Keičiami mokyklų pavadinimai – gali kilti nesusipratimų

Naujaisiais mokslo metais kai kurių Kauno švietimo įstaigų laukia pokyčiai: dėl vykdomų reformų jungiamos mokyklos, keičiasi ir jų pavadinimai. Dėl pavadinimų gali kilti ir nesusipratimų.

A.Smetonos vardas neišnyks

Dar metų pradžioje Kauno miesto taryba nusprendė, kad Antano Smetonos gimnazija bus sujungta su „Varpo“ gimnazija. Reorganizavus šią ugdymo įstaigą, atlaisvinamas Geležinio Vilko g. 8 pastatas, kur iki šiol veikė gimnazija. Jį ketinama perleisti KTU licėjui.

Tuomet buvo nuspręsta, kad naikinamas ir A.Smetonos gimnazijos pavadinimas ir jo neliks Kauno švietimo įstaigų žemėlapyje, o šios gimnazijos mokiniai jau gaus „Varpo“ gimnazijos atestatą. Tačiau paskutiniame Kauno miesto tarybos posėdyje, vykusiame vasarą, pirmojo Lietuvos prezidento vardas rezervuotas kitai mokyklai. Tad nuo ateinančių mokslo metų A.Smetonos gimnazija jau veiks Rokuose.

Kai kurie miestiečiai tikina, kad toks pavadinimų kaitaliojimas sukels painiavos, nes buvusi A.Smetonos gimnazija veikė visai kitame Kauno gale, nei yra Rokų gimnazija, kuriai suteiktas šio prezidento vardas.

„Keistai atrodo, kad vieną gimnaziją naikina, bet kitai mokyklai iš karto duoda tą patį pavadinimą. Jei jau kartą nusprendė, kad miestui nereikia A.Smetonos gimnazijos, kam reikia mėtytis ir dabar tokį pavadinimą suteikti Rokų mokyklai? Yra daug kitų Lietuvos asmenybių, kurios nusipelnė būti pagerbtos ir turėti savo vardu pavadintą mokymosi įstaigą. Dabar tik bus nesusipratimų, nes žmonėms A.Smetonos gimnazija dar ilgai iš įpročio bus Geležinio Vilko gatvėje, o ne Rokuose“, – kalbėjo į redakciją parašiusi kaunietė Gražina.

Problemų nemato

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė „Kauno dienai“ aiškino, kad esą yra net kelios priežastys, kodėl Rokų mokyklai suteiktas būtent A.Smetonos gimnazijos vardas.

Nuo šių metų rugsėjo 1-osios Kaune bus tik viena Prezidento A.Smetonos gimnazija – Rokuose.

„Viena jų – Kauno Antano Smetonos gimnaziją prijungus prie „Varpo“ gimnazijos, nebeliktų ugdymo įstaigos, turinčios tokį garbingą pavadinimą. Atsižvelgta ir į Rokų gimnazijos bendruomenės norus. Jie pasiruošę perimti reorganizuotos gimnazijos pavadinimą, puoselėti ir tęsti tradicijas ir po savo stogu perkelti Kauno Antano Smetonos gimnazijos muziejaus ekspoziciją“, – aiškino švietimo srities specialistė.

Pasak jos, nesusipratimų dėl pavadinimų kilti neturėtų. „Nuo šių metų rugsėjo 1-osios Kaune bus tik viena prezidento A.Smetonos gimnazija – Rokuose. Kalniečiuose Kauno A.Smetonos gimnazijos nebeliko. Ji prijungta prie „Varpo“ gimnazijos. Dvi bendruomenės su vienu pavadinimu – „Varpo“ gimnazijos – susijungs jau šių metų rugsėjį“, – pridūrė O.Gucevičienė.

Pokyčių ir daugiau

Minėtame Kauno tarybos posėdyje nuspręsta keisti ir dar vienos švietimo įstaigos pavadinimą. Pritarta, kad Kauno specialioji mokykla nuo šių metų rugsėjo bus pervadinta į Šv.Roko mokyklą.

„Specialiosios mokyklos pavadinimas keičiamas atsižvelgiant į švietimo ir mokslo ministro rekomendaciją mokyklų pavadinimuose nebevartoti žodžio „specialioji“. Šv.Roko mokyklos pavadinimas parinktas bendruomenės pageidavimu.

Nuo pat mokyklos įkūrimo čia vadovaujamasi krikščioniškomis vertybėmis, rūpinamasi neįgaliais vaikais. Jiems teikiama visokeriopa pagalba ir globa, o Šv.Rokas krikščioniškoje kultūroje yra ligonių globėjas. Mokyklą pavadinti šiuo vardu gautas ir Kauno arkivyskupijos metropolito Kęstučio Kėvalo sutikimas“, – komentavo Švietimo skyriaus vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikrai

Tikrai portretas
idiotai, buvo 48-oji, poto vadino Kalniečių, veliau Smetonos, dabar kažkokio varpo, kokia nepagarba švietimo įstaigai. Ir adresas G. vilko g 28, o ne 8 ziopliai.

Ghh

Ghh portretas
Sistemingai ES komunistai naikina Lietuvos praeitį. Naikina Lietuvą. Tik kvailelis gali to nesuprasti.

Ne tik mokyklas peržiūrėkite

Ne tik mokyklas peržiūrėkite portretas
O kokia akademinė bendruomenė pas jus? Radau įsipaišiusią Prie komunikacijos ir vadybos profesorę Virgutę...juokiausi. Bobutė pasiklydusi politinės ekonomijos laikmetyje ir šiek tiek dar sugeba pašokdinti studentes, kad jos parašytų naujesnių tekstų ir sutvarkytų duomenis, surinktus nepatikimas ir taip, kai Virgutei užsakė pinigų dalintojai ir kaip pareiškė pageidavimą, kad ta statistinė analizė atrodytų. Radau dr laipsnius gavusias dar apie 2007-2009 m dvi vargšes pažodžiui nusirašiusias kitų autorių tekstus apie komunikaciją ir nurodžius iasi, kad tai jų autorystė. Radau vadovėlį apie komunikaciją parašiusi vargšą iš VDU...pažodžiui nusirašęstekstą ir pateikęs kaip savo. Vargšas nabagas...lakstymas ir pas vieną kvalifikuotą ekonomistų į Vilnių ir imdamas jos darbus pateikinėjo kaip savo...ištisa gvardija apsivogusiųjų. O plagiatas yra baudžiamosios teisės sritis. Ne tik prif ir dr bei habil.dr laipsniai atimami. Susimokėti teks. Daug. Labai daug.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių