Panemunėje – drama dėl medinės vilos: sujudo gyventojai ir paveldosaugininkai

  • Teksto dydis:

Daugiau nei pustrečio šimto kvadratų dviejų aukštų rąstinis namas prieš beveik 90 metų pastatytas Kaune, Panemunės šile. Ilgus metus teritorija priklausė savivaldybei, čia veikė senelių namai. Tačiau vasarį aukcione iš savivaldybės sklypas su namu parduoti privačiam žmogui už daugiau nei pusę milijono, informuoja LNK. 

Kaimynai pastebėjo, kad pastatas pradėtas ardyti. Panemunės gyventojai, įskaitant ir šios gyvenvietės bendruomenės atstovą Gintautą Bukauską, teigė, jog sieks šio pastato išsaugojimo. Mediniai namai yra Panemunės savastis. Paveldosaugininkai, išgirdę apie vykstančius darbus, surengė patikrinimą. Pasirodo, minimas pastatas neturi teisinės apsaugos, tačiau apie jo vertę kalba tiek paveldosaugininkai, tiek architektai.

Pasak architekto Stasio Putvio, mediniai statiniai dabar nyksta sparčiausiai. „Sveikas, charakteringas statinys dabar – didelė vertybė“, – sakė jis.

Kaimynams nerimą sukėlė internete rastas skelbimas, kad parduodamas daugiau nei 38 arų sklypas, tačiau apie medinį namą neužsimenama. Skelbime rašoma: „tai autentiškas, unikalus ir analogų neturintis sklypas gamtos apsuptyje.“ Tokio lobio kaina taip pat „auksinė“ – beveik milijonas eurų. Taip pat skelbime buvo parašyta, kad žemę galima dalinti į du, tris ar keturis mažesnius sklypus.

Pilnas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Dabartinis vilos šeimininkas turi leidimą tik rekonstruoti pastatą iš esmės nekeičiant architektūros. Visgi, užmačių griauti pastatą būta. Pasak Sauliaus Rimo, Kauno sav. kultūros paveldo skyriaus vedėjo, buvo gautas prašymas šį pastatą griauti. Tačiau, laimei, savivaldybė jam nepritarė.

Įmonės, valdančios įsigytą sklypą, vadovas nepanoro pasikalbėti su žurnalistais viešai. Atsakymą jis pasirinko atsiųsti raštu: „Šiuo metu vyksta sklypo tvarkymo, valymo darbai. Tikrinama pastato konstrukcijų techninė būklė. Kol kas neturime aiškaus plano, svarstom, diskutuojam, konsultuojamės su architektais dėl galimybių“, – sakė jis.

Sveikas, charakteringas statinys dabar – didelė vertybė.

Paveldosaugininkai pradėjo procedūras, kurios suteiks šiam mediniam pastatui teisinę paveldo apsaugą. Prašoma tą daryti skubos tvarka. Pasak Kultūros paveldo departamento specialisto Andriaus Liako, šis pastatas yra įrašytas į vertingų pastatų sąrašą. Jį ketinama įrašyti ir į kultūros vertybių registrą.

Panašių situacijų į šią Kaune jau yra buvę – prieš kiek laiko gyventojai išgelbėjo taip pat medinį namą Perkūno alėjoje. Bet ar reikia saugoti visus medinukus? Pasak S. Rimo – ne. Reikėtų rinktis išsaugoti vertingesnės architektūros bei geresnės būklės medinius pastatus.

Laikinojoje sostinėje septynerius metus veikia paveldotvarkos programa. Savivaldybė skiria finansavimą svarbiems pastatams atnaujinti. Savininkai gali gauti kompensaciją iki 70 proc. visų tvarkybos darbų. Per septynerius metus atnaujinta 150 pastatų, iš jų medinių – tik trys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Padlos

Padlos portretas
išpjaus pušis...

Anonimas

Anonimas portretas
Aš pirkau dideli kaimo namą statyta 1936 m. nugriovimui ,kad galėčiau kol. sode pasistatyti namuką ir ką jūs manote ,kai išsiardžiau daug rastų buvo jau netinkami statybom ,teko nemažai pirkti naujų . Baikit jūs kvailioti su tais paveldais ,aš manau sąmoningai daromi trukdžiai iš pavydo ,Panemunes šile stovi daug vaiduoklių.

to na tikrai

to na tikrai portretas
arkliui aišku - ne savininkas turi saugoti vertybes. Juolab, parduodant nebuvo jokia vertybė. Sugalvojo vėliau. Tikėtina - per mažai į leteną gavo.Tai ir įspyrė pirkėjui kad negalėtų kelių sklypų suformuot ir uždirbt pardavęs. Nemanau kad senelių namus steigs. O perdaryt į gyvenamą - tai tikrai brangiau negu nugriaut ir statyt naują.Pasiūlymas - visi perdiotai, norintys išlaikyti tą seną laužą, susimeta jo išlaikymui po 1000 jievrų. Savivaldybė bent 200 000, tiek kiek gavo svirnui jogaidiškėse žinomas gaidėjas.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių