Naudodamasis įtartina schema Š. Matijošaitis Kaune įgijo sklypų?

Naudodamasis neskaidria schema Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sūnus, miesto tarybos narys Šarūnas Matijošaitis už mažesnę nei rinkos kainą įgijo 2,5 mln. eurų vertės žemės sklypų patraukliose Kauno vietose, pranešė portalas LRT.

Anot LRT, šioje schemoje dalyvavo ne tik meras ir jo sūnus, šeimos verslų advokatė Simona Morkūnaitė-Ruibavičienė, bet ir savivaldybės darbuotojai, o įgytų sklypų aplinka ir reikalinga infrastruktūra taip pat tvarkoma už miesto pinigus.

Anot LRT, per dvi V. Matijošaičio kadencijas Kauno mieste buvo suformuota beveik tūkstantis žemės sklypų, į kuriuos atkurtos nuosavybės teisės. Beveik kas šeštas sklypas per vidutiniškai du mėnesius nuo suformavimo atsidurdavo Š. Matijošaičio arba su juo susijusių asmenų rankose.

Teigiama, kad Kauno mieste grąžinamus sklypus už mažesnę nei rinkos kainą keli asmenys supirkinėja naudodami neskaidrią schemą. Joje dalyvavo tiek Kauno savivaldybė, tiek Š. ir V. Matijošaičių verslams atstovaujanti teisininkė, skelbia LRT.

Asmenys, galintys atgauti žemę patraukliose Kauno vietose, sulaukdavo tarpininkų dėmesio. Šie pažadėdavo padėti susigrąžinti žemę su sąlyga, kad naujieji sklypai iškart bus parduoti nurodytiems asmenims už mažesnę nei rinkos kainą, bet didesnę nei valstybės mokama kompensacija.

Viena tokių tarpininkių – Š. ir V. Matijošaičių verslų interesams žemės klausimais atstovaujanti S. Morkūnaitė-Ruibavičienė. Jai padedant pastaruosius septynerius metus mero sūnus ir jo aplinka supirkinėjo grąžinamus žemės sklypus.

Teisininkė teigė, jog dažniausiai žmonės patys ją susirasdavo, išgirdę iš pažįstamų apie sėkmingai grąžintą žemę. LRT duomenimis, ji atstovavo mažiausiai 13 asmenų, kurie turėjo teisę susigrąžinti žemę.

Naudodamasis tokia schema Š. Matijošaitis įgijo 34 žemės sklypus patraukliausiuose rajonuose – Kauno centre, Vičiūnuose, Lampėdžiuose, Šilainiuose, Panemunėje, Žaliakalnyje ir komercinės paskirties sklypus aplink Islandijos plentą.

Registrų centro duomenimis, bendra šių sklypų vertė siekia per 2,5 mln. eurų, tačiau nekilnojamojo turto ekspertų vertinimu, reali jų vertė gerokai didesnė.

Prokuratūra kreipėsi į NŽT

Dėl galbūt neskaidrių žemės privatizavimo schemų Kauno prokuratūra ketvirtadienį kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT).

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Dariaus Valkavičiaus nurodymu NŽT pavesta įvertinti viešai pateiktą informaciją bei aplinkybes, susijusias su galimai neteisėtu nuosavybės teisių atkūrimu į didelį kiekį žemės sklypų Kauno mieste.

Nustačius teisės aktų pažeidimus, NŽT įpareigota informuoti Kauno apygardos prokuratūrą.

STT: žemės sklypų grąžinimas Kaune figūruoja ir savivaldybės korupcijos tyrime

Galbūt neskaidrus žemės sklypų Kaune grąžinimas bei perleidimas figūruoja ir šiuo metu atliekamame Kauno savivaldybės administracijos korupcijos tyrime, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

STT tvirtina, kad ši situacija tarnybai „jau kuris laikas yra žinoma ir vertinama“.

„STT atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl įtariamos korupcijos Kauno miesto savivaldybės administracijoje, be kitų galimai nusikalstamų veikų, vertinamos ir žemės sklypų nuosavybės teisių atkūrimo ir perleidimo aplinkybės“, – BNS ketvirtadienį informavo tarnyba.

Pasak STT, dar 2019 metais nagrinėjant gautą pranešimą dėl žemės grąžinimo klausimų ir kitų aplinkybių, informacija buvo perduota Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, kuri pripažino, kad V. Matijošaitis ir D. Matijošaitis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

2020 metais nagrinėjant gautą pranešimą dėl Vičiūnų vandenvietės apsaugos zonos mažinimo inicijavimo bei kitų aplinkybių, informacija dėl nuosavybės teise priklausiusių sklypų pardavimo buvo perduota prokuratūrai spręsti dėl viešojo intereso gynimo.

Tuomet, pasak STT, įvertinus surinktą informaciją ir rizikas, tarnyba nusprendė atlikti korupcijos rizikos analizę vertinant nuosavybių į žemės sklypus atkūrimą tiek Kauno savivaldybėje, tiek ir atitinkamus Nacionalinės žemės tarnybos Kauno skyriaus sprendimus.

Tarnybos minimame korupcijos tyrime kovo pradžioje įtarimai buvo pareikšti tuometiniam savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui. Teisėsauga įtaria, kad jis paėmė 140 tūkst. eurų kyšį iš bendrovės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno už palankius sprendimus sudarant ir vykdant statybų, rangos darbų sutartis.

Pasak teisėsaugos, tai didžiausias iki šiol rastas kyšis Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

<<<O LAISVE....O NEPRIKLAUSOMYBE....O DEMOKRATIJA KUR TU?

&lt;&lt;&lt;O LAISVE....O NEPRIKLAUSOMYBE....O DEMOKRATIJA  KUR TU? portretas
NEREIKIA POKARIO ,LAIKŲ......KONCERVATORIAI VIENALIČIŲ- NARKOMANŲ IR LIBERALAI VISA PRASME PARDAVĖ MUS LIETUVOS ŽMONES PER BANKUS ŠĮ KETVIRTADIENĮ.....KAIP DAIKTUS....BANKAI SURAŠYS MŪSŲ VISUS DOMENIS: RELIGIJA..,KOKIĄ PARTIJĄ PALAIKOM....ESAM VYRAS,MOTERA AR ŽMOGO.....VISI KLAUSIMAI KIEKVIENĄ NURENGS IKI NUOGUMO;;;;--APIE KIEKVIENĄ SMULKI INFORMACIJA.....GERAI KAD BENT DANTŲ NESURAŠYS KAIP SENIAU ŽYDŲ,,,,KAM BANKUI TOKIE DOMENYS REIKALINGI? MŪSŲ SVEIKATOS DUOMENYS TAIP PAT VIENOSE RANKOSE IR NE MŪSŲ VALSTYBĖJE.....TSSR TURĖJOM LIETUVYBĘ ....O ČIA? NEI DEMOKRATIJOS ....NEI NEPRIKLAUSOMYBĖS...NEI LAISVĖS......ŽINOS NET TAI KUR KAKI DAROM---VIENA VILTIS JOG PREZIDENTAS NEPASIRAŠYS....AR DAR RŪPI SKLYPAI?

Istorijos mokytoja

Istorijos mokytoja portretas
Senelis Česlovas supirkinėjo kaimų žemes , tapo latifundinku , anot R. Valatkos , ir hyperbuože .Vaikvaikis (anūkas ) myli miesto sklypus .

spaliukas

spaliukas portretas
Jus bukagalviai kaunieciai,jei jau patinka meras,tai liskit jam i uzpakali ir tunokit tol ,kol atei sovietu valdzia
VISI KOMENTARAI 106

Galerijos

Daugiau straipsnių