ar daliniesi ir kvieti pas save. Pravažiavus pro visus „taškus“, žmonės dėkoja, ir sako, kad smagu – matyt tokios iniciatyvos reikia“, – pabrėžė G. Varnaitė- Venskienė.

Ramučių mainytuvių metu žmonės dovanojo, daiktus pirko, kitaip dalinosi tarpusavyje. Trečią kartą vykusią šventę žadama organizuoti ir toliau. Tačiau planuojama tą daryti ne kasmet, o kas dvejus metus, kad prisikauptų dar daugiau originalių daiktų, kuriuos būtų galima išmainyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Domas

Domas portretas
Jolanta,matyt durnaropiu paedus bus....

Jolanda

Jolanda portretas
Nesąmonė, pati didžiausia!!!! Juk paėmus svetimą seną daiktą iš svetimų namų, parsineši ir tų namų biosroves.........., o gal ir ligas???????? Išmeskit senus trantus!!!!!!! Sočiai - naujų ir nebrangių!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių