Lietuvoje švenčiama Valstybės diena

  • Teksto dydis:

Lietuvoje trečiadienį švenčiama Karaliaus Mindaugo karūnavimo arba Valstybės diena: tradiciškai šventiniu akcentu vakare taps pasaulyje vienu metu giedama „Tautiška giesmė“.

Daugelyje savivaldybių šią dieną vyks šventiniai koncertai, parodos, ekskursijos.

Vilniuje, Prezidentūroje, šalies vadovas Gitanas Nausėda daugiau kaip 50 Lietuvos ir užsienio piliečių už išskirtinius darbus bei Lietuvos vardo garsinimą įteiks valstybės ordinus ir medalius.

Vidurdienį Simono Daukanto aikštėje prezidentas su Lietuvoje viešinčia Moldovos vadove Maia Sandu (Maja Sandu) sveikins susirinkusiuosius, vyks iškilminga valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija.

Šventinę dieną Prezidento rūmų istoriniame parke numatytos edukacinės veiklos „Dalinkimės istorija: Lietuva ir Ukraina“, diskusija apie Lietuvą ir Ukrainą.

Vakare Prezidento rūmų vidiniame kieme pirmoji šalies pora rengia priėmimą kviestiniams svečiams.

21 val. Lietuvos laiku įvairiuose šalies vietovėse, užsienyje tradiciškai bus giedama „Tautiška giesmė“. G. Nausėda tai darys Rotušės aikštėje Vilniuje.

Liepos 6-ąją Kaune taip pat vyks iškilmingas minėjimas, nemokami koncertai ir edukacinės veiklos. Valstybės dienos kulminacija tradiciškai taps festivalis „Operetė Kauno pilyje“, nusipelniusių kauniečių apdovanojimų ceremonija.

Šventės proga Vilniuje ir Kaune viešasis transportas veš nemokamai.

Trečiadienio vidurdienį, Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, prasidės Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės motošaulių ir Kelių policijos pareigūnų motorizuotas žygis per Lietuvą, skirtas Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Tautiškos giesmės dienai paminėti.

Žygio dalyviai su kovine šaulio ekipuote ir ginkluote planuoja keliauti keturias dienas maršrutu Kaunas–Palanga–Šiauliai–Panevėžys–Kernavė. Viešose erdvėse vyks susitikimai su visuomene, savo veiklas ir darbus pristatys šauliai, policijos pareigūnai, ugniagesiai, paramedikai, Nacionalinio kraujo centro atstovai, Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai.

Klaipėdoje be tradicinių renginių numatoma miesto 770-ojo jubiliejaus akcija „Mūsų Mindaugai“, kariliono muzikos koncertas, tarptautinis festivalis „Tautinių šokių pynė“, šiauriniame ir pietiniame moluose rengiama akcija „Ištieskime vėliavą/vienybės bangą“.

Po dviejų metų pertraukos Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vėl vyks bėgimas karinio aerodromo kilimo-tūpimo taku. Šis bėgimas pirmą kartą organizuojamas vasarą. 3000 metrų kartu su Lietuvos kariais bėgs sąjungininkų, sporto klubų, mokymo įstaigų atstovai, pavieniai entuziastai.

Trečiadienį švenčiama Valstybės diena žymi Mindaugo karūnavimą Lietuvos karaliumi 1253 metų liepos 6 dieną.

Ši diena valstybės švente paskelbta 1990 metais, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
isejo beretes i miesta ir gavo lietaus net dievas ir tas oro nedave bertem /

minde

minde portretas
kas tu toks kad kitus sunim gali vadint sukriose beretes patriotai su jusu nuvarginta svente sveskit kad daugiau nieko nesugebat tik vekiaveklem musikuot.

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Kiek dar daug okupacinio brudo Lietuvoje?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių