Kūrybos idėjų šaltinis – „Kauno dienos“ antraštės

  • Teksto dydis:

Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklos skulptūros ir keramikos pedagogai kartu su savo mokiniais įkvėpimą rado laikraščio puslapiuose. V.Kudirkos viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyriuje eksponuojamoje parodoje – molinės kompozicijos, iliustruojančios „Kauno dienos“ publikacijų antraštės.

Idėją padiktavo šių dienų gyvenimo būdas ir tempas, kai amžinai skubantis skaitytojas nesigilina į rašinių turinį, o tik užmeta akį į antraštes. Taip nesigilinant padaroma skubotų išvadų, kurios neretai atsispindi komentaruose, skelbiamuose po taip ir nepaskaitytais straipsniais.

Jauniesiems A.Martinaičio dailės mokyklos menininkams buvo pasiūlyta išsirinkti tokias antraštes, kurios juos įkvėptų sukurti savą nedidelę istoriją. Mažesnieji lipdė grupines kompozicijas vienai antraštei, vyresni pateikė atskirus darbus. Antraštė, ištraukta iš konteksto, tapo puikiu penu vaikų vaizduotei, improvizacijai. Taip buvo išgauti smagūs, neretai ir ypač šmaikštūs kūrybiniai rezultatai.

Šypseną keliančius sprendimus galime pamatyti kompozicijose „Nuo beždžionės iki poeto“, „Jachtą pristabdė žuvis“, „Voverės jauniklis užpuolė įsilaužėlį“, „Grėsmingos būna net varlės“. Kitos antraštės aktualizavo tam tikras nūdienos negeroves. Todėl darbuose „Gyvena ant parako statinės“, „Antrankiai nesutrukdė pasislėpti“, „Prireikė policijos“, „Apie ką kalba ženklai“, „Nutukimo epidemija“ galima įžvelgti ir nemenkų socialinių problemų, ir gyvenimiškų situacijų.

Kai kuriems darbams pavadinimai įkvėpė itin grakštų plastinį sprendimą. Štai pagal antraštę „Regėjimai medaus koryje“ sukurtame darbe itin estetiškai pateikta korio keraminė struktūra. Taip antraštės tapo kūrinio dalimi, suteikiančia galimybę iššifruoti erdvinės plastikos vaizdą. Taigi vaikų fantaziją antraštės paveikė ypač kūrybingai, o inkorporuotos į meno kūrinį jos išlaikė „Kauno dienai“ būdingą šrifto struktūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oi

oi portretas
Smagi parodėlė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių