Pilka siena Kaune virto meno kūriniu iš 400 emocinių plytelių

K.Donelaičio g. 72, 72A, 74 namų kieme buvusi pilka siena, nuo šiol akį traukia iš keraminių plytelių sudėliotu "Fluxus Labas!" meno kūriniu, pradėtu dar pavasarį.

Emocinės plytelės

Prie projekto "Fluxus Labas! Kiemas" K.Donelaičio gatvės kiemo bendruomenė prisijungė šių metų pavasarį, pasitelkusi  menininkus Ingą ir Žygimantą Šarakauskus.

K.Donelaičio gatvės kiemo kūrinys yra ganėtinai apgaulingas, nes, pažvelgus iš toli, nepastebėsi individualių plytelių, kurias gamino patys kiemo bendruomenės nariai, jų draugai ir svečiai. Vieni išgraviravo gėlių siluetus, kiti pavaizdavo darbo įrankius, raktus, medžius, augalus. Daugybę jų galima įžvelgti, tik atidžiau patyrinėjus šį meno kūrinį. Aktyviai prisidėjusi prie plytelių gaminimo proceso, Rūta pasakojo, kad lipdydamas iš molio žmogus gali atsipalaiduoti, perteikti savo sukauptas emocijas.

Gyventojai džiaugiasi, kad jų kiemas tapo ne automobilių saugojimo aikštele, bet erdve, kurioje kaimynai, kauniečiai ir svečiai gali bendrauti, rinktis.

"Tai buvo labai įdomus procesas. Tuo metu dar atostogavome Mingės kaime ir pas namo šeimininkus pamačiau ant stalo krūvelę molio. Pati mėgstu savo malonumui lipdyti dubenėlius, puodelius iš molio, tad iškart susidomėjau. Šeimininkai papasakojo apie šį projektą ir pagalvojau, kad tai yra puiku. Ne šiaip atostogauti, bet ir prasmingai praleisti laiką. Visą tą procesą galėčiau pavadinti molio terapija, nes kai žmogus liečia, minko, įspaudžia augalus ar įvairius daiktus, jis atsipalaiduoja. Taip per atostogas ir atsirado 40 plytelių", – pasakojo Rūta.

Svarbus bendradarbiavimas

Pasak "Fluxus Labas!" K.Donelaičio gatvės kiemo iniciatyvinės grupės narės Ritos Levickienės, artimas bendradarbiavimas su Kauno miesto savivaldybe leido įgyvendinti ne vieną kultūrinį ir infrastruktūrinį projektą.

"Mes net fasadą šalia esančio namo tvarkėme, gavę dalinį finansavimą iš savivaldybės. Žmonių iniciatyvai ir savivaldybės paramai susijungus, sukuriami gražūs darbai. Galima tik pasidžiaugti, kad Kaune taip vyksta. Žmogaus iniciatyva gali sužlugti, jei niekas jos nepalaikys. Ji tiesiog per biurokratų pinkles pranyks", – įsitikinusi R.Levickienė.

Kristijono Ražicko nuotr.

"Kaunas 2022" programos "Visi kaip vienas" koordinatorės Godos Pomerancevos teigimu, šio kiemo gyventojus suvienijo noras bendrauti, ypač sustiprėjęs po karantino. Taip pat išryškėjo poreikis kartu dalyvauti bendrose kultūrinėse veiklose, dalytis patirtimi, žiniomis, gebėjimais.

"Gyventojai džiaugiasi, kad jų kiemas tapo ne automobilių saugojimo aikštele, bet erdve, kurioje kaimynai, kauniečiai ir svečiai gali bendrauti, rinktis, daugiau sužinoti apie Kauną ir iš kiemo gyventojų lūpų išgirsti "Fluxus" judėjimo istoriją. Gyventojai ne kartą minėjo, kad užsimezgė netikėtos pažintys, sustiprėjo iniciatyvinės grupės ryšiai, užgimė naujos kiemo tradicijos – savaitiniai kaimynų pašnekesių vakarai, kurių metu kuriamos naujos iniciatyvos, projektai, aptariamos ateities veiklos, dalijamasi patirtimi ir kasdieniais patyrimais. Būtent šie sustiprėjusios, savo aplinką drąsiai keičiančios ir svetingos kiemo bendruomenės bruožai užtikrina, kad iniciatyvos nesibaigs ir ateityje", – teigė G.Pomeranceva.

Paliekame ženklą

"Fluxus" – tai labai šiuolaikiškas, modernus meno stilius. Šio stiliaus sekėjai teigia, kad menas nėra pardavimo objektas. Pasak Žygimanto Šarakausko, menininkais galime būti kiekvienas, kuris užsiima kūryba ir bent akimirkai gali atitrūkti nuo kasdienių sunkumų, pasinerti į kūrybinio džiaugsmo visumą.

"Menininkais mes esame visi. Jeigu užsiimi kūrybine veikla, negalvoji, kad esi nusipelnęs menininkas ir pan. Menas – tai daiktas, kurį sunku įvardyti pinigine išraiška, tai labiau darbas iš idėjos, kuris suteikia kūrybinį džiaugsmą. Ypač šiuo laikotarpiu, kai pasaulyje yra nemažai bėdų, tu turi galimybę džiaugtis kūryba. Laisvai, be jokių įsipareigojimų ir įpareigojimų. Siena irgi nieko neįpareigoja. Čia yra mūsų bendras darbas, tai nėra meno kūrinys. Kas jis bus ateityje, dar sunku pasakyti, juolab kad tai yra tęstinis projektas, kadangi nuolat keisis žmonės, ateis vis naujų, su savomis idėjomis. Mes gyvename miesto centre, taigi ir suvokiame, kad negalime užsitverti savo kiemo. Čia yra miesto paveldas, atviras visiems. Idėjiškai mes čia esame laikinai gyvenantys. Po mūsų visada ateis kiti. Mes paprasčiausiai paliekame savo ženklą", – pasakojo Ž.Šarakauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

By. Rka paklojęs

By. Rka  paklojęs  portretas
O krabystas pasake AČIU ???? :-)))))

Sekmes saunus kiemo seimininkai!

Sekmes  saunus kiemo seimininkai! portretas
puikus kurybingi linksmi Zmones! Kaip sviecia Ju veidai ir akys! Baltas pavydas suima- noretusi gyventi tokiu zmoniu kaimynysteje! Pagarba Jums -deka tokiu zmoniu Kaunas grazeja, jaukeja! Nebaisu uzeiti i toki kiema, nesutiks pikti itarus zvilgsniai, niurus veidai! Kad taip visi kiemai imtusi inciatyvu, butu jauku, vakarietiska Kaune. Sekmes!

varge

varge portretas
kiek idiotų, nieko gero nepadariusių, komentuoja...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių