Panemunės šile – išskirtinis suolelis

  • Teksto dydis:

Rugsėjis – senjorų mėnuo. Jį įvairiomis veiklomis, renginiais mini ir Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK), kurio viena programa – „Šilti apsilankymai“ skirta vienišiems vyresnio amžiaus žmonėms.

Mažinti vienišumą

Senjorų mėnesio proga LRK didžiuosiuose miestuose Lietuvoje pastatė senjorams skirtus suolelius.  „Draugystės“ suolelis atsirado ir Panemunės šile.

Kaune LRK  senjorams surengė iškylą su vaišėmis. Susirinkę senjorai šnekučiavosi, bendravo, užkandžiavo, dainavo, šoko ir išbandė naujai pastatyto suolelio tvirtumą, patogumą.

Suolelį puošia užrašas: „Pokalbis padeda įveikti vienišumą. Pasikalbėkime. Mes galime padėti.“

Pasak „Šiltų apsilankymų“ programos vadovės Rasos Stankevičienės, Lietuvoje yra opi vyresnių žmonių vienišumo problema, todėl „Draugystės“ suoleliais bandoma paskatinti senjorus užmegzti pokalbį, bendrauti.

„Suolelis yra tarytum simbolis, kviečiantis prisėsti, pasikalbėti ir gerai praleisti laiką. Bendrauti skatiname su draugu, savanoriu, o gal net ir nepažįstamuoju. Svarbu nelikti vienam. Todėl ant suolelių esantis užrašas ragina ne tik pakviesti kitą žmogų pokalbio, bet ir, jei reikia, kreiptis pagalbos į LRLK“, – teigė pašnekovė.

Sukvietė: Lietuvos Raudonasis Kryžius senjorams surengė šventę Panemunės šile. (Raudonojo Kryžiaus nuotr.)

Lanko gausų būrį

LRK Kauno skyriaus „Šiltų apsilankymų“ programos savanorių koordinatorė Ramunė Panciriovienė pasakojo, kad suolelis Panemunės šile pastatytas ir dėl geros lokacijos, ir dėl gražios aplinkos.

„Vieta yra patogiai pasiekiama, ten, kur stovi suolelis, – ypač graži Panemunės šilo aikštelė, apsupta medžių, ant suolelių mėgsta sėdėti senjorai. Ten vyksta įvairių nedidelių susibūrimų, šalia daug miško takelių ir vietų, skirtų įvairioms veikloms", – pastebėjo R.Panciriovienė.

Suolelis yra tarytum simbolis, kviečiantis prisėsti, pasikalbėti ir gerai praleisti laiką. Bendrauti skatiname su draugu, savanoriu, o gal net ir nepažįstamu žmogumi.

„Šiltų apsilankymų“ programos metu Kaune savanoriai lanko 138 senjorus. Pas juos reguliariai užsukama ir į namus, ir globos namus ar dienos centrus.

„Mes glaudžiai bendradarbiaujame su Kauno socialinių paslaugų skyriumi: darbuotojai slaugo senjorus, bet negali skirti jiems laiko pokalbiams, todėl mūsų savanoriai patenkina senjorų poreikį išsikalbėti ir būti išklausytiems. Taip pat bendradarbiaujame su kitomis įstaigomis, kurios slaugo senjorus: Valakupių reabilitacijos centru, Kauno rajono socialinių paslaugų skyriumi ir kt. Reguliariai lankome senjorus Panemunės ir Ramučių globos namuose, Kauno kartų namuose, Panemunės ir Dainavos senjorų dienos centruose. Šiuo metu Kaune turime 60 aktyvių savanorių, kurie prižiūri senjorus“, – pasakojo R.Panciriovienė.

Kviečia prisijungti

LRK nuolat kviečia prisijungti ir naujus savanorius.

Motyvuoti ir apmokyti savanoriai mažina senjorų vienišumo jausmą, kuria su jais draugystę ir kokybišką individualų ryšį.

Savanoriai reguliariai bendrauja ir mezga draugystę su vienišais senjorais, padeda užsiimti veiklomis, kurių vieni senjorai daryti nebegali, ir skatinta juos įsitraukti į bendruomenių veiklas, dalijasi vertinga informacija apie vienišumo įveikimo būdus, savipagalbą, sveiką gyvenseną, judėjimo naudą.

Visi, norintys prisijungti prie „Šiltų apsilankymų“ programos, kviečiami susisiekti elektroniniu paštu rasa@redcross.lt arba tel. 8 675 68 538.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,

..., portretas
Vatinių sovietinių išgamų pramogos gamtoje,pailsės ir vėl laužys liepaites dergs Lansbergius ir lauks liliputino.

natalija

natalija portretas
TAM TAŠKINIUI O TAI KA TU VAIVORIKŠTINI TURI KO ILGĖTIS LAIMYNGAS KAD TOKIE RASKEVIČIAI VALDŽIOJE O JEIGU KALBĖT APIE EUROPA TAI UBAGĖLI LIETUVOJE SĖDI BE CENTO TAI IKI TOS EUROPOS NIEKAIP MES NORS SU PASPIRTUKU O TU NEI EURIUKU NEI FERARIO AR NE TAIP UTĖLIAU

Geri dalykai visada džiugina gera matyt gerą jaunimą darbus

Geri dalykai visada džiugina gera matyt gerą jaunimą darbus portretas
mano prisiminimai apie SSSR malonūs.Mokymo/ gydimo įstaigos valstybinės visos ir visiems vienodos suprantamos,ir labai geros ,dvasiškai šiltos---NEPATINKA? sukūrkit geresnes ir kad visi vienodai galietų be problemų naudotis.NEBUVO valkataujančių,benamių,bedarbių...knygos m--klose nemokamos,labai daug nemokamų patrauklių būrelių// MOKYMO programos ir metodika tokios geros /kad baigiamuosius egzaminus visi išlaikydavo vid m---klos .DABAR aštuonmetės kūrso egzam neišlaikė masiškai...BAIGĘ VIDURINĘ be repetitorių į bet kokį aukštąjį galėjom mokytis.ANAIS laikais taip pat senieji nė vienas nebuvo palikti-- buvo labai išūgdytas kiekvienam pareigos/atsakomybės/pagarba mokytojams/tėvams/ ir tt.parduotuvės buvo tuščios ,bet normaliai valgėm/šventėm irtt.Buvo daug negerovių //tai antraeiliai .Šventė --nuostabi ir labai ŽMOGIŠKA/
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių