Orų sumenkintas derlius pučia kainas: už bulves ir daržoves jau dabar mokame brangiau

Po ekstremalių orų vasaros pakaunėje prasideda bulvių ir daržovių bei obuolių surinkimo metas. Tiek ekspertai, tiek augintojai vienbalsiai tvirtina: derlius šiemet bus mažesnis, o kainos šoktelėjo jau dabar.

Pakaunėje plotai nemažėjo

Pasak Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) direktorės Zofijos Cironkienės, Kauno rajono daržovių augintojų situacija nesiskiria nuo Lietuvos. "Tie, kurie yra įsirengę automatinio laistymo sistemas, gavo geresnį derlių, o kurie jų neturi – prastesnį. Be to, gamybą mažinti, ypač didesniuose ūkiuose, vertė ir sezoninių darbuotojų trūkumas", – sakė Z.Cironkienė.

Korekcijų įnešė ir pandemija. "Tie, kurie buvo orientuoti į viešąjį maitinimą, per pirmąjį karantiną dar rizikavo, plotų nemažino. Tačiau rizika dažnu atveju nepasiteisino, todėl šį pavasarį šalies daržovių ir bulvių augintojai buvo atsargesni", – kalbėjo LDAA direktorė.

Tačiau pakaunė šiuo atveju buvo išimtis. Kauno rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Raimondas Stankus informavo, kad, palyginti su praėjusiais metais, pakaunėje šiemet padidėjo bulvių plotas, jei 2020 m. deklaruota 131 ha, tai šiemet – 156 ha. Nežymiai, nuo 3 ha iki 3,32 ha, išplėstas ir burokėlių plotas, daugiau nei pernai (16,9 ha) šiemet auginta svogūnų (18,52 ha), šparagų (atitinkamai 2,1 ir 2,48 ha) ir moliūgų (pernai 23,0 ha ir 27,5 ha – šiemet).

Zofija Cironkienė: gamybą mažinti, ypač didesniuose ūkiuose, vertė ir sezoninių darbuotojų trūkumas. / Asmeninio archyvo nuotr.

Stebuklingo derliaus nebus

Paulius Bačėnas, Pagynės kaime (Babtų seniūnija) beveik 21 ha auginantis svogūnus ir bulves dar tik pradės imti derlių. "Derlius šiemet bus prastesnis nei įprastai", – prognozavo jaunas ūkininkas. Jis nenorėjo kalbėti apie kainas, o realizuojant produkciją, tikino, neketinąs nieko keisti, bendradarbiaus su tais pačiais partneriais.

Vienas didesnių bulvių augintojų Kauno rajone Modestas Poderys nuo derliaus prognozių buvo linkęs susilaikyti: " Kol bulvės laukuose, tai būtų spėlionės, tačiau stebuklingo derliaus nebus." Išvertus krūmelį matosi, kad gumbai smulkesni, jų mažiau. Be to, ir krūmeliai išretėję: juos sunaikino pavasarinės liūtys. "Ne veltui bulvės šiemet yra brangesnės, gali būti, kad vėliau jų trūks", – samprotavo ūkininkas.

Bulviakasis Poderiškių kaime (Ringaudų sen.), pasak ūkininko, prasidės rugsėjo pabaigoje. Daugiau kaip 26,5 ha bulvių auginantis M.Poderys ploto nemažino. "Jei esi įsipareigojęs NMA, ploto mažinti negali, nori nenori turi auginti tiek, kiek numatyta. Jei realizacija sutrinka, išmesk, bet auginti privalai", – sakė M.Poderys.

Kenčia augalas, kenčia ir derlius

Šiųmetinis derlius mažesnis – kitiems "Kauno dienos" kalbintiems pakaunės ūkininkams antrino vaisių ir uogų augintoja bei perdirbėja Vita Šlapauskienė, tam įtakos turėjo nepalankūs orai. Vita su vyru Mindaugu Tvarkiškių kaime (Garliavos apyl. sen.) 12 ha yra užveisę sodus ir uogynus, vartotojams siūlo obuolių, kriaušių, vyšnių, gervuogių, aviečių, braškių ir juodųjų serbentų.

"Šiemet labiausiai džiugino vyšnių derlius, o obuolius dar tik pradėsime skinti šią savaitę. Tačiau, akivaizdu, kad tokio derliaus, koks buvo pernai, šiemet neturėsime. Medžiai žydėjo labai gražiai ir gausiai, bet vaisių neužmezgė. Per sodų žydėjimą buvo šalta, bitės neskraidžiojo, o vasara buvo karšta ir sausa, paskui merkė liūtys, – priežastis vardijo. – Žmogus prie besikeičiančių orų gali prisitaikyti, tinkamai apsirengti ir tai dejuoja, o augalas priverstas kentėti, atitinkamai ir derlius nukenčia."

Palyginti su praėjusiais metais, pasak V.Šlapauskienės, braškių derlius šiemet buvo 30 proc. mažesnis, o gervuogių užderėjo panašiai.

Kaina: už bulves ir daržoves jau dabar mokame brangiau. / Vilmos Kasperavičienės nuotr.

Ūkininkė neslėpė apmaudo vykdoma politika. "Kol valstybė mokės pašalpas, tol turėsime problemų. Pašalpos iškreipia darbo rinką, derliaus nuėmimo metu tenka gerai paieškoti darbuotojų. Pas mus ūkyje vaisius ir uogas skina ne mūsų ir aplinkinių kaimų gyventojai, o vilniečiai", – teigė moteris.

Tik nuskintą produkciją Šlapauskai realizuoja ūkininkų turgeliuose, o užsakytą internetu – pristato į namus. Be to, ūkis yra Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos dalyvis, todėl dalis derliaus iškeliauja į vaikų darželius ir mokyklas. "Siekdami geriau patenkinti vartotojų poreikius ir kokybiška produkcija aprūpinti visus metus, 2011 m. įsirengėme uogų perdirbimo cechą. Jame verdame įvairių uogienių, sulčių, sirupų", – pasakojo V.Šlapauskienė.

Domisi kitos šalys

Z.Cironkienė patvirtino: šiuo momentu daržovių kainos yra aukštesnės. "Bet mes lyginame su praėjusiais metais, o pernai jos buvo minimalios, žemesnės negu bet kada, taigi, pabrangimas yra santykinis", – patikslino LAAD direktorė.

Kadangi metai nebuvo palankūs ir Europos daržovių augintojams, mūsų šalies produkcija yra paklausi eksportui. Tai, pasak Z.Cironkienės, taip pat turi įtakos kainai. "Domimasi morkomis ir kitomis daržovėmis, bulvėmis. Sulaukiame užklausų iš Čekijos, Italijos ir kitų šalių, ne tik elektroniniu paštu, bet ir per "Viber" bei kitas susirašinėjimo ar pokalbių programėles. Vienur derlių sumažino karščiai, kitur – potvyniai. Gamta išderino Europos rinką", – kalbėjo pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių