Moterys mokėsi marginti velykaičius tradiciniais raštais

  • Teksto dydis:

Velykų stalą puošiantis margutis nuo seno simbolizuoja gyvybę, stiprybę, derlingumą – tai būdavo užkoduojama dabinant margutį simboliniais raštais. Tačiau tradicinius kiaušinių marginimo būdus šiuolaikinis gyvenimo tempas ir technologijos vis atkakliau gena užmarštin.

Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje tautodailininkės Liuda Liaudanskaitė (Ringaudai), Vilma Garličionokienė (Karmėlava), Roberta Kazlauskienė (Karmėlava), Neringa Plentienė (Voškoniai), Ežerėlio kultūros centro etnografė Jūratė Bytautė ir Ramučių kultūros centro etnografė Jolanta Balnytė surengė kiaušinių marginimo įvairiomis technikomis edukaciją, kurios metu apie 30 moterų mokėsi marginti kiaušinius vašku, skutinėti, panaudoti augalų motyvus, iš šiaudų pasigaminti Velykų puošmeną – paukštį.

Moteris į edukacijos užsiėmimą pakvietė Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Raminta Popovienė ir Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė.

Kodas: dabinant margutį simboliniais raštais būdavo užkoduojama gyvybė, stiprybė, derlingumas. / Kauno raj. sav. nuotr.

Kai kurios dalyvės prisiminė iš močiutės ar mamos išmoktus kiaušinių marginimo įgūdžius, kai kurioms tai buvo pirmas bandymas dabinti velykaitį tradiciniais būdais, tačiau visos 30 moterų nurimusios, susikaupusios, atitrūkusios nuo kasdienybės kūrybingai praleido vakarą.

Šiemet Šv.Velykas švęsime neįprastai sudėtingu ir įtemptu metu, pas kaimynus vykstant karui. Todėl edukacijos dalyvės suvežė paramos Kauno rajone apsistojusioms ukrainiečių šeimoms: higienos ir kanceliarijos prekių, kurios bus perduotos Kauno rajono savivaldybei, kad per seniūnijas pasiektų nuo karo prieglobstį radusius Ukrainos žmones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių