Prasideda jubiliejinė „Ką pasėsi...“ paroda: pasižvalgyti kviečia mokslo ir technologijų naujovės

Tradicinė žemės ūkio technikos paroda „Ką pasėsi...“ šiemet dėl pandemijos iš pavasario persikėlė į rudenį, tačiau savo dydžiu tikrai gali nustebinti. Jubiliejinėje 25-ojoje parodoje pristatomos mokslo ir technikos naujovės, skatinančios iš žemės ūkių išgauti didžiausią naudą, padarant mažiausiai žalos aplinkai.

Sveikinimo žodžiai

Rugsėjo 23–25 dienomis Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje vyks tradicinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi…“. Šiais metais paroda švenčia 25-erių metų sukaktį, tad tikimasi, kad parodoje dar labiau įsitvirtins mokslo, verslo ir ūkininkų ryšiai.

„Nėra didesnio džiaugsmo, kai susirenka bendraminčiai, kurie daro Lietuvai taip reikalingą darbą – jie dirba žemę. Taip buvo prieš šimtus, tūkstančius metų, taip yra ir dabar. Žinoma, keitėsi technika ir požiūris, bet išliko žmonės, kurie turi aprūpinti maistu. Šiuolaikinė technika tikrai gali priminti kosminius laivus, bet ji pasižymi viena savybe – tausoja žemę. Ir tai pasiekta būtent bendradarbiaujant mokslui, verslui ir ūkininkams“, – kalbėjo VDU rektorius Juozas Augutis.

Paroda mus daro lyderiais Baltijos šalyse.

„Per visus šiuos metus paroda prisidėjo prie tvaraus žemės ūkio, inovacijų plėtros. Indėlis į žemės ūkį yra neabejotinas ir sveikintinas. Galime pasidžiaugti, kad per 25 metus paroda tapo didžiausiu žemės ūkio technikos renginiu Baltijos šalyse“, – prezidento Gitano Nausėdos sveikinimo žodį susirinkusiems perdavė organizatoriai.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas taip pat pasidžiaugė, kad paroda turi savas tradicijas ir leidžia suvienyti žemės ūkio atstovus, rasti geriausius sprendimus dirbant laukus ar auginant gyvulius.

„Paroda mus daro lyderiais Baltijos šalyse. Mes tikrai turime, kuo didžiuotis. Kalbant apie žaliojo kurso tikslus, svarbu ne tik technologijos, bet ne ką mažiau svarbus yra ir mokslo indėlis. Lietuvoje mes sėkmingai auginame ekonomiką ir tai darome vis tvaresniu būdu. Kviečiu keistis mintimis, dalytis naujovėmis ir jas parsivežti į namus“, – kalbėjo ministras.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Parodos naujienos

Jubiliejinėje parodoje tradiciškai galima atrasti įvairiausių stendų. Lauko aikštelėse išstatyta sunkioji technika, skirta dirbti laukus. Paviljonuose galima atrasti įvairių sprendimų, padėsiančių užtikrinti ūkių saugumą, patogumą ir spręsti kitus iškilusius klausimus.

Inovatyvios technologijos, daug elektronikos, dronai-robotai, žemės dirbimo ir sėjos mašinos, naujos kartos trąšos, tręšimo technologijos, konsultacijos sėklų ruošimo klausimais, žinios apie racionalų išteklių naudojimą – tai tik dalis to, ką galima sutikti parodoje. Parodoje numatoma, kad apie 150 įmonių pristatys savas naujoves, taip pat dalyvauja apie 100 smulkiųjų prekybininkų, tad pasirinkimas tikrai platus.

Kalbinti „Ką pasėsi...“ parodos dalyviai pristatė savas naujienas. Vieni supažindino su kanapių ūkiais, juose gaminama produkcija, kiti informavo apie galimybes apsaugoti ūkius. Buvo ir tokių, kurie pristato įrenginius, kurie yra tarsi SPA karvėms.

„Pristatome gyvuliams skirtą vandens čiužinį. Jis gyvuliams duoda komfortą, nes vanduo yra vėsinamas ir nuolat keičiamas. Turime ir specialią dangą, kuri ūkiuose padeda palaikyti švarą, nes specialiais grioveliais srutos nuteka ir neužsilaiko“, – apie produktus vardijo kalbintas parodos dalyvis Mantvydas Kazlauskas.

„Mes siūlome išmaniąsias laistymo sistemas. Dronais galima ne tik laistyti, bet ir tręšti laukus, per kameras matyti viską iš viršaus. Taip lengviau stebėti ūkius“, – tikino kita kalbinta dalyvė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ko ieško lankytojai?

Parodoje apsilankę lankytojai tikino, kad ieško paprastų dalykų, renkasi aptarimus, kaip auginti vaiskrūmius, kokias trąšas naudoti ir kaip turėti gerą derlių.

„Mes sode norim savų šilauogių užauginti, tad parodoje tikiuosi gauti patarimų, kaip jas sodinti. Sesuo dar prašė apie trąšas paklausinėti, nes visiems dabar svarbu ekologiškas daržoves auginti“, – ko atėjo į parodą, sakė kalbinta ponia Tatjana.

Vyrų akys krypo į išrikiuotą sunkiąją techniką ir ūkio padargus. „Kiek visokių traktorių, kad net būtų sunku išsirinkti. Pažiūrėjus į šiuos aparatus, net ne visus žinau, kur jie naudojami. Gal stambiems ūkiams jie labiau naudojami, o man reikia palyginti mažam plotui, tai gal rasiu ką nors kompaktiško“, – pripažino ponas Jonas.

Dar kiti dalyviai smalsavo apie išmokas ir kompensacijas ūkininkams. Buvo ir tokių, kurie tik ketina pradėti kurti savo ūkį, tad dabar renka žinias, keičiasi kontaktais ir ieško pirmosios ūkio technikos.

VDU Žemės ūkio akademijoje paroda „Ką pasėsi...“ vyks iki rugsėjo 25 dienos. Į parodą įleidžiami tik galimybių pasą turintys lankytojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Kažkodėl rašantysis galvoja, kad visi kauniečiai puikiai žino kur ta paroda ir kaip į ją nuvykti. Apie tai nei vieno sakinio. O organizatoriai galėtu suorganizuoti autobuso maršrutą , kad ir nuo Kauno pilies į parodą. Manau daug kas pasinaudotu. Niekam nuo to blogiau nebūtu. Bet nėra kam tuo pasirūpinti. Gaila.

Anonimas

Anonimas portretas
vel debilai laksto be kaukiu ! o uz savaites uz galvu griebsis !

komedija

komedija portretas
O kaip tarptautinis corona biznis?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių