Iš Kauno į sostinę iškeliavo „grybas“ už „nusigrybavimą“ architektūroje

  • Teksto dydis:

Kauno smetoninę architektūrą siekianti išaukštinti asociacija „Tai laikinoji sostinė“ baigiantis metams apdovanojo šio paveldo puoselėtojus. Taip pat į sostinę iškeliaus „grybas“ už „nusigrybavimą“.

Kauno smetoninę architektūrą siekianti išaukštinti asociacija „Tai laikinoji sostinė“ baigiantis metams apdovanojo šio paveldo puoselėtojus. Taip pat į sostinę iškeliaus „grybas“ už „nusigrybavimą“.

Šių metų vasarą įsteigta asociacija „Tai laikinoji sostinė“ po vienu skėčiu subūrė grupę asmenų, susijusių su architektūra ir paveldu. Organizacijai vadovauja architektas Rytis Petras Strimaitis, kuris anksčiau dirbo miesto savivaldybėje, o dabar yra pensininkas.

Šioje organizacijoje visi pasiryžę dirbti visuomeniniais pagrindais. Savomis lėšomis jie nusprendė pagerbti asmenis, prisidedančius prie Kauno laikinosios sostinės laikotarpiu statytų vertingų pastatų išsaugojimo bei deramo jų vertinimo.

Vienas iš asociacijos narių, Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus pietų pertraukos metu savo kabinetą pavertė apdovanojimų ceremonijos erdve. Asociacijos narių lėšomis iškepti keturi tortai: trys namo, o ketvirtasis – grybo formos.

Diplomas, knyga bei tortas atiteks architektei Astai Prikockienei, naujam gyvenimui prikėlusiai ne vieną seną vertintą statinį. Tiesa, pati architektė atostogauja, tad prizus atsiėmė jos sūnus Simonas Prikockis. Už kokybišką miesto gražinimą, viso kvartalo atnaujinimą S.Daukanto gatvėje apdovanotas ir verslininkas Arvydas Žilevičius. Dar vienas diplomas už žurnalistinį indėlį propaguojant Kauno paveldą įteiktas „Kauno dienos“ žurnalistei Veretai Rupeikaitei.

Ketvirtoji nominacija – „Metų grybas“ skirta Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėjai Irmai Grigaitienei. Mat ji dirbdama KPD Kauno teritoriniame padalinyje 2004 m. suderino V.Putvinskio g. 45 namo rekonstrukcijos projektą – grybo formos antstatas neseniai išvydo dienos šviesą ir buvo pasmerktas architektūrinės bendruomenės.

„Tikimės, kad I.Grigaitienė priims šią nominaciją neužsigaudama. Tai skanus ir geras grybas“, – kalbėjo R.P.Strimaitis.

Pati I.Grigaitienė apdovanojimų ceremonijoje nedalyvavo. Pasak S.Stoškaus, ji savo darbo laiku negalėtų dalyvauti tokiame renginyje, o per valandos pietų pertrauką atvykti iš Vilniaus į Kauną ir grįžti atgal – nesuspėtų. Tad S.Stoškus žadėjo pats asmeniškai nuvežti jai grybo formos tortą.

Tikimasi, kad nominacijų teikimas taps tradicija – analogiškus apdovanojimus ketinama teikti ir kitų metų pabaigoje. Asociacijos „Tai laikinoji sostinė" tikslas – tęsti tarpukario architektūros tradicijas, skatinti šiandieninius Kauno architektūros kūrėjus lygiuotis į to laiko geriausius meistrus. Tikimasi sukurti sistemą, skatinančią verslą investuoti į laikinosios sostinės laikotarpio architektūrą. Taip pat norima paraginti architektus pritaikyti ir puoselėti Kauno tarpukario laikotarpio pastatus, o geriausiems studentų darbams šia tema numatoma skirti stipendijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saunuoliai

saunuoliai portretas
gerb strim....dirbo savivaldybeje ir mego kolekcionuoti kupiuras. ponia si g... taip pat labai aktyviai reiskesi privatizacijos periode kaune. daug vertingu parasu padejo. jei ne sie puikus ponai tikriausiai pas mus nepriklausomybe veliau but atejus

mociute

mociute portretas
musu kaunas turi tiek daug arhitekturos kad kauno pilyje vadinamas auksinis tualetas bondziu priziurimas

Kovencas

Kovencas portretas
Laisves Alejos "stiklainis" labiau nusipelnes siti grybo.Cia jis nenominuojamas,reiskia ,kad turi itakos siai "nepriklausomai" komisijai....Reikia buti saziningiems ir pakalbeti apie ivairius privacius interesus musu "nepriklausamoje " komisijoje.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių