Padėti pamatyti gyvenimo spalvas (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Vos prasidėjus balsavimui, skaitytojai nedvejodami ėmė balsuoti už kandidates. Labai tuo džiaugiamės.

Atiduodami savo balsus palaikote nuostabias iniciatyvas, talentą, atsidavimą, balsuojate už viltį, gėrį, ryžtą veikti, atlikti didžius darbus, imtis visiems svarbių projektų.

Prisidėkite prie „Kauno dienos“ iniciatyvos padėkoti šaunioms merginoms, moterims, atkreipti visuomenės dėmesį į tai, ką turime geriausio.

Tęsiame kandidačių į Metų kaunietės titulą išsamesnį pristatymą.

01. Asta KUKTIENĖ – įtraukiojo ugdymo vaikų dienos centro „Vilties spindulėlis“ įkūrėja. Centras išskirtinis, nes skirtas ir turintiems specialiųjų poreikių, ir jų neturintiems vaikams. Visos šeimos, kurių vaikai lanko centrą, priklauso socialinės rizikos grupėms. A. Kuktienė taip pat yra įkūrusi diskusijų, patirčių, džiaugsmų ir pagalbos dalijimosi terpę neįgalių vaikų tėveliams.

„Kai gimė dukra, kuri dėl gimdymo traumos turi sunkią negalią, pati visiškai nieko nedaro, prireikė pusės metų, kad susivoktume, kas įvyko, kas vyksta. Kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad mano misija yra padėti panašaus likimo žmonėms. Prisimenu, kokį šoką mes su vyru patyrėme, kai vaikas į pasaulį ateina visai kitoks, nei tikiesi“, – sakė A. Kuktienė.

Suprasdama, ką tenka patirti šeimoms, auginančioms vaiką su negalia, ji stengiasi padėti joms išgyventi šoką, padėti pamatyti ryškesnių spalvų gyvenime.

Idėja steigti įtraukųjį centrą kilo prieš šešerius metus, kai tokio ėmė ieškoti dukrai ir susidūrė su didžiuliu tokios paslaugos trūkumu Kaune. Pati pildyti šios nišos tuomet nesiėmė dėl laiko trūkumo – dirbo ir augino tris vaikus. Tačiau pernai svajonę įgyvendino.

„Norėjosi, kad dienos centras būtų skirtas ir vaikams su specialiaisiais poreikiais, ir tiems, kurie tokių poreikių neturi. Pavyzdžiui, šiuo metu centrą lanko du broliai. Abu po pamokų pas mus ateina praleisti laiko. Vienas jų – visiškai sveikas, bet centre gali būti abu kartu. Tai labai didelis privalumas šeimoms, kai vaikus gali palikti viename centre, nereikia jiems ieškoti skirtingų popamokinių įstaigų“, – aiškino buvusi anglų kalbos mokytoja.

Kaip mama ji puikiai žino, kiek daug reiškia, kai galima saugiai palikti vaiką ir ramiai dirbti. Ne visose mokyklose veikia prailgintos dienos grupės, kai kuriose mokyklose tokios grupės yra mokamos. Tad tenka vaikus palikti vienus, ieškoti papildomų lėšų arba ieškoti kito sprendimo.

„Mūsų dienos centras yra nemokamas. Vaikai gauna karštus pietus, paruošia pamokas. Pagalba visai šeimai“, – vardijo A. Kuktienė. Centras skirtas mokyklinio amžiaus (7–18 metų) vaikams.

Kandidatė į Metų kaunietės titulą yra ir viena iš feisbuko grupės „Vilties spindulėlis“ administratorių. Grupė skirta šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus, pasidalyti patirtimi, informacija, gauti pagalbos. „Prieš ketverius metus man kilo idėja šias šeimas sukviesti į savaitgalio šeimų stovyklą. Tą tradiciją tęsiu“, – džiaugėsi moteris, šeimas suburianti priešpaskutinį rugpjūčio savaitgalį.

Jėgų semiuosi iš šeimos, iš vyro, kuris labai palaiko, iš aplinkinių. Vienas nieko nepadarysi.

„Norėjosi, kad šeimos susitiktų gyvai. Auginantiems negalią turinčius vaikus tėvams labai trūksta poilsio, atokvėpio. Sudėtinga kažkur išsiruošti su sunkią negalią turinčiu vaiku. Tėvai stovykloje gali dalyvauti įvairiuose terapijos užsiėmimuose, konsultacijose, atpalaiduojančiose veiklose. Šie savaitgaliai skirti tėvams, bet veiklos sočiai turi ir vaikai. Tam turime apmokytų savanorių“, – kalbėjo pašnekovė.

Sunkiausios yra visų veiklų finansavimo paieškos. „Pavyzdžiui, mūsų dienos centras yra valstybės akredituotas, dalį finansavimo gauname iš savivaldybės. Tačiau patalpos – nuomojamos, sunku išsilaikyti. Trūksta finansinio stabilumo, kad galėtume daugiau dėmesio skirti vaikų edukacijoms. Joms pinigų nepakanka. Viskas vyksta per papildomos paramos generavimą“, – pasakojo A. Kuktienė.

Didžiausią pasitenkinimą, aišku, teikia vaikų, lankančių centrą, stovyklas, šypsenos. „Kai dienos pabaigoje susėdame prie emocijų rato ir dalijamės dienos įspūdžiais, kaskart suprantame, kaip gerai jie jaučiasi centre. Žavi vaikų atvirumas, pasitikėjimas. Jėgų semiuosi iš šeimos, iš vyro, kuris labai palaiko, iš aplinkinių. Vienas nieko nepadarysi“, – dėkojo visiems už palaikymą veikli moteris.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigita

Sigita portretas
Be galo veikli, miela, stipri asmenybė - pavyzdys tiems, kurie daro daug ir tiems, kurie nedaro nieko! Ne, bet kas taip galėtų aukoti SAVO gyvenimo dėl kitų.. Šaunuolė!

turbut

turbut portretas
daltonike buvo kad tik dabar spalvas pamate

Darius

Darius portretas
O ka gero nuveike tie kurie ja smerkia? Puikus zmogus, stengiasi del vaiku, saunuole.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių