Lietuvos aviacijos muziejaus kolekcijas papildė sparnuotoji „Rūta“

"Lietuvos aviacijos muziejus į savo kiemą priėmė dar vieną paukštuką. Patikimą keturvietį, Lietuvos dangų raižiusį du dešimtmečius", – naują eksponatą apibūdino muziejaus direktorius Mindaugas Kavaliauskas.

Tai žalios spalvos orlaivis RK-5, pavadintas "Rūta". Jis yra Rolando Kalinausko, vieno ryškiausių Lietuvos savadarbės eksperimentinės aviacijos figūros, kūrinys.

Muziejus pasirinko įsigyti būtent šį lėktuvą, nes, bandant brėžti muziejaus po rekonstrukcijos veiklos gaires, apsižiūrėta, kad tarp turimų skraidymo aparatų trūksta tokio, kuris būtų lietuviškas, sukurtas nepriklausomybės laikais ir būtų sėkmės simbolis, neturėtų nelaimių, avarijų, techninio netobulumo šleifo.

25 tūkst. – maždaug tiek eksponatų šiuo metu turi Aviacijos muziejus, veikiantis Aleksote.

"Rūta", M.Kavaliausko žiniomis, turėjo tris privačius savininkus ir buvo naudojama privatiems skrydžiams. Ji dalyvavo ir skrydžiuose aplink Lietuvą.

"Visi žinome, kad Lietuvos aviacijos vizitinė kortelė yra sklandymas, bet yra ir dar viena sritis, tik jai pristatyti dar turime daug ką nuveikti", – sakė muziejaus direktorius.

Savadarbystė aviacijoje labai plačiai pradėjo skleistis XX a. antroje pusėje, kai buvo kuriami sklandytuvai, tačiau sukurta ir daugiau nei pusšimtis motorizuotų skraidymo priemonių. R.Kalinauskas sukūrė ne vieną sėkmingai skraidantį lėktuvą.

KR-5 techniškai tvarkingas, prižiūrėtas, tačiau muziejus nedrįsta prognozuoti, ar juo bus skraidoma.

Aviacijos muziejus šiuo metu turi apie 25 tūkst. eksponatų, iš kurių ne visas pusšimtis – skraidymo priemonės. Įspūdingiausios: Atlantą įveikusios "Lituanicos", bet neaiškiomis aplinkybėmis sudužusios Lenkijoje, replika ir ANBO, skridęs virš Baltijos kelio. Stepono Dariaus ir Stasio Girėno "Lituanica" taip pat buvo eksperimentinis lėktuvas.

Rekonstrukcijos belaukiančio muziejaus darbuotojai šiuo metu labiau dairosi ne potencialių naujų eksponatų, o gilinasi į nepriklausomos Lietuvos istorijos ir sovietmečio aviaciją.

Įsigyti KR-5 muziejui padėjo Lietuvos kultūros taryba. "Kaina neatskleidžia vertės, todėl mums nėra svarbiausias akcentas", – pirkinio kainos neatsiskleidė M.Kavaliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių